Angajarea asistată, soluție eficientă pentru integrarea durabilă a persoanelor cu dizabilități pe piața muncii și în societate (GALERIE FOTO)

Fundaţia Health Action Overseas România (HAO) a organizat la Constanţa conferinţa de închidere a proiectului transnațional „Labour market Employment for young Adults with a Disability – LEAD”, cofinanţat din EEA and Norway Grants Fund for Youth Employment. Proiectul s-a adresat tinerilor cu dizabilităţi, cu vârsta cuprinsă între 15 şi 29 de ani, părinţilor şi aparţinătorilor acestora, companiilor, specialiştilor şi furnizorilor de servicii de angajare asistată.

La eveniment au participat, alături de beneficiari ai proiectului, reprezentanţi ai: Direcţiei Generale de Asistență Socială şi Protecția Copilului Constanţa, Inspectoratului Şcolar Județean Constanța, Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă „Albatros”, precum și furnizori publici si privați de servicii sociale și de ocupare, angajatori interesați să asigure un mediu de lucru incluziv, persoane cu dizabilități aflate în căutarea unui loc de muncă, reprezentanți ai mass media.

De ce angajare asistată?

„În cei cinci ani și jumătate în care am furnizat servicii de angajare asistată pe baza modelului EUSE (European Union of Supported Employment) – bazat pe o strategie de parteneriat între angajat, angajator şi furnizorul de servicii de ocupare – am obținut rezultate semnificative din punct de cantitativ, dar mai ales calitativ. Acestea demonstrează că modelul amintit funcţionează indiferent de dimensiunea și profilul de activitate al companiilor şi de tipul afecţiunii candidatului. Cu suport adecvat, tinerii noștri beneficiari au reușit să-și menţină locul de muncă, să evolueze și să devină astăzi membri respectați ai comunității”, a declarat Nicolae Dobrescu, director executiv al HAO şi managerul proiectului LEAD.

În continuare, în România este o nevoie cronică de servicii de sprijin pentru persoanele din această categorie vulnerabilă. Potrivit statisticilor oficiale, față de anul 2017, numărul adulților cu dizabilități a crescut cu 40.000 de persoane, la 890.000, și abia 11% dintre aceștia lucrează. În acest context, Nicolae Dobrescu a apreciat că introducerea angajării asistate ca nou serviciu recunoscut de lege pentru persoanele cu dizabilități poate constitui o soluție eficientă de integrare a acestora pe piața muncii.

„În toată perioada de implementare, ne-am concentrat pe calitatea serviciilor oferite beneficiarilor, nu pe numărul acestora. Procesul de angajare asistată este costisitor și de durată. Persoanele cu dizabilități au nevoi complexe, nu numai de ocupare, ci și emoționale, de învățare, de susținere. Am lucrat pentru a avea tineri care-și valorifică potențialul, sunt bine integraţi, independenţi şi pentru a dezvolta relaţii durabile, bazate pe respect reciproc cu angajatorii cu care colaborăm”, a explicat Alina Dobrescu, coordonatoarea programului de angajare asistată.

Cazuri de succes

O secțiune specială a fost dedicată prezentării unor cazuri de succes. De exemplu, participanții au avut ocazia să-l cunoască pe Ștefan, beneficiar al proiectului LEAD, care lucrează de peste cinci ani la Pizzeria San Marco din Constanța și să afle de la Elisabeta Novac, reprezentanta acestui angajator, cum este perceput procesul de angajare asistată din perspectiva unei companii care colaborează încă de la debutul proiectului cu echipa noastră. “Ștefan, primul nostru angajat datorită colaborării cu HAO, este un membru valoros al echipei noastre, așa cum sunt și ceilalți 6 tineri integrați prin proiectul LEAD”, a precizat Elisabeta Novac.

“Am pornit cu doi colegi cu dizabilități, iar acum avem patru. Ne bucurăm de prezența lor alături de noi. Ne-au făcut și pe noi să devenim altfel, să privim lucrurile altfel“, a declarat Claudiu Fați, reprezentantul companiei Dacris, din domeniul serviciilor publicitare, vechi colaborator al echipei HAO:
Foarte bine primite de public au fost intervenţia lui Teodor și a Desancăi, doi tineri cu dizabilități angajați prin proiectul LEAD, care au povestit cu emoție și bucurie cum și-au schimbat viața sub îndrumarea și supravegherea echipei HAO.

