Actualitate

Ce a descoperit Curtea de Conturi la Oil Terminal Poliţe de asigurare pentru directori şi indemnizaţii cu probleme pentru administratori

Curtea de Conturi a descins şi la Societatea Comercială Oil Terminal SA, unde a constatat mai multe nereguli.
 
Potrivit raportului Curţii de Conturi, care a fost făcut public, societatea Oil Terminal SA nu a calculat impozitul pe construcţii (224.000 de lei pentru un număr de 337 de active) şi impozitul pe clădiri (pentru un număr de 133 de active) datorate bugetelor locale, întrucât activele în cauză sunt evidenţiate în contabilitate fără valoare, din cauza neevaluării acestora la valoarea justă, în anul 2014.
 
De asemenea, au fost angajate şi decontate cheltuieli ineficiente, prin încheierea de poliţe de asigurare pentru răspunderea profesională a directorului general, a directorilor executivi şi a administratorilor, valoarea asigurată fiind pur formală, fără nicio fundamentare a cuantumului acesteia, în condiţiile în care cadrul legal aplicabil impunea încheierea de astfel de poliţe de asigurare numai pentru administratorii societăţii.
 
Mai mult, au reieşit angajarea şi plata unor cheltuieli în sumă de 20.000 de lei, nejustificate şi neprevăzute de actele normative aplicabile.

La anumite obiective de investiţii aflate în derulare, s-a constatat că ofertanţii au pretins în mod necuvenit şi entitatea a acceptat să plătească nejustificat contravaloarea elementului de cheltuială denumit „cotă de aprovizionare“ - element de cost, calculat ca procent (între 3% şi 6%), aplicat la preţul total al materialelor puse în operă.
 
În raport se mai precizează că au fost efectuate plăţi nelegale în sumă brută de 166.000 de lei, prin acordarea unor indemnizaţii pentru administrator, în cazul neparticipării în mod direct la şedinţele Consiliului de Administraţie şi pentru perioada până la încheierea contractelor de administrare, precum şi prin plata concediului de odihnă neefectuat de directorul general. 

Măsurile luate de companie 

Oil Terminal SA Constanţa a procedat la depunerea declaraţiei rectificative atât pentru impozitul pe clădiri, cât şi pentru impozitul pe construcţii, şi s-au virat sumele cuvenite la bugetele locale.
 
De asemenea, au fost dispuse măsuri operative pentru recuperarea plăţilor reprezentând „cotă de aprovizionare“, acestea fiind încasate până la finalizarea acţiunii. Mai mult, a fost anulată poliţa de asigurare încheiată pentru directorul general şi a fost încheiat Angajamentul de plată cu directorul general al entităţii, prin care acesta se angajează la plata sumