Imagini de la Constanța Angajaţii Caselor de asigurări de sănătate protestează luni! Ce nemulțumiri au (FOTO+VIDEO)

 Blocul Național Sindical, alături de afiliatul său, Federația Sindicatelor Caselor de Asigurări de Sănătate, informează că, în data de 10 iulie 2023, în intervalul orar 10:00-12:00, toți angajații din cadrul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) și ai Caselor de Asigurări de Sănătate (CAS) județene, a municipiului București și Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Singuranței Naționale și a Autorității Judecătorești vor protesta prin întreruperea lucrului timp de 2 ore.

La aceaată oră, are loc o acțiune de protest și la Constanța. 

Anunțul CNAS Constanța 

Luni, pe 10 iulie, prograrmul Casei de Asigurări de Sănătate Constanța va fi modificat din cauza prostestului dintre orele 10:00 – 12:00. 

Casa de Asigurări de Sănătate Constanța  informează cetățenii că, în data de 10 iulie 2023, programul de lucru va suferi modificări, având în vedere că în intervalul orar 10:00 – 12:00, toți angajații din cadrul caselor de asigurări de sănătate, la nivel național, vor protesta prin întreruperea lucrului timp de 2 ore.
 
Programul de lucru se va modifica astfel:
  • 8:30 – 10:00, program de lucru normal
  • 10:00 -12: 00, activitatea va fi întreruptă (Protest)
  • 12:00 – 17:00 programul de lucru cu publicul
Facem apel la înțelegerea cetățenilor județului Constanța și îi asigurăm că toate cererile depuse sunt importante pentru noi și vor fi soluționate cu celeritate, în intervalul orar menționat, a mai precizat sursa citată.
 
Subscrisa Sindicatul CAS Tomic Constanța anunță că au fost demarate la nivelul Federației Sindicatelor Caselor De Asigurări De Sănătate, din care și Sindicatul CAS Tomis Constanța face parte, procedurile în vederea declanșării conflictului colectiv de muncă la nivel de sector.
 
Nemulțumirile salariaților, membri și nemembri ai Sindicatului CAS Tomis Constanța, se referă în principal la:
  • Nivelul scăzut al salarizării, nemodificat din anul 2017, în condițiile în care nivelul de trai a scăzut semnificativ
  • Singura instituție care nu a beneficiat, pe perioada pandemiei, de niciun fel de stimulent, precum colegii noștri din DSP sau personalul sanitar din unitățile sanitare publice, deși, în această perioadă activitatea CAS nu a fost intreruptă.â
  • S-au făcut decontări de servicii medicale, medicamente și dispozitive medicale, certificate medicale, care pe perioada pandemiei sau dublat iar numărul de controale s-a triplat. 

Exemplu:
  • anul 2020 
    • controale preconizate: 341
    • controale realizate: 953
  • anul 2021 
    • controale preconizate: 335
    • controale realizate: 1041
  • anul 2022 
    • controale preconizate: 340
    • controale realizate: 902
Volumul mare de lucru raportat la numărul angajaților (organigrame ale unor județe aproape similare ca număr de asigurați / furnizori ce figurează cu un număr dublu față de CAS Constanța) 




Iată detaliile puse la dispoziție de Blocul Național Sindical: 

Principalul motiv al protestului este reprezentat de salariile foarte mici în raport cu responsabilitatea și complexitatea activității prestate, pierderea alarmantă a personalului calificat și reducerea drastică a numărului total de angajați, la nivel național, în ultimii ani, cu peste 1.000 de persoane dintr-un total de 4.000 de persoane.

Situația a ajuns întrun punct în care concursurile de angajare nu mai atrag candidați întrucât salarizarea a devenit extrem de nemotivantă, în raport cu volumul uriaș de muncă. În câteva exemple, subliniem volumul impresionant de activitate desfășurat anual în sistemul CNAS/CAS. Astfel, în vederea decontării, se verifică aproximativ 8.500.000 de certificate medicale, 54.000.000 de rețete și 5.700.000 de bilete de trimitere către laboratoare. De asemenea, se decontează 113.000.000 de servicii de medicină primară, 37.000.000 de consultații în ambulatorii clinice și 8.000.000 de servicii medicale spitalicești.

