Artrita reumatoidă – o boală autoimună gravă care poate afecta întregul organism


Această boală autoimună produce inflamarea articulațiilor și poate afecta întregul organism. Ea atacă țesuturile sinoviale din articulații și poate avea un impact negativ asupra altor organe (plămâni, inimă, vase de sânge, rinichi, ochi, piele, glande salivare), alte țesuturi (ligamente, mușchi, cartilaje).

Pacienții cu artrită reumatoidă se plâng de simptome de durere, umflare la mâini și picioare. Asta se explică prin faptul că artrita reumatoidă este o boală inflamatorie cronică, ce poate deteriora articulațiile până la pierderea funcției acestora. Cele mai mari dureri se simt la încheieturile mâinilor și la picioare, dar există un disconfort și la coate, glezne, șolduri, umeri, spate. 

Desigur pot apărea și alte stări neplăcute, cum ar fi de exemplu:
  • Oboseală crescută, slăbiciune musculară permanentă, rigiditate la articulații
  • Modificări degenerative ale structurilor articulare din cauza inflamației
  • Disfuncție articulară ce poate deveni ireversibilă
  • Edem, sensibilitate la articulații la compresie
  • Dureri la articulații mai ales noaptea și amorțeală a membrelor
  • Scădere în greutate, astenie fizică, febră.

Artrita reumatoidă se dezvoltă pe fondul tulburărilor de funcționare a sistemului imunitar!

Dacă apar tulburări ale sistemului imunitar, acesta atacă și distruge în mod greșit celulele și țesuturile corpului, spun imunologii. Medicii folosesc teste de sânge pentru a identifica această problemă, sau fază preclinică, analizând mai mulți factori în sânge, precum: anticorpi și factori inflamatori. Acești anticorpi se dezvoltă întâi în afara articulațiilor și este posibil ca la asta să contribuie factorii de mediu, cum ar fi fumatul, popularea, expunerea la siliciu, azbest.

Inflamarea articulațiilor este declanșată de o creștere a permeabilității articulațiilor și de accesul crescut la anticorpi. Artrita reumatoidă apare când sistemului imunitar atacă menbrana sinovială (acea membrană ce căptușește cavitatea articulară). Asta duce la erodarea capetelor osoase, apariția durerii, limitarea mobilității, deformarea articulațiilor și chiar la pierderea funcționalității lor.

În fază precoce, boala este dificil de diagnosticat de către medic. La asta pot ajuta și testele imagistice, cum sunt radiografiile scheletale, sau ecografia aparatului locomotor și a altor țesuturi moi.
Conform datelor statistice:
  • În perioada anilor 2019-2021 aproximativ 53,2 milioane de oameni din SUA sufereau de artrită reumatoidă, gută, lupus, fibromialgie
  • În țările dezvoltate 1 din 100 persoane au artrită reumatoidă
  • Boala începe la adulți după ce aceștia se confruntă cu un stres sever
  • La femei, boala apare în general după vârsta de 30 de ani și este provocată și de stres sever și de modificările hormonale sau de condițiile de muncă nesănătoase, hipotermia prelungită
  • La bărbați, patologia apare de 3 ori mai rar și la o vârstă mai înaintată.

Tratamentul artritei reumatoide

Pentru stabilirea unui tratament se ține cont de factorii care au dus la dezvoltarea artritei reumatoide. Dintre aceștia pot face parte: predispoziția genetică, înaintarea în vârstă, obezitatea, fumatul, un defect al sistemului imunitar, anumite infecții (ce produc reacții inflamatorii), stresul intens și persistent.

Una dintre direcțiile promițătoare în tratamentul acestei boli este utilizarea unui produs bazat pe cel mai bun CBD. Asta, deoarece mai multe studii științifice arată că CBD-ul este un canabidiol cu efect antiinflamator, analgezic și imunomodulator. Cu ajutorul lui se pot ameliora simptomele de artrită reumatoidă, se reduce durerea și inflamația articulațiilor, se îmbunătățește mobilitatea și flexibilitatea articulațiilor, se normalizează somnului și pofta de mâncare.

În acest mod se renunță la medicamentele analgezice și antiinflamatoare nesteroidiene care au și efecte secundare și deci nu trebuie luate în exces.

Netratată la timp, boala poate duce la distrugerea articulațiilor, la probleme de mobilitate, la dizabilitate severă și chiar la afectarea mai multor organe. Prin administrarea unui tratament timpuriu se poate opri progresia bolii și se pot preveni eventualele complicații.

Un reumatolog poate stabili și o dietă specială care ajută în restabilirea stării de sănătate. Uneori este indicată și recuperarea medicală, ce include o serie de exerciții efectuate în scopul menținerii flexibilității articulare. În cazuri grave se utilizează alte metode de tratament, chirurgicale, de corectare a deformărilor articulare, de înlocuire a articulației distruse cu o proteză din plastic ori metal.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.