Autoritatea Vamală Română În ultimele 6 luni nu au fost înregistrate importuri de cereale din Ucraina

Foto: PixabayAutoritatea Vamală Română precizează că, potrivit datelor deținute de instituție, în ultimele 6 luni au fost înregistrate ZERO operațiuni vamale de importuri din Ucraina pentru categoriile de produse agricole grâu, porumb, rapiță și floarea-soarelui.
  
Potrivit unui comunicat al AUtorității Vamale Române, ca urmare a informațiilor apărute în mass-media referitoare la pretinsele importuri pe teritoriul României a unor categorii de cereale originare din Ucraina, și anume grâu, porumb, rapiță și floarea-soarelui, Autoritatea Vamală Română amintește că până la data de 15 septembrie 2023, punerea în liberă circulație sau plasarea sub regim de antrepozit vamal, de zonă liberă sau de perfecționare activă a respectivelor produse a fost interzisă în țara noastră, potrivit Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2023/1100 al Comisiei din 5 iunie 2023 de introducere a unor măsuri preventive privind anumite produse originare din Ucraina.
 

„Având în vedere că, începând cu data de 16 septembrie 2023, Comisia Europeană nu a adoptat măsuri similare, a fost necesară luarea de măsuri care să vină în sprijinul fermierilor și producătorilor locali. Astfel, în România, a fost adoptată Ordonanța de Urgență nr 84/2023 privind instituirea unor măsuri de reglementare a importurilor de produse agricole din Ucraina sau Republica Moldova confom căreia grâul, porumbul, rapița și floarea-soarelui se pot importa numai pe bază de autorizație de import, de către operatorii economici cu sediul social și punctul/punctele de lucru pe teritoriul României, care desfășoară activități în următoarele sectoare economice: fabricarea uleiurilor și grăsimilor, fabricarea produselor de morărit, fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor de fermă și creșterea animalelor.
 
Deși ordonanța a intrat în vigoare la data de 13 octombrie, nici în perioada 16 septembrie – 13 octombrie și nici de atunci până în prezent nu au fost înregistrate operațiuni de import pentru produsele agricole originale din Ucraina.
 
Facem precizarea că Autoritatea Vamală Română acordă o atenție sporită traficului de la frontierele cu Ucraina“ - au mai precizat reprezentanții Autorității Vamale Române.

Citește și: 

Forţele ucrainene au atacat cu drone un depozit petrolier din regiunea Lugansk, aflată sub ocupaţie rusă

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Oficial de la Autoritatea Vamală Română, referitor la cerealele din Ucraina intrate în România

20 Feb 2024 754

În prezent, 70% din cerealele din Ucraina se exportă prin România. Anunțul prim-ministrului ucrainean

13 Dec 2023 725

Guvernul României Importurile de cereale din Ucraina și Republica Moldova vor fi permise doar fermierilor și procesatorilor români

05 Oct 2023 928

Premierul Nicolae Ciucă, despre suspendarea importurilor de cereale din Ucraina. „România poate să ia decizii împreună cu Comisia Europeană “

19 Apr 2023 1144