Apele Române Au început lucrările de reabilitare a litoralului românesc, faza II

Administrația Națională „Apele Române” derulează faza a doua a unuia dintre cele mai mari proiecte cu finanțare europeană derulat la această oră în România-  ”Reducerea eroziunii costiere- Faza II”, proiect în valoare totală de 800 milioane de euro.

În aceste zile, Administrația Națională ”Apele Române” prin Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral a început lucrările de combatare a eroziunii costiere- faza II. Mii și mii de tone de nisip vor fi aduse din largul Mării Negre și nisipul va fi reașezat pe sectoarele afectate în prezent de eroziune, astfel încât lățimea lor să crească până la 100 de metri. Lucrările de înnisipare vor începe în Năvodari și Mamaia, urmând ca, în primăvara anului viitor, să înceapă și în Eforie.

În a doua jumătate a acestei luni, vor începe și lucrările pentru reabilitarea stăvilarelor Edighiol și Periboina, ale căror costuri se ridică la aproape 15 milioane de euro. În aceste zone, vor fi construite amenajări speciale de mediu, cu un aport semnificativ în reducerea riscului de deteriorare sau de pierdere a habitatelor și dezvoltarea biodiversității marine.

Pe lângă lucrările de înnisipare a plajelor, vor fi realizate și structuri hidrotehnice cu rol de protecție suplimentară și de fixare a aluviunilor, precum și lucrări de consolidare a falezelor. Spre deosebire de FAZA I a proiectului, în această etapă, un rol important îl vor avea și lucrările de stimulare și refacere a ecosistemului marin.

Specialiștii români intenționează să implanteze pe o suprafață de aproape 800.000 mp de iarbă marină (zostera noltii/cystoseira barbata), cu scopul de a asigura protejarea biodiversității apei Mării Negre și a creșterii calității acesteia. Cea mai mare suprafață, de peste 500.000 mp de iarbă marina va fi cultivată pe sectorul plajelor Mangalia-Saturn. Ideea este promovată și la nivel mondial de către un grup de oameni de știință britanici au lansat un proiect „de urgență”, de restaurare a ierburilor marine. Iarba de mare este singura plantă cu flori din lume care poate poleniza sub apă. Pe lângă faptul că oferă un habitat pentru multe specii marine, ea captează și carbonul de 35 de ori mai repede decât o pădure tropicală.
 
În următorii trei ani, alte 11 sectoare de plajă vor fi extinse cu peste 200 de hectare de plajă și vor fi redate turiștilor. Este vorba despre stăvilarele Edighiol/Periboina, plajele (Mamaia, Tomis-Cazino, Agigea, Eforie- în etapa I) și plajele (Costinești, Olimp, Jupiter-Neptun, Balta Mangalia– Venus- Aurora, Mangalia-Saturn, 2 Mai- în etapa II).

După finalizarea proiectului, locuitorii din zona litoralului românesc vor fi mai protejaţi, iar turiştii se vor putea bucura de o plajă largă şi modernă. Mai mult, proiectul nostru va avea efecte pozitive majore și în domeniul socio-economic, iar operatorii din zona litorală vor putea să își dezvolte activitatea în cele mai bune condiții.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Emitere Aviz de gospodărire a apelor pentru ”EXTINDERE, REABILITARE, MODERNIZARE ȘI ECHIPARE INFRASTRUCTURĂ EDUCAȚIONALĂ UNIVERSITARĂ CORP B – BAZA NAUTICĂ (SEDIU LAC MAMAIA) STR. CUARȚULUI, NR. 2, CONSTANȚA”

04 Jun 2020 735

Anunț de presă ”EXTINDERE, REABILITARE, MODERNIZARE ȘI ECHIPARE INFRASTRUCTURĂ EDUCAȚIONALĂ UNIVERSITARĂ CORP B – BAZA NAUTICĂ (SEDIU LAC MAMAIA) STR. CUARȚULUI, NR. 2, CONSTANȚA”

28 May 2020 400

ABADL a propus elaborarea studiului de fezabilitate pentru refacerea falezei din localitatea Costinești (galerie foto)

04 Apr 2020 585

Contract de peste 1,67 miliarde de lei, în stand by. Licitația pentru reabilitarea plajelor, amânată pentru finele lui mai

02 Apr 2020 1948

Sondaj de opinie ZIUA de Constanța 87% dintre respondenți vor ca pasarela din Mamaia să fie reabilitată!

03 Feb 2020 2374

Sumele sunt impresionante Anunț important pentru afaceriști, publicat în prima zi de Crăciun. Ce planuri are ABADL pentru litoral și cât e dispus să plătească

26 Dec 2019 3117

Reabilitate pe bani mulţi. Explicaţii şi justificări Cine răspunde de distrugerea plajei din Mamaia (documente+galerie foto)

21 Feb 2017 3652

Oficial! După șase ani, Podul de la Agigea se redeschide circulației

27 Nov 2016 1502

Aglomerație pe podul de la Agigea. Turiștii continuă să vină în număr mare pe litoral

16 Aug 2016 2730

Revista presei locale

03 Aug 2016 1469

Noi locuri de parcare şi străzi asfaltate Termica Distribuţie Năvodari SRL continuă investiţiile

20 Apr 2016 1362

O firmă vieneză și una românească au pus mâna pe un contract de reabilitare a zonei sudice a litoralului (document)

31 Dec 2015 2340

Nou şi oficial. Despre reabilitarea litoralului românesc. Ce lucrări se fac la Constanţa, Mamaia şi Eforie Nord. În ce zone. Detalii tehnice

23 Oct 2015 2238

Comunicat de presă Proiectul de reabilitare a litoralului romanesc al Marii Negre realizat in proportie de 90%

30 Sep 2015 1382

De această dată, ABADL solicită ajustări Reabilitarea zonei sudice a litoralului românesc, o nouă modificare de proiect

13 Jul 2015 1893