Bojdeuca lui Ion Creangă din Țicău, primul muzeu literar din România se deschide vineri

Consiliul Județean Iași anunță redeschiderea Bojdeucii lui Ion Creangă din Țicău, primul muzeu literar din România. Vizitatorii vor avea acces gratuit începând de vineri, 15 decembrie, ora 12:00, după următorul program:
•Vineri, 15 decembrie, în intervalul orar 12:00 – 17:00;
•Sâmbătă, 16 decembrie, în intervalul orar 10:00 – 17:00;
•Duminică, 17 decembrie, în intervalul orar – 10:00 – 17:00

Potrivit CJ Iași, de asemenea, publicul este invitat să ia parte la tradiționalul program „Colindători la Bojdeucă”. Pe scena din amfiteatrul Bojdeucii vor evolua: ansamblul folcloric „Baștina” din Fălești, Republica Moldova; ansamblul folcloric „Flori de sânziene” din Scânteia, județul Iași; artiștii Maria Iosep și Paul Sobolevschi într-un dialog al generațiilor și grupul de colindători de la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Iaşi. Totodată, pe parcursul dimineții de vineri, Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași va lansa vizitatorilor provocarea unui concurs dedicat lui Creangă, cu întrebări legate de viața și opera celui mai mare povestitor al românilor.

Sâmbătă, 16 decembrie 2023, de la ora 10:00, publicul este invitat la spectacole susținute de „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, județul Iași și de membri ai cluburilor de la Palatul Copiilor Iași. Vor participa și îndrăgiții artiști Cezar Popescu și Valentin Alexiu.

„Bojdeuca lui Ion Creangă, acum restaurată, rămâne o punte de legătură cu trecutul nostru literar și o pledoarie pentru conservarea autenticității. Eforturile depuse în cadrul procesului de restaurare au fost orientate spre a păstra valoarea memorială și literară a acestui loc deosebit, fără a-i altera istoria.
Restaurarea Bojdeucii din Țicău face parte din proiectul „Călător pe Meridiane Culturale”, implementat de Consiliul Județean Iași, alături de Consiliul Raional Fălești și Primăria Orașului Fălești, în calitate de parteneri.
Valoarea totală pentru reabilitarea Ansamblului Muzeal „Ion Creangă” a fost de 3,065,112.64 fără TVA, fiind incluse refacerea amfiteatrului, un important spațiu educațional, și a circulațiilor pietonale, reamenajarea spațiului verde și refacerea sistemului de iluminat, lucrări de stabilizare a versantului și de punere în siguranță a Bojdeucii, ce au costat 1.468.186,35 lei fără TVA. Valoarea lucrărilor aferente reabilitării bojdeucii a fost de 699.460,78 lei fără TVA. La acestea se adaugă lucrările de reabilitare și modernizare a clădirii anexă, construită în 1989, care va fi transformată în bibliotecă și spațiu de expoziții temporare și evenimente, lucrări ce au ajuns la o valoare de 897.465,51 lei fără TVA“ - au mai precizta reprezentanții CJ Iași. 

Citește și: 

Ministrul Culturii a dispus controale la Bojdeuca lui Ion Creangă! Sunt verificate lucrările de restaurare

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ministrul Culturii a dispus controale la Bojdeuca lui Ion Creangă! Sunt verificate lucrările de restaurare

08 Dec 2023 719

Conducerea Academiei Române reacționează printr-o scrisoare deschisă la renovarea Bojdeucăi lui Creangă, în „stil modernizat excesiv”

23 Nov 2023 1019