Fotoreportaj

Am întrebat la MApN și ni s-a răspuns Cum se fac avansările post mortem. Cine sunt declarați prin lege eroi. Care sunt situațiile stabilite de lege (galerie foto)

Printr-o solicitare făcută de ZIUA de Constanța către Ministerul Apărării Naționale am întrebat care sunt condițiile legale pentru avansarea la gradul de sublocotenent, dar și la alte grade post-mortem și nu numai.

Și MApN ne-a răspuns:
”Potrivit prevederilor art.68 alin.(1) din Legea nr.80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările şi completările ulterioare, „ofiţerii, maiştrii militari şi subofiţerii care şi-au sacrificat viaţa săvârşind acte de devotament excepţional vor fi înaintaţi post-mortem în gradul următor, iar coloneilor şi comandorilor li se va acorda post-mortem gradul de general”.
 
Conform art.68 alin.(2) din Lege, „maiştrilor militari, subofiţerilor, gradaţilor şi soldaţilor care şi-au sacrificat viaţa în aceleaşi condiţii li se poate acorda post-mortem gradul de sublocotenent”.
 
Cine sunt eroii României
Potrivit paginii de internet a Ministerului Apărării Naționale-Secțiuea eroi, în această listă sunt trecuți următorii:
 
Sublocotenentul (pm) Mădălin Stoica - 15 septembrie 2017

Militarul a decedat pe 15 septembrie 2017 în urma unui atac asupra unei patrule româneşti care executa o misiune în regiunea Kandahar din Afganistan.
La propunerea ministrului apărării naţionale, Preşedintele României, Klaus Iohannis, l-a decorarat post-mortem pe sublocotenentul Mădălin Stoica cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari, de război, în semn de recunoştinţă şi apreciere pentru dăruirea şi curajul manifestate sub culorile drapelului naţional, pentru spiritul de sacrificiu dovedit în timpul executării unei misiuni de luptă în Teatrul de Operaţii din Afganistan.
 
Sublocotenentul (pm) Adrian Vizireanu – 7 mai 2016
Militarul şi-a pierdut viaţa în urma unui incident care a avut loc, în data de 7 mai 2016, în apropiere de localitatea Kandahar, Afganistan, pe timpul executării unei misiuni de instruire a poliţiştilor afgani.
A fost decorat cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler, cu însemn de război, pentru militari.
Sublocotenentul (pm) Iulian Dumitrescu - 7 mai 2016
Militarul şi-a pierdut viaţa în urma unui incident care a avut loc în apropiere de localitatea Kandahar, Afganistan, pe timpul executării unei misiuni de instruire a poliţiştilor afgani.
A fost decorat cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler, cu însemn de război, pentru militari.
 
Sublocotenentul (pm) Claudiu-Constantin Ştefan Vulpoiu - 30 martie 2014
Militarul a decedat în Afganistan, pe timpul executării unei misiuni de patrulare pe autostrada A1, în urma unui atac sinucigaş cu un autovehicul încărcat cu exploziv care a lovit autovehiculul MRAP în care se afla Claudiu.
Sublocotenentul (p.m.) Claudiu Constantin Vulpoiu avea 35 de ani, era căsătorit şi avea un copil. Era angajat al Ministerului Apărării Naţionale din 2001, timp în care a mai participat la şase misiuni externe, în Afganistan şi Irak.
A fost decorat cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler, cu însemn de război, pentru militari.
 
Sublocotenentul (pm) Adrian Postelnicu - 22 septembrie 2013

Membru al Grupului naval de forţe pentru operaţii speciale, a căzut la datorie în urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat, pe timpul executării unei misiuni de luptă în Estul Afganistanului.
Sublocotenentul post-mortem Adrian Postelnicu, în vârstă de 34 de ani, era la prima misiune în Afganistan si era angajat al M.Ap.N. din anul 2009.  Era decorat cu Emblema de Onoare a Forţelor Navale.
 A fost decorat cu Ordinul National "Steaua României" în grad de Cavaler, cu însemn de razboi, pentru militari.
 
Sublocotenentul (pm) Vasile Claudiu Popa - 22 septembrie 2013
 Membru al Grupului naval de forte pentru operatii speciale, a cazut la datorie în urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat, pe timpul executarii unei misiuni de lupta în Estul Afganistanului.
Sublocotenentul post-mortem Vasile Claudiu Popa, în vârsta de 28 de ani, era casatorit, se afla la a doua misiune în Afganistan si era angajat al M.Ap.N. din anul 2006. Era decorat cu Emblema de Onoare a Statului Major General, Medalia NATO article V si cu Emblema de Onoare a Fortelor Navale.
A fost decorat cu Ordinul National "Steaua României" în grad de Cavaler, cu însemn de razboi, pentru militari.
 