Programul Național de Sănătate asigură tratamentul pentru 2.000.000 de bolnavi gravi, iar bugetul gestionat de CNAS se ridică la suma de 54 miliarde de lei, cel mai mare din țară din sistemul public. În aceste condiții, în ultimii ani, numărul posturilor ocupate în sistemul de asigurări de sănătate public s-a redus de la 4.028 la doar 2.815, din cauza salariilor foarte mici în raport cu volumul, complexitatea și responsabilitatea activității. Având în vedere această situație critică, solicităm cu fermitate soluționarea problemelor expuse la nivelul Casei Naționale de Sănătate și a Caselor Județene de Asigurări de Sănătate.
 
Atragem atenția că întârzierea rezolvării problemelor și întreruperea activității prin declanșarea conflictului de muncă va avea următoarele consecințe:

• Nedecontarea prestațiilor medicale ale furnizorilor de servicii medicale (spitale, laboratoare, etc.) va genera tensiuni sociale majore, prin neplata salariilor personalului angajat, al voucherelor de vacanță, etc., și va pune în pericol continuitatea tratamentelor pentru pacienții cronici, inclusiv pentru beneficiarii programelor naționale de sănătate, pentru care medicația este vitală.
• Serviciile furnizate de angajații CAS, cum ar fi eliberarea formularelor, cardurilor naționale/europene, procesarea cererilor pentru dispozitive medicale și eliberarea adeverințelor, nu vor putea fi prestate.
• Cererile de recuperare a sumelor reprezentând concedii medicale depuse de angajatori nu vor fi plătite. Menționăm că lucrătorii din sistemul național de asigurări de sănătate sunt cei care contractează validează, verifică și decontează serviciile realizate de toți furnzorii din sistemul național de sănătate.

În consecință, facem un apel urgent către autorități să ia măsuri imediate pentru rezolvarea problemelor semnalate.

Ne dorim să găsim soluții viabile și să reîntregim sistemul de asigurări de sănătate cu specialiști corect plătiți, astfel încât să putem continua să oferim servicii de calitate populației și să asigurăm condiții decente de trai și de muncă angajaților noștri., a punctat sursa citată. 


Despre Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) și Casele de Asigurări de Sănătate (CAS) 

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) și Casele de Asigurări de Sănătate (CAS) judetene sunt instituții responsabile de asigurarea accesului populației din România la servicii medicale, medicamente, materiale sanitare și dispozitive. Acestea joacă un rol crucial în furnizarea unui sistem de sănătate funcțional și echitabil pentru toți cetățenii.


Citește și: De la 1 iulie, Casa Națională de Asigurări de Sănătate va deconta mamografia și o serie de RMN-uri

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

CNAS, Valeria Herdea Vor fi incluse servicii gratuite pentru pacienţii neasiguraţi în Planul Naţional de Cancer

11 Apr 2024 384

Preşedintele (CNAS), Valeria Herdea „Din 1 iulie 2024, persoanele neasigurate vor avea aceleaşi drepturi ca şi persoanele asigurate”

10 Apr 2024 1063

CNAS a înființat grupuri de lucru pentru optimizarea reglementărilor din domeniul asigurărilor sociale de sănătate

26 Feb 2024 646

Preşedintele CNAS, Valeria Herdea „În România sunt peste 200.000 de pacienţi oncologici”

19 Feb 2024 982

Ministerul Sănătății a aprobat finanțarea pentru digitalizarea CNAS – PIAS

19 Feb 2024 384

CNAS a repartizat sumele pentru decontarea serviciilor medicale realizate de medicii de familie până la finalul anului 2023

29 Jan 2024 562

Medicii de familie din județul Tulcea se pregătesc de protest

17 Jan 2024 665

Colegiul Medicilor Constanța solicită revenirea cel puțin la nivelul anterior al bugetului dedicat cabinetelor medicale

17 Jan 2024 744

Medici de familie şi din ambulatorii de specialitate protestează în faţa Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate

17 Jan 2024 652

USR cere demisia ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, reproşându-i că, după criza de personal din spitale, ajung să fie "aruncate în criză" şi medicina de familie şi medicina de ambulator

16 Jan 2024 750

Preşedintele CNAS „Avem un buget limitat, care trebuie distribuit echilibrat pe toate tipurile de furnizori de asistenţă medicală“

15 Jan 2024 754

Medicii de familie solicită revenirea la tarifele stabilite pentru ultimul trimestru din 2023

15 Jan 2024 808

CNAS a publicat în transparenţă decizională valorile punctelor pentru asistenţa medicală

11 Jan 2024 771

Andrei Baciu a fost revocat, la cerere, de la conducerea CNAS. Cine îi va prelua atribuțiile

13 Dec 2023 869

CNAS a distribuit în teritoriu fondurile necesare plăţii furnizorilor de servicii medicale

13 Dec 2023 702