Cât se plăteşte coplata prin spitalele din judeţul Constanţa (galerie foto)

Unităţile sanitare din judeţul Constanţa deja au stabilit cât vor trebui să plătească pacienţii, adică valoarea coplăţii.

Pacienţii care s-au internat începând cu 1 aprilie vor achita la externare coplata, a cărei valoare este cuprinsă între 5 şi 10 lei. Coplata este prevăzută în Contractul-cadru privind acordarea asistenţei medicale în perioada 2013-2014, valoarea acesteia urmând să fie stabilită de către fiecare spital în parte, dar nu la mai puţin de cinci lei şi nu mai mult de 10. Unele spitale au stabilit deja cât vor trebui să plătească pacienţii, în timp ce alte unităţi sanitare nu aplică încă această taxă.  Taxa va fi plătită doar de pacienţii internaţi după data de 1 aprilie şi că introducerea acesteia este cuprinsă în acordul cu FMI şi nu poate fi schimbată decât prin ruperea acordului. Unii manageri consideră că aceste sume sunt mici şi vor fi cheltuite la achiziţia chitanţierelor, necesare pentru ca pacienţii să aibă dovada plăţii făcute. Alţii susţin că din banii adunaţi vor plăti utilităţile sau vor face alte achiziţii, cum ar fi materiale consumabile de tipul mănuşi, halate sau botoşi de unică folosinţă sau achiziţionarea de materiale de curăţenie şi obiecte sanitare.

În cazul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa,  valoarea coplăţii este de 5 lei. „Consiliul Director a propus valoarea coplăţii la 5 lei, iar săptămâna viitoare în cadrul Consiliului de Administraţie urează să fie stabilită oficial. Deja casieria este pregătită, la fel şi bonurile. Pacienţii vor fi informaţi la externare cât este valoarea coplăţii”, ne-a explicat directorul medical dr. Cătălin Grasa. Tot 5 lei vor plăti şi pacienţii de la Spitalul Municipal Mangalia. Consiliile de Administraţie de la Spitalul Municipal Cernavodă, Hârşova, Megdidia şi cel de la Spitalul Municipal de Boli Infecţioase Constanţa au stabilit valoarea coplăţii la 10 lei.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Guvernul va adopta un proiect privind coplata serviciilor medicale la privat

24 Apr 2019 1093