Când se pot spăla rufe după Paște. Ce rânduieli au loc în Săptămâna Luminată

Săptămâna care urmeză după duminica Paștelui și ține până la Duminica Tomei este numită SăptămânaLuminata pentru că precede Învierea Mântuitotuluiși are pentru creștini oînsemnătateaparte.

Se mai numește „Luminată” pentru că în trecut la Praznicul Învierii, primii oameni care treceaula religia creștină și care care se pregătiseră în mod deosebit în vremea postului mare, erau botezațiși erau numiți „Cei Luminați”.

Săptămâna Luminată este o perioadă excepțională în tradiția bisericească

În tradiția creștină, este o săptămână cu totul specială, care deschide o nouă perioada în viața liturgică a bisericii, perioda Penticostarului ( cartea de căpătâi a religie creștine, folosită doar în acestă perioadă anului), iar slujbele au o rânduială deosebită, cu aspect profund Pascal, caracteziate de bucuria bisericii pentru Învierea Mântuitorului și este o perioadă a iertării și a milosteniei.

În această perioadă nu se oficiază pomenirea celor adormiți, Ușile Împărătești ale Bisericii rămân permanent deschise, astfel privirea spre altar nu mai este împiedicată de nimic, ceea ce simbolizezeă ușa deschisă de la mormântului Domnului dar și ruperea catepetesmei templului din Iersalim în momentul morții lui Hristos. Credința populară spune că în acestă perioadă Raiul este deschis, iar cine moare în acestă săptămână merge direct la dreapta Domnului, indiferent de păcatele pe care le-a făcut, iar sufletele morților sunt libere.

Rânduiala înmormântăriii este de asemenea specială, slujba funerară fiindînlocuităde Slujba Învierii, care vorbesc de biruința vieții asupra morții

În acest timp, creștinii se salută cu urarea “Hristos a Înviat”, urmatăde răspunsul “Adevărat a Înviat”.

Ce însemnătate auzilele din Săptămâna Luminată

Pentru prima dată în anul biserices, miercurea și vinerea nu mai sunt sub semnul postului, este dezlegare la pește iar până la Rusali nu se fac metanii, ci doar închinăciuni.

Marțea din Săptamâna Luminată poarta denumirea de Marțea Albă și este declarată zi nelucrătoare, nu se spală nu se calca nu se face curat, femeile dau de pomanăpască și vin rosu.

Miercurea este numită „Sfânta Miercurie” și este ziua în care bărbații pot muncii la câmp, însă femeile nu au voie să muncească, deoarece potrivit tradiției, a munci de nunta șoarecilor, echivalează cu a aduce rozătoarele în caă și a te lipsi pentru tot restul anului de bucate pe masă.

Joia, poartă numele de Joia Verde sau Joia Rea, și este o zi in care secinstesc holdele și grădinile, iar cine muncește în acestă zi aduce asupra casei ghinion. Joia din Săptămâna Luminată cere un ritual al morților:44 de găleți cu apă sunt cărate de o perosană, două lumănări se aprind, iar apa astfel sfințită se varsă apoi în fântâna din curte.

Vinerea poartă numele de Vinerea scumpă sau Fântânița. Biserica sfințeste din nou fântânile în acestă zi după slujba de seară. Este sărbătoarea Izvorului Tămăduirii șicontrasteazăcu Vinerea Mare de dinantea Paștelui. Legendele spun că Maica Domnului a construit o fântână care avea apă doar în Vinerea Luminată, și a cărei apă era dătătoare de viață.

În Săptămâna Luminată sunt trei zile în care este permisă spălarea hainelor

În săptămâna care urmează imediat după Paște, nu este păcat să se spele rufele în zilele de miercuri, joi şi sâmbătă.Luni ș imarţi sunt considerate tot zile de Paște, iar vineri se sărbătorește Izvorului Tămăduirii.

Articp preluat de pe b1tv.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Izvorul Tămăduirii. Slujba Sfântei Liturghii, oficiată de IPS Teodosie la Mănăstirea Dervent (galerie foto+video)

24 Apr 2020 3189

Doliu în învățământul românesc. A încetat din viață un îndrăgit profesor de franceză

23 Apr 2020 5482

Paştele la români Vluisiti zboarî pi armâneaşti

22 Apr 2020 6882

Marţi în Săptămâna cea Luminată pe drumul Emausului

30 Apr 2019 2298

Azi se încheie Săptămâna Luminată. Ce trebuie să facă toţi creştinii în prima duminică dupa Paşte

15 Apr 2018 4419

Tradiții pentru spor și sănătate în Marțea Albă din Săptămâna Luminată. Ce este interzis să facem în această zi

10 Apr 2018 3447

De astăzi suntem în Săptămâna Luminată. Ce veșminte poartă preoții. Ce nu ai voie să faci

09 Apr 2018 4075

În Săptămâna Luminată Un weekend de vis, cu operă şi balet, la Teatrul „Oleg Danovski“

20 Apr 2017 3871

Marțea Albă sau Mătcălăul. Firimiturile de la masa de Paște se îngroapă astăzi

03 May 2016 3592

Consiliul Local Constanţa, convocat în şedinţă extraordinară în Săptămâna luminată

14 Apr 2015 2625

A început Săptămâna Luminată Ce nu e bine să faci acum

13 Apr 2015 3405

Ce zone din Constanţa rămân fără energie electrică în Săptămâna luminată

10 Apr 2015 2274