Sublocotenentul (pm) Ion-Lucian Leuştean - 9 mai 2012
Sublocotenentul (pm) Ion-Lucian Leuştean a fost rănit grav, la 7 septembrie 2011, în provincia Zabul din Afganistan, în urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat, în timp ce executa o misiune de cercetare terestră a unui obiectiv. Militarului i s-a acordat pe loc primul ajutor, după care a fost transportat de urgenţă cu un elicopter de evacuare medicală la spitalul militar din Baza Lagman pentru intervenţii chirurgicale.
În data de 8 septembrie, militarul român a fost evacuat în Germania, la Spitalul militar american din Landstuhl, pentru tratament de specialitate şi, ulterior, la 30 octombrie, a fost transferat în România, la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central, în stare vegetativă, fiind diagnosticat cu multiple traumatisme interne şi cranio-cerebrale. Pe parcursul întregii perioade de internare, Ion-Lucian Leuştean a beneficiat, în cadrul secţiei de terapie intensivă, de monitorizare permanentă şi de tratament complex suportiv şi curativ. Din nefericire, cu toate eforturile echipei medicale pluridisciplinare de la SUUMC, evoluţia clinică a pacientului nu a înregistrat ameliorări ale statusului cognitiv, iar în ultimele 10 zile s-a constatat o deteriorare progresivă neresponsivă la tratament etiologic specific, militarul decedând în urma unui stop cardio-respirator, în dimineaţa zilei de 9 mai 2012.
A fost decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, cu însemn de război, pentru militari.
Sublocotenentul (pm) - Catalin Ionel Marinescu - 10 mai 2011
Sublocotenentul (pm) Catalin-Ionel Marinescu a căzut la datorie, în provincia Zabul din Afganistan, în urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat, în timp ce executa o misiune de cercetare terestra a unui obiectiv. A fost decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, cu însemn de război, pentru militari.
 
Sublocotenentul (pm) Constantin-Laurenţiu Lixandru - 5 mai 2011
Sublocotenentul (pm) Constantin-Laurentiu Lixandru a căzut la datorie, în provincia Zabul din Afganistan, în urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat, în timp ce executa o misiune de cercetare terestra a unui obiectiv. A fost decorat cu Ordinul National "Steaua României" în grad de Cavaler, cu însemn de razboi, pentru militari.
 
Sublocotenentul (pm) Cristian-Petru Filip - 1 octombrie 2010
Sublocotenentul (pm) Cristian-Petru Filip a căzut la datorie, în timpul executării unei misiuni în Afganistan, în urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat asupra vehiculului HUMVEE în care se afla. A fost decorat cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler, cu însemn de razboi, pentru militari.
 
Sublocotenentul (pm) Marius Florin Sfecheş - 1 octombrie 2010
Sublocotenentul (pm) Marius Florin Sfecheş a căzut la datorie, în timpul executării unei misiuni în Afganistan, în urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat asupra vehiculului HUMVEE în care se afla. A fost decorat cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler, cu însemn de razboi, pentru militari.
 
Sublocotenentul (pm) Dan Ciobotaru - 23 iunie 2010
Sublocotenentul (pm) Dan Ciobotaru şi-a pierdut viaţa în timpul unei misiuni de luptă pe autostrada A1 Kabul-Kandahar din Afganistan. Autovehiculul de tip HUMVEE în care se afla a fost atacat cu un dispozitiv exploziv improvizat, acţionat de la distanţă. A fost decorat cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler, cu însemn de razboi, pentru militari.

Sublocotenentul (pm) - Caracudă Paul - 23 iunie 2010
Sublocotenentul(pm) Paul Caracudă şi-a pierdut viaţa în timpul unei misiuni de luptă pe autostrada A1 Kabul-Kandahar din Afganistan. Autovehiculul de tip HUMVEE în care se aflau a fost atacat cu un dispozitiv exploziv improvizat, actionat de la distanta. A fost decorat cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler, cu însemn de razboi, pentru militari.
Sublocotenentul (pm) Valerică Leu - 12 mai 2010
Sublocotenentul (pm) Valerica Leu a căzut la datorie în Afganistan, în timpul unei misiuni de intervenţie pentru securizarea unei căi de acces pe autostrada A1 (Qalat-Kabul). A fost decorat cu Ordinul National "Steaua României" în grad de Cavaler, pentru militari, cu însemn de razboi.

