Alerte meteo! Județele Constanța și Tulcea, sub cod galben de caniculă. Mai multe județe, sub cod roșu

Cod galben. Foto: ZIUA de ConstanțaAdministrația Națională de Meteorologie a emis astăzi mai multe avertizări cod roșu, cod portocaliu și cod galben de val de căldură și disconfort termic ridicat. 

Potrivit ANM, un cod galben este valabil astăzi, 1 iulie când valul menționat valul de căldură se va menține în toate regiunile, iar disconfortul termic va fi ridicat în zonele de câmpie și de podiș, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 36 de grade, iar cele minime între 17 și 20 de grade.

Cod roșu. Foto: ANMTot astăzi, este în vigoare și un cod portocaliu de val de căldură persistent și disconfort termic accentuat în Banat, Transilvania și Moldova. 

Conform ANM, vineri (1 iulie), local în zonele joase din Banat, Transilvania și Moldova valul de căldură va fi persistent, iar temperaturile (diurne și nocturne) se vor apropia de recordurile absolute ale perioadei. După-amiaza se vor înregistra frecvent valori de 36...38 de grade, iar noaptea nu vor coborî în general sub 18...22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat.

Notă: temperaturi maxime apropiate de recordurile absolute ale perioadei se vor înregistra pe arii restrânse și în restul Transilvaniei, dar temperaturile minime vor fi mai coborâte decât valorile extreme.

 Tot astăzi este în vigoare și un cod roșu de temperaturi extreme și disconfort termic deosebit de accentuat

Astfel, vineri (1 iulie), în zonele joase din județele Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Maramureș și Bistrița-Năsăud se vor înregistra temperaturi maxime extreme, ce vor atinge și depăși recordurile absolute ale perioadei. Acestea se vor situa în jurul valorilor de 38...39 de grade în județele Arad, Bihor și Satu Mare, iar în Sălaj, Maramureș și Bistrița-Năsăud vor fi 36...37 de grade. Pe parcursul nopților temperaturile se vor menține ridicate și doar în orele dimineților se vor înregistra valori în general de 20...24 de grade.

Cod galben. Foto: ANMDe asemenea, Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată valabil în intervalul 1 iulie, ora 12 - 1 iulie, ora 21. 

În intervalul menționat, în nord-vestul, centrul și local în sudul țării, precum și în zonele de munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin intensificări ale vântului și vijelii (cu viteze de peste 55...75 km/h), descărcări electrice, averse torențiale și izolat grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 20...30 l/mp.

Cod galben. Foto: ANMAdministrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare cod galben de val de căldură și disconfort termic ridicat, valabil în intervalul 2 și 3 iulie. 


În intervalul menționat, valul de căldură se va menține în zonele joase din vestul, sudul și estul țării, unde disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 36 de grade, iar cele minime între 17 și 20 de grade.

Notă: îndeosebi în a doua parte a zilei de sâmbătă (2 iulie) vor fi manifestări de instabilitate atmosferică accentuată în jumătatea de vest a țării și la munte, iar duminică (3 iulie) cu probabilitate mai mare în nord-est.

 

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Alertă meteo! Județele Constanța și Tulcea, sub cod galben de vijelii, averse torențiale și grindină

17 Apr 2024 1399

Măsurile de prevenire în contextul avertizării meteo, discutate în ședința convocată de prefectul județului Constanța

01 Apr 2024 638

Alertă meteo Se strică vremea în toată țara! Județele Constanța și Tulcea sub avertizări Cod Portocaliu și Cod Galben

01 Apr 2024 6991

Alertă meteo! ANM a transmis o informare de intensificări ale vântului. Vizată, toată țara

29 Mar 2024 578

Județele Constanța și Tulcea, sub cod galben de vânt. Când expiră avertizarea meteo

27 Mar 2024 645

Avertizare meteo de ultim moment, emisă de ANM! Vizate Constanța și Tulcea

24 Mar 2024 1391

Cod galben de ceață în județul Constanța! Iată cât ține avertizarea emisă de ANM

22 Mar 2024 482

UPDATE Județele Constanța și Tulcea, sub cod galben de ceață densă. Când expiră avertizarea meteo

17 Mar 2024 1100

Județele Constanța și Tulcea, sub cod galben de vânt! Când expiră avertizarea meteo

11 Mar 2024 958

Alertă meteo! Se strică vremea în toată țara! Mai multe județe, sub cod galben

11 Mar 2024 1990

Județele Constanța și Tulcea, sub cod galben de ceață

22 Feb 2024 658

Județele Constanța și Tulcea, sub cod galben de vânt! Când expiră avertizarea meteo

10 Feb 2024 744

Avertizare emisă de hidrologi Cod galben şi Cod portocaliu de inundaţii! Județele vizate

21 Jan 2024 628

Avertizare rutieră Ce să faci în condiții meteo dificile? Sfaturile poliției

19 Jan 2024 649

Se întorc ninsorile și vântul puternic! Meteorologii au emis informare meteo pentru toată țara

17 Jan 2024 1321