Alertă la Valu lui Traian Porcul familiei Lupu a fost atacat, în gospodărie, de câini sălbăticiţi

Un eveniment rar întâlnit în zona judeţului Constanţa s-a petrecut marţi seară, în comuna Valu lui Traian. În jurul orei 22.00, membrii familiei Lupu au auzit tărăboi în curte şi, când au ieşit afară, au văzut cum porcul le era atacat de două animale. Oamenii s-au mobilizat, au pus mâna pe furci şi au omorât animalele atacatoare, salvându-şi porcul. Aertaţi prin 112, la faţa locului au sosit poliţişti şi jandarmi, dar şi preşedintele Asociaţiei Judeţene de Vânătoare şi Pescuit Sportiv Constanţa. În afara celor două animale, care, a doua zi, s-au dovedit a fi câini, nu au mai fost găsite şi altele în zonă. 
 
Seara, cei prezenţi nu au putut stabili cu exactitate ce sunt jivinele care au atacat porcul familiei Lupu. Părerile erau împărţite: ba că ar putea fi lupi, ba că s-ar avea de-a face cu coioţi, pe când Radu Micu, şeful AJVPS Constanţa, s-a pronunţat că mai degrabă sunt câini sălbăticiţi, cu trăsături care duc la corcituri de Husky.

 Poliţia: „Nu vă apropiaţi de animalele sălbatice!”

 „Aseară (n.r. marţi seară), în jurul orei 22.20, poliţiştii din cadrul Postului de Poliţie Valu lui Traian, împreuna cu jandarmii din cadrul IJJ Constanţa, au fost sesizaţi prin 112 cu privire la faptul că, pe strada Plaiului din localitate, au fost observate mai multe animale sălbatice, care au atacat un porc dintr-o gospodărie. Poliţiştii, împreună cu jandarmii, s-au deplasat operativ la faţa locului, unde au constatat că proprietarul, sprijinit de membrii familiei, a reuşit să omoare două dintre animalele sălbatice, celelalte fugind. S-au luat măsuri de izolare a zonei, în scopul evitării posibilităţii producerii unor incidente neplăcute pentru cetăţeni, oamenii legii rămânând în zonă şi efectuând activităţi de scotocire în vederea îndepărtării pericolului. Animalele ucise au fost ridicate de către reprezentanţii AJVPS Constanţa, urmând a fi examinate de către specialişti în vederea stabilirii cu exactitate a speciei. Totodată, a fost contactat administratorul fondului de vânătoare Valu lui Traian pentru luarea unor măsuri de evitare a incidentelor de acest gen. Cetăţenilor le este recomandat să nu se apropie de animalele sălbatice şi să sesizeze de îndată autorităţile competente prin SNUAU 112”, se arată într-un comunicat al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Constanţa, trimis ieri dimineaţă. „Porcul a scăpat doar cu zgârieturi. Animalele au fost prinse de localnici şi omorâte cu furca. Ulterior, cadavrele au fost ridicate pentru prelevarea de probe”, a declarat Ionela Zota, purtătorul de cuvânt al Primăriei Valu lui Traian.

 Radu Micu: „Nu am mai auzit până acum de un asemenea atac în zona judeţului Constanţa”

 „Animalele nu par a fi lupi, dar nici şacali (aceştia sunt mult mai mici) sau coioţi. Mai degrabă sunt câini sălbăticiţi. Au trăsături care duc la corcituri de Husky. S-ar putea să fi scăpat din vreo gospodărie, în urmă cu ceva timp, şi să se fi sălbăticit, cu atât mai mult cu cât curtea unde au atacat porcul nu e la marginea comunei, ci mai spre centru. Au fost patru, doi au fost prinşi, doi au scăpat şi au fugit spre sat. Cei omorâţi nu cred că sunt turbaţi, păreau curaţi. S-au strâns patru - şase oameni şi i-au omorât cu furci şi bâte. Nu am mai auzit până acum de un asemenea atac în zona judeţului Constanţa”, a spus, ieri, în prima parte a zilei, Radu Micu.

 DSVSA: „Câini de rasă comună, cu unele caractere întâlnite şi la Husky Siberian”

 Cadavrele celor două animale au fost duse apoi la la Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa, unde s-au făcut analizele specifice, iar misterul a fost înlăturat. „În data de 07.01.2015, la ora 10.45, la Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa au fost aduse de către reprezentantul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Constanţa două cadavre de carnasiere. S-a procedat la efectuarea examenelor specifice de laborator: examenul necropsic şi examenul pentru depistarea rabiei. Specialiştii Laboratorului Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa au constatat că sunt două cadavre de câini rasă comună, femelă şi mascul, cu unele caractere fenotipice întâlnite şi la rasa Husky Siberian. Testul prin imunofluorescenţă directă utilizat pentru detectarea antigenelor virusului rabiei a avut rezultat negativ, urmează efectuarea bioprobei pentru diagnosticul definitiv al acestei boli. Animalele nu sunt identificate prin microcip sau tatuaj”, se arată în comunicatul Direcţiei. Examenele a fost necesare deoarece câinii au muşcat alte animale domestice, conform purtătorului de cuvânt al DSVSA, Corina Ivanciu.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.