Alerte meteo! Județele Constanța și Tulcea, sub cod galben de caniculă. Mai multe județe, sub cod roșu

Cod galben. Foto: ZIUA de ConstanțaAdministrația Națională de Meteorologie a emis astăzi mai multe avertizări cod roșu, cod portocaliu și cod galben de val de căldură și disconfort termic ridicat. 

Potrivit ANM, un cod galben este valabil astăzi, 1 iulie când valul menționat valul de căldură se va menține în toate regiunile, iar disconfortul termic va fi ridicat în zonele de câmpie și de podiș, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 36 de grade, iar cele minime între 17 și 20 de grade.

Cod roșu. Foto: ANMTot astăzi, este în vigoare și un cod portocaliu de val de căldură persistent și disconfort termic accentuat în Banat, Transilvania și Moldova. 

Conform ANM, vineri (1 iulie), local în zonele joase din Banat, Transilvania și Moldova valul de căldură va fi persistent, iar temperaturile (diurne și nocturne) se vor apropia de recordurile absolute ale perioadei. După-amiaza se vor înregistra frecvent valori de 36...38 de grade, iar noaptea nu vor coborî în general sub 18...22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat.

Notă: temperaturi maxime apropiate de recordurile absolute ale perioadei se vor înregistra pe arii restrânse și în restul Transilvaniei, dar temperaturile minime vor fi mai coborâte decât valorile extreme.

 Tot astăzi este în vigoare și un cod roșu de temperaturi extreme și disconfort termic deosebit de accentuat

Astfel, vineri (1 iulie), în zonele joase din județele Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Maramureș și Bistrița-Năsăud se vor înregistra temperaturi maxime extreme, ce vor atinge și depăși recordurile absolute ale perioadei. Acestea se vor situa în jurul valorilor de 38...39 de grade în județele Arad, Bihor și Satu Mare, iar în Sălaj, Maramureș și Bistrița-Năsăud vor fi 36...37 de grade. Pe parcursul nopților temperaturile se vor menține ridicate și doar în orele dimineților se vor înregistra valori în general de 20...24 de grade.

Cod galben. Foto: ANMDe asemenea, Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată valabil în intervalul 1 iulie, ora 12 - 1 iulie, ora 21. 

În intervalul menționat, în nord-vestul, centrul și local în sudul țării, precum și în zonele de munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin intensificări ale vântului și vijelii (cu viteze de peste 55...75 km/h), descărcări electrice, averse torențiale și izolat grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 20...30 l/mp.

Cod galben. Foto: ANMAdministrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare cod galben de val de căldură și disconfort termic ridicat, valabil în intervalul 2 și 3 iulie. 

În intervalul menționat, valul de căldură se va menține în zonele joase din vestul, sudul și estul țării, unde disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 36 de grade, iar cele minime între 17 și 20 de grade.

Notă: îndeosebi în a doua parte a zilei de sâmbătă (2 iulie) vor fi manifestări de instabilitate atmosferică accentuată în jumătatea de vest a țării și la munte, iar duminică (3 iulie) cu probabilitate mai mare în nord-est.

 

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Alerte meteo Județele Constanța și Tulcea sub cod galben de val de căldură și disconfort termic ridicat

08 Aug 2022 457

Cod galben în județul Constanța! Valul de căldură se restrânge spre regiunile sud și sud-estice

07 Aug 2022 1071

Trafic rutier îngreunat între Constanţa şi Mihail Kogălniceanu din cauza ploii (GALERIE FOTO+VIDEO)

31 Jul 2022 1488

UPDATE COD ROȘU de furtună în județele Constanța și Tulcea. Ce localități sunt vizate de avertizarea meteo

31 Jul 2022 9801

Cod Roșu de furtună în România. INFOTRAFIC „Evitați, pe cât posibil, deplasările pe timpul manifestărilor meteorologice periculoase!“

30 Jul 2022 1963

Alertă meteo Mai multe județe, sub Cod Roșu de furtună! Cum va fi vremea la Constanța

30 Jul 2022 3586

Descărcări electrice și averse la Constanța Mesaj RO-ALERT trimis de ISU „Dobrogea“ (GALERIE FOTO + VIDEO)

24 Jul 2022 2975

Cod portocaliu în 10 județe! Val de căldură şi disconfort termic ridicat în aproape toată ţara. Anunțul meteorologilor

22 Jul 2022 558

Mai multe județe din țară, sub cod galben de instabilitate atmosferică. Când expiră avertizarea meteo

10 Jul 2022 938

Atenţionare de călătorie în Grecia. Vor fi precipitaţii abundente, grindină şi vijelii

09 Jul 2022 495

Cod galben de ploi în mai multe localități din județul Tulcea

08 Jul 2022 821

Județele Constanța și Tulcea sub cod galben de instabilitate atmosferică. Când expiră avertizarea meteo

08 Jul 2022 1941

ANM Cod portocaliu de instabilitatea atmosferică în zone din 19 județe! Cât durează atenționarea

03 Jul 2022 1151

Val de căldură în Dobrogea! În ce perioadă este valabil Codul Galben

02 Jul 2022 854

22 de oraşe, sub "cod roşu" de caniculă. Ce spun meteorologii

30 Jun 2022 494