Amânată pe 9 decembrie Sute de aleşi locali, inclusiv Florn Micu şi Klaus Iohannis, aşteaptă decizia CCR privind incompatibilitatea

Curtea Constituţională a României a decis, ieri, să amâne, din nou, dezbaterea articolului din Legea 161/2003 în baza căruia ANI i-a declarat incompatibili pe mai mulţi aleşi locali. Numeroşi primari şi viceprimari, precum şi lideri ai Consiliului Judeţean Constanţa au fost găsiţi incompatibili în baza acestei legi. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi la Sibiu, acolo unde primarul Klaus Iohannis, actualmente candidat la preşedinţia României, a fost declarat incompatibil de către ANI, întrucât are şi calitatea de reprezentant al municipiului în Adunarea Generală a Acţionarilor SC Apă Canal SA Sibiu, din 5 august 2010, şi în SC Pieţe SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale.
Articolul 87, alin. 1, lit. f) din Legea 161/2003 a fost analizat de judecătorii constituţionali şi pe 7 octombrie, iar atunci s-a decis amânarea pronunţării unei soluţii până la 3 noiembrie. Ieri, s-a dat un nou termen - 9 decembrie. Articolul din legea ANI prevede că un ales local se află în stare de incompatibilitate dacă este şi reprezentant în adunările generale ale societăţilor de interes local. Excepţia de neconstituţionalitate a fost ridicată de primarul comunei Tuzla, Constantin Florin Micu.

Şi pe numele gospodarului-şef de la Tuzla, Agenţia Naţională de Integritate a întocmit un astfel de raport, susţinând că primarul comunei a fost în incompatibilitate în perioada 24 iulie 2008 - 29 iunie 2009. În iulie 2013, ANI arăta că 22 de aleşi locali din judeţul Constanţa s-au aflat în stare de incompatibilitate ca urmare a exercitării simultane atât a funcţiei de primar sau de viceprimar, cât şi a calităţii de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor SC RAJA SA Constanţa. Primarul Micu a contestat decizia la Curtea de Apel Constanţa, care, pe 26 iunie, i-a respins cererea de anulare a deciziei ANI, pe motiv că este neîntemeiată.

În baza aceluiaşi articol de lege a fost declarat incompatibil şi candidatul la alegerile prezidenţiale Klaus Iohannis. În 24 aprilie 2013, Agenţia Naţională de Integritate anunţa că a constatat că primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se află în stare de incompatibilitate, întrucât are şi calitatea de reprezentant al municipiului în Adunarea Generală a Acţionarilor SC Apă Canal SA Sibiu, din 5 august 2010, şi în SC Pieţe SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale. Dar în septembrie 2013, Iohannis a câştigat procesul intentat ANI, după ce Curtea de Apel Alba Iulia a admis contestaţia acestuia la raportul de evaluare prin care ANI constata că se află în incompatibilitate şi a dispus anularea deciziei. Hotărârea a fost contestată de ANI la instanţa supremă, care se va pronunţa cu privire la admisibilitatea cererii la 18 noiembrie.
 
Primarul comunei Tuzla, cel care a mers cu jalba-n proţap la judecătorii Curţii Constituţionale, a declarat că aşteaptă cu interes decizia CCR. „Probabil că e un caz realmente dificil“, a declarat primarul comunei Tuzla. „Am făcut acest demers pentru că am considerat că aşa trebuie să fac. Dar chiar dacă îmi dau dreptate, pe mine nu mă mai afectează“, a declarat primarul Florin Micu.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Legea care ar putea salva mai mulți aleși găsiți în incompatibilitate sau conflict de interese, contestată la CCR de Klaus Iohannis

20 Apr 2018 2129

Primarii din judeţul Constanţa, dezgustaţi de hotărârea CCR privind legea ANI „Este o bătaie de joc la adresa Justiţiei, a lui Iohannis şi a primarilor”

17 Dec 2014 2768

Soarta lui Klaus Iohannis va fi decisă de Curtea Supremă CCR a decis că Legea incompatibilităţii este constituţională

16 Dec 2014 2488

CCR reia dezbaterea pentru articolul în baza căruia sunt judecaţi Iohannis şi primarul din Tuzla, Constantin Mincu

08 Dec 2014 1760

Ce şanse are candidatul ACL să câştige procesul cu ANI Vezi interpretarea Curţii de Apel Constanţa faţă de Curtea de Apel Alba Iulia

30 Oct 2014 1678