Sublocotenentul (pm) Florin Bădiceanu - 23 februarie 2010
Sublocotenentul (pm) Florin Badiceanu a cazut la datorie în Afganistan, timpul unei misiuni de patrulare pe autostrada Kandahar-Kabul. Autovehiculul în care se afla a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat. A fost decorat cu Ordinul National "Steaua României" în grad de Cavaler, cu însemn de razbo

Maiorul (pm) Iuliu-Vasile Unguraş-  7 aprilie 2009
Maiorul (pm) Iuliu-Vasile Unguraş a căzut la datorie în timpul unei misiuni de patrulare pe autostrada Kandahar-Kabul din Afganistan. Autovehiculul în care se afla a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat. A fost decorat cu Ordinul National "Steaua României" în grad de Cavaler, cu însemn de razboi.
 
Maiorul (pm) Tiberius-Marcel Petre - 3 aprilie 2009
Maiorul (pm) Tiberius-Marcel Petre si-a pierdut viaţa în timpul unei misiuni de intervenţie rapidă în sprijinul unei subunităţi aliate atacate de insurgenţi în teatrul de operaţii din Afganistan. A fost decorat cu Ordinul National "Steaua României" în grad de Cavaler, cu însemn de razboi.

Sublocotenentul (pm) Claudiu Chira - 26 februarie 2009
Sublocotenentul (pm) Claudiu Chira a căzut la datorie într-o misiune de patrulare pe Autostrada A1 (Qalat-Kabul) din Afganistan. Autovehiculul de tip HUMVEE, în care se afla, a trecut peste un dispozitiv improvizat. A fost decorat cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler, pentru militari, cu însemn de razboi.
 
Sublocotenentul (pm) Dragoş Traian Alexandrescu - 31 august 2008
Sublocotenentul (pm) Dragos Traian Alexandrescu si-a pierdut viata în Afganistan, în timpul unei misiuni de patrulare pe Autostrada A1 (Qalat-Kabul). Transportorul amfibiu blindat, în care se afla, a trecut peste un dispozitiv improvizat. A fost decorat cu Ordinul National "Steaua României" în grad de Cavaler, cu însemn de razboi.

Sublocotenentul (pm) Claudiu Marius Covrig - 13 iunie 2008
Sublocotenentul (pm) Claudiu Marius Covrig şi-a pierdut viaţa în Afganistan, în timpul unei misiuni de patrulare pe Autostrada A1 (Qalat-Kabul). Transportorul amfibiu blindat, în care se afla, a fost atacat de forţele insurgente. A fost decorat cu Ordinul National "Steaua României" în grad de Cavaler pentru militari, cu însemn de razboi.
 
Sublocotenentul (pm) Ionuţ Cosmin Sandu - 20 martie 2008
Sublocotenentul (pm) Ionut Cosmin Sandu a căzut la datorie pe când executa o misiune de patrulare în teatrul de operaţii din Afganistan, HUMVEE-ul în care se afla trecând peste un dispozitiv explozibil improvizat. A fost decorat cu Ordinul National "Steaua României" în grad de Cavaler pentru militari, cu însemn de razboi.
 
Sublocotenentul (pm) Ioan Grosaru - 21 septembrie 2007
Sublocotenentul (pm) Ioan Grosaru a cazut la datorie, în teatrul de operaţii din Irak, în timp ce executa o misiune de patrulare, TAB-ul în care se afla trecând peste un dispozitiv explozibil improvizat. A fost decorat cu Ordinul National "Steaua României " în grad de Cavaler pentru militari, cu însemn de razboi.
 
Sublocotenentul (pm) - Aurel Marcu - 6 septembrie 2007
Sublocotenentul (pm) Aurel Marcu a căzut la datorie în teatrul de operatii din Afganistan, pe când executa o misiune de patrulare, TAB-ul în care se afla trecând peste un dispozitiv explozibil improvizat. A fost decorat cu Ordinul National "Steaua României" în grad de Cavaler pentru militari, cu însemn de razboi.

Sublocotenentul (pm) Ionel Gheorghiţă Drăguşanu - 20 iunie 2006
Sublocotenentul (pm) Ionel Gheorghita Draguşanu şi-a pierdut viaţa în timpul unei misiuni de patrulare în teatrul de operaţii din Afganistan. Transportorul în care se afla a trecut peste un dispozitiv explozibil improvizat. A fost decorat cu Ordinul National "Steaua României" în grad de Cavaler pentru militari, cu însemn de razboi.
 
Sublocotenentul (pm) Bogdan Valerian Hâncu - 27 aprilie 2006
Sublocotenentul (pm) Bogdan Valerian Hâncu a căzut la datorie in timpul executarii unei misiuni de patrulare în teatrul de operaţii din Irak. În urma unui atac cu un dispozitiv explozibil improvizat, autovehiculul în care se afla a fost incendiat. A fost decorat cu Ordinul National "Steaua Romaniei" în grad de Cavaler pentru militari, cu însemn de razboi.