Rezultate. Instrumente. Resurse.

Proiectul LEAD a fost derulat, începând cu 1 iulie 2018, de un consorţiu transnaţional condus de Fundatia Health Action Overseas România (HAO), din care au mai făcut parte Valakupiai Rehabilitation Centre (Lituania) , Consultis – Consultoria Empresarial, Unipessoal Lda. (Portugalia) și partenerul expert – Status Employment (Marea Britanie).

Datorită proiectului LEAD, 640 de tineri cu dizabilităţi cu vârsta între 15 şi 29 de ani, dintre care 310 din România, au beneficiat servicii de angajare asistată, au participat la activităţi de formare profesională, activităţi de voluntariat, precum si la întâlniri cu potenţiali angajatori. Totodată, 888 de angajatori, dintre care 326 din România au beneficiat de consultanță în domeniul angajării asistate și de cursuri de formare. Tot în cadrul proiectului, părinţii si apartinătorii tinerilor cu dizabilităţi au participat la sesiuni de formare și au primit suport în cadrul unui grup de sprijin. În ceea ce privește partenerii sociali, în România, Lituania și Portugalia a fost înființată câte o Rețea Națională a furnizorilor de servicii de angajare asistată, cea din țara noastră reunind membri din opt județe.

Pentru a veni în sprijinul angajatorilor interesați să asigure un mediu de lucru incluziv, echipa de proiect a realizat și le pune la dispoziție două ghiduri, unul de bune practici în angajarea tinerilor cu dizabilități și celălalt, pentru mentorii de la locul de muncă. Complementar, tinerii cu dizabilități, părinții și aparținătorii acestora au acces la un ghid privind accesarea serviciilor de angajare asistată și la unul pentru sprijinirea antreprenoriatului pentru tinerii vulnerabili. Nu în ultimul rând, este disponibil un pachet de instruire pentru părinții și aparținătorii tinerilor cu dizabilități. Informaţii suplimentare despre proiect se pot obţine accesând: www.lead-project.eu.

În perioada următoare, problematica angajării asistate va rămâne pe agenda echipei HAO, care se va implica, tot în cadrul unui proiect transnațional, în dezvoltarea unui program specializat de formare pentru specialiștii în angajare asistată, dedicat lucrului cu angajatorii.

           
Informaţii de background
           

Despre HAO

De peste 25 de ani, echipa Fundaţia Health Action Overseas România (HAO) susţine tinerii cu dizabilităţi din instituţii ale statului să se integreze în societate. Îi sprijină să-şi dezvolte abilităţile de care au nevoie pentru a duce o viaţă pe deplin independentă, să-şi facă prieteni, să găsească un loc de muncă. De asemenea, lucrează în comunitate cu tinerii cu dizabilităţi, cu părinţii şi aparţinătorii acestora, dar şi cu firme, dezvoltând programe de angajare asistată. (https://www.hao.org.ro/ro/)

Despre EEA and Norway Grants

EEA and Norway Grants reprezintă contribuția Islandei, Liechtenstein-ului și Norvegiei către o Europă ecologică, competitivă și favorabilă incluziunii. Există două obiective generale: reducerea disparităților economice și sociale în Europa, și consolidarea relațiilor bilaterale dintre țările donatoare și 15 țări membre ale Uniunii Europene, din Europa Centrală și de Sud și țările baltice. Cele trei țări donatoare cooperează îndeaproape cu UE prin Acordul privind Spațiul Economic European (SEE). Ţările donatoare au oferit 3,3 miliarde de euro prin scheme de subvenții consecutive între 1994 și 2014.
Pentru perioada 2014-2021, EEA and Norway Grants se ridică la 2,8 miliarde de euro. Prioritățile pentru această perioadă sunt: inovația, cercetarea, educația și competitivitatea; incluziunea socială, ocuparea în rândul tinerilor și reducerea sărăciei; mediul, energia, schimbările climatice și reducerea emisiilor de carbon; cultura, societatea civilă, buna guvernare și drepturile fundamentale; justiția și afacerile interne.

(www.eeagrants.org)

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Sergiana angajează lucrător comercial în Cora

25 Sep 2017 4458