Anunțul lui Sorin Grindeanu Partea ucrainenă a dat un acord parțial pentru începerea măsurătorilor pe brațul Chilia (partea ucraineană)

Sorin Grindeanu: foto: faceboo.cok Partea ucrainenă a dat un acord parțial pentru începerea măsurătorilor pe brațul Chilia (partea ucraineană), începând de mâine.

În discuțiile anterioare cu oficialitățile ucrainene am solicitat ca măsurătorile pe brațul Chilia să înceapă de la km 11.

Insistăm ca flota de nave specializate a României să primească acces și pe celelalte sectoare ale brațului Chilia (între km 11 și km 22) dar și pe canalul Bâstroe., transmite Sorin Grindeanu.


Iată anunțul făcut de Sorin Grindeanu:

Partea ucrainenă a dat un acord parțial pentru începerea măsurătorilor pe brațul Chilia (partea ucraineană), începând de mâine.

Acest acord privește sectorul cuprins între km 22 și km 116 pe acest braț al Dunării, iar măsurătorile se vor desfășura doar pe timpul zilei.

În discuțiile anterioare cu oficialitățile ucrainene am solicitat ca măsurătorile pe brațul Chilia să înceapă de la km 11.

Insistăm ca flota de nave specializate a României să primească acces și pe celelalte sectoare ale brațului Chilia (între km 11 și km 22) dar și pe canalul Bâstroe.

În condițiile în care inclusiv reprezentanții Comisiei Europene au susținut solicitările României, consider că este în interesul ambelor țări sa fie lămurită problema dragajelor efectuate de Ucraina pe întregul braț Chilia și pe canalul Bâstroe., a precizat Grindeanu. 

Amintim că, la data de 3 martie 2023, a avut loc o întâlnire tehnică, în format videoconferință, la nivel de experți între partea română și cea ucraineană referitoare la canalul Bâstroe. 


Potrivit unui comunicat al Ministerului Transporturilor, întâlnirea a fost coordonată la nivel de secretari de stat ai ambelor părți.

„Participanții au convenit ca partea română să înceapă măsurătorile pe brațul Chilia și canalul Bâstroe din data de 15 martie 2023. 


Totodată, s-a stabilit ca punct unic de contact câte un expert al fiecărei părţi. Aceștia se vor întâlni luni, 06 martie 2023 pentru a stabili detaliile planului de efectuare a  măsurătorilor pe Brațul Chilia și pe Canalul Bâstroe, acestea fiind estimate să dureze 10 zile.

Cele două părți au convenit că este cea mai bună soluție care să clarifice informațiile contradictorii pe tema dragării Canalului Bâstroe și a Brațului Chilia“ - au precizat reprezentanții Ministerului Transporturilor.


Partea română și-a arătat disponibilitatea ca la aceste măsurători să fie prezenți și specialiști din Ucraina, dar și ai unor instituții terțe.

Partea ucraineană va asigura securitatea navelor și personalului românesc, pe toată perioada activităţilor de măsurare.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Atletul Mihai Alin Șavlovschi, victorii la etapa întâi a Naționalelor. Urmează Campionatele Internaționale ale României (GALERIE FOTO)

23 May 2023 982

Atletul Mihai Alin Șavlovschi s-a calificat la Festivalul Olimpic al Tineretului European (GALERIE FOTO)

17 May 2023 772

59 kilograme de pește provenit din braconaj, descoperite de oamenii legii pe lacul Merheiul Mare

08 May 2023 575

Licitație importantă la Tulcea! (DOCUMENT)

04 May 2023 935

Călugăr de la Mănăstirea Sihăstria găsit decedat în chilia sa. A fost deschisă o anchetă

21 Apr 2023 891

Doi ucraineni, depistați în timp ce pescuiau ilegal cu o ambarcațiune aproape de malul brațului Chilia (VIDEO)

05 Apr 2023 809

Sorin Grindeanu a prezentat situația măsurătorilor solicitate pentru Brațul Chilia și pentru Canalul Bâstroe

22 Mar 2023 758

Dublu vicecampion național la cadeți Atletul Mihai Alin Șavlovschi, record personal îmbunătățit substanțial (GALERIE FOTO + DOCUMENT)

16 Mar 2023 1190

Atletism Mihai Alin Șavlovschi, dublu medaliat la Naționale. „A demonstrat că orice se poate îndeplini, atâta timp cât îți dorești din inimă“ (GALERIE FOTO + DOCUMENT)

10 Mar 2023 1649

Ministrul Mediului despre lucrările din Delta Dunării „România nu va fi niciodată de acord cu lucrări care să afecteze biodiversitatea în Delta Dunării“

09 Mar 2023 780

Încep măsurătorile pe brațul Chilia și canalul Bâstroe. Partea ucraineană va asigura securitatea navelor și personalului românesc

03 Mar 2023 687

Primăria Chilia Veche, din județul Tulcea, a atribuit unei firme din Constanța contractul privind platforma „la cheie“ pentru digitalizarea instituției (DOCUMENT)

07 Feb 2023 832

UPDATE Județele Constanța și Tulcea, sub cod galben de vânt. Când expiră avertizarea meteo

11 Dec 2022 1747

Intervenție de urgență pe Brațul Chilia a Gărzii de Coastă! Doi pescari, în pericol. Ce s-a întâmplat (GALERIE FOTO)

05 Nov 2022 831

Județul Tulcea, sub cod galben de vânt. Când expiră avertizarea meteo

22 Oct 2022 971