Sublocotenentul (pm) Narcis Şonei - 24 aprilie 2005
Sublocotenentul (pm) Narcis Sonei a decedat pe timpul desfăşurării unei misiuni de patrulare în teatrul de operaţii din Afganistan, când TAB-ul în care se afla a trecut peste un dispozitiv explozibil improvizat ceea ce a declanşat detonarea muniţiei din interiorul transportorului. Militarul a fost decorat cu Ordinul "Virtutea Militara" în grad de Cavaler, cu însemn de razboi.
Sublocotenentul (pm) Mihail-Anton Samuilă - 14 noiembrie 2003 - Sublocotenentul (pm) Mihail-Anton Samuilă a fost împuşcat, în urma unui atac asupra transportorului amfibiu blindat în care se afla, în teatrul de operaţii din Afganistan. A fost decorat cu Ordinul "Virtutea Militara" în grad de Cavaler, cu însemn de razboi.
 
Sublocotenentul (pm) Iosif-Silviu Fogaraşi - 11 noiembrie 2003
Sublocotenentul(pm) Iosif-Silviu Fogarasi a fost împuşcat, în urma unui atac asupra transportorului amfibiu blindat în care se afla, în teatrul de operaţii din Afganistan. A fost decorat cu Ordinul "Virtutea Militara" în grad de Cavaler, cu însemn de razboi.
 
Sublocotenentul (pm) Remus Brânzan - 17 septembrie 1996
Sublocotenentul (pm) Remus Brânzan a cazut la datorie în timpul unei misiuni de largire a coridorului Gorazde în timp ce conducea excavatorul pe o pantă abruptă din Bosnia-Herțegovina.

Sursa foto: Ministerul apararii Nationale
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Au trecut patru ani. Eroii nu mor niciodată. Doi militari din Forțele Navale căzuți la datorie în Afganistan. Unul era din Constanța

22 Sep 2017 5010

Militarii decedați în accidentul din județul Argeș, înaintați la gradul de sublocotenent (p.m.)

30 Jun 2017 887

Sirenele au sunat ultima oară pentru pompierul Răzvan Dumitru (galerie foto)

09 Jun 2016 1424

Pompierul mort la datorie în această dimineaţă a fost avansat port-mortem

06 Jun 2016 1771

Cei doi eroi din Afganistan, avansaţi post-mortem

09 May 2016 863

Militarii căzuți la datorie vor fi avansați în grad post-mortem

07 May 2016 1038

MAI/ Comunicat 31 august - avansare post-mortem pompier CT

31 Aug 2015 759

Plutonierul Fripis Daniel-Marius a fost avansat post-mortem la gradul de sublocotenent

31 Aug 2015 1129

Mesaj condoleanțe erou Claudiu Constantin Vulpoiu

03 Apr 2014 1069

Ordinul Naţional „Steaua României” Claudiu Constantin Vulpoiu, eroul avansat la grad de sublocotenent

31 Mar 2014 1226

Update Militarii decedaţi în Afganistan sunt din Constanţa (video)

23 Sep 2013 3085

Cuvintele şi lacrimile sunt inutile Cinci ani de la moartea sublocotenentului Ionel Drăguşanu

20 Jun 2011 1197

Militar român, mort în Afganistan

10 May 2011 1295

Trupul militarului roman mort in Afganistan a fost repatriat

15 May 2010 1207

MApN Comunicat de presa – 12.05.2010

13 May 2010 883

Sublocotenentul (post mortem) Florin Badiceanu, cazut la datorie pe timpul indeplinirii unei misiuni in Afganistan, va fi repatriat astazi

25 Feb 2010 1030

Comunicat MApN Militarul cazut la datorie in Afganistan a fost inaintat la gradul de sublocotenent (post mortem)

24 Feb 2010 665

Decorare post-mortem a sublocotenentului Chira Traian Claudiu - 27.02.2009

27 Feb 2009 435

Buzau Militarul ucis in Afganistan a fost adus la Baza Aeriana de la Bobocu

24 Mar 2008 482

Va fi dezvelit bustul sublocotenentului Dragusanu

15 Jun 2007 920

Mii de oameni l-au condus pe sublocotenentul Dragusanu pe ultimul drum

26 Jun 2006 754

Caporalul Dragusanu va fi inhumat maine

23 Jun 2006 766

Dragusanu a fost inaintat in grad post-mortem

21 Jun 2006 488

Eroii martiri ai Revolutiei, comemorati de contemporani

20 Dec 2003 601

Avansati post-mortem

09 Apr 2003 696