Când începe pescuitul ştiinţific de sturioni în Dunăre. Anunțul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării

Dunăre, foto: unsplash.com/ Stefan CosmaSpecialiştii Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării (INCDDD) încep, săptămâna aceasta, acţiunile de capturare cu scop ştiinţific a 30 de exemplare de sturioni, în cadrul proiectului "Dezvoltarea Staţiei de monitorizare a peştilor migratori: sturioni şi scrumbie - Isaccea".


Iniţiat de Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD), în parteneriat cu INCDDD, proiectul a început anul trecut, este finanţat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare, iar până în prezent în cadrul acestuia s-au identificat potenţialele zone de iernat şi de reproducere a sturionilor pe braţele Chilia şi Sfântu Gheorghe ale Dunării şi s-au făcut pregătiri pentru capturarea a 30 de exemplare de sturioni.

 

"Săptămâna aceasta urmează să pescuim sturioni adulţi în vederea marcării şi urmăririi lor. Pescuitul se va desfăşura în colaborare cu patru pescari din Grindu. La Isaccea, s-au adaptat echipamentele, s-au instalat nişte plase fixe pentru a se vedea cum lucrează şi în momentul de faţă suntem pregătiţi să începem activitatea propriu-zisă de pescuit sturioni", a declarat cercetătorul din cadrul INCDDD, Marian Paraschiv.


El a mai spus că luna aceasta se vor captura 30 de exemplare de sturioni adulţi care vor fi marcate, cercetătorii putând să-i urmărească ulterior.

În cadrul proiectului, în perioada iunie-iulie, la Isaccea-Grindu, va avea loc o acţiune de capturare a puilor sălbatici de sturioni pentru monitorizare, în lunile următoare fiind programată urmărirea distribuţiei sturionilor pe coasta Mării Negre.
 

"ARBDD are sarcina de a achiziţiona infrastructura de creştere a sturionilor, de a realiza reproducerea a minim 4.000 de pui de sturioni şi popularea Dunării cu minim 3.500 de pui de sturioni care vor fi marcaţi, acestea fiind unele din obiectivele principale ale proiectului", a precizat managerul de proiect din cadrul ARBDD, Gabriela Creţu.


Instituită în anul 2006, prohibiţia pescuitului sturionilor a fost criticată de comunităţile de pescari tulcene din cauză că statul român nu a acordat compensaţii pentru renunţarea la această activitate. Guvernul a finanţat acţiuni de populare a Dunării cu puiet de sturioni, necesare pentru refacerea efectivelor de sturioni, potrivit directorului general al INCDDD, Marian Tudor.
 

"S-a demonstrat că nu este suficient să interzici pescuitul pentru a se reface populaţia de sturioni. Altfel, au trecut 15 ani, trebuia să se înregistreze o creştere a potenţialului cel puţin. Nu s-a înregistrat această explozie şi este nevoie de măsuri pe care numai noi le putem lua, măsuri care nu ţin de populaţia locală", a afirmat directorul INCDDD, Marian Tudor.


Obiectivul general al proiectului "Dezvoltarea Staţiei de monitorizare a peştilor migratori: sturioni şi scrumbie - Isaccea" este conservarea biodiversităţii prin implementarea unor măsuri din Planul de management al Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.
 


Sursa: Agerpres 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Acțiune împotriva braconajului în Delta Dunării! Iată ce au descoperit polițiștii de frontieră (VIDEO)

28 Apr 2024 433

Județul Tulcea Șase exemplare de sturion redate mediului natural, 110 kilograme de pește și 700 metri de plase descoperite de polițiștii de frontieră (VIDEO)

05 Apr 2024 533

IPJ Galați Dosar penal pentru infracțiunea de nedeținerea licenței de pescuit. Ce spun polițiștii

04 Nov 2023 808

Știri Constanța Peste 100 de kg de pește și mai multe exemplare de sturioni descoperite de polițiștii de frontieră (VIDEO)

13 Oct 2023 871

Garda de Coastă Opt sturioni vii, redați mediului natural. Peste 100 de exemplare eliberate de la începutul anului

22 Sep 2023 749

Județul Tulcea Șapte exemplare vii de sturion, redate mediului natural de polițiștii de frontieră (VIDEO)

29 Aug 2023 874

Ziua Rezervației Biosferei Delta Dunării, marcată prin eliberarea în Dunăre a unor pui de sturion

25 Aug 2023 945

Caz șocant în Delta Dunării! Cinci sturioni, descoperiți de polițiști în plasele braconierilor (VIDEO)

25 Aug 2023 2873

Tulcea Zeci de kilograme de sturion, redate mediului natural de către polițiștii de frontieră (VIDEO)

29 May 2023 950

Garda de Coastă Șapte exemplare vii de sturion, redate mediului natural

25 May 2023 941

Acțiune de amploare în Delta Dunării. 29 exemplare de sturion și sute de kilograme de pește depistate (GALERIE FOTO)

07 May 2023 1020

Garda de Coastă 25 kilograme de sturion redate mediului natural

03 May 2023 1013

Garda de Coastă Ce au găsit polițiștii de frontieră în portbagajul unei mașini (FOTO+VIDEO)

04 Apr 2023 1414

Tulcea 20 de sturioni pescuiţi ilegal din Dunăre, redați mediului. Ce au declarat bărbații care îi transportau

12 Aug 2022 1728

Infracțiuni de braconaj piscicol pe raza de competență a Gărzii de Coastă

09 May 2022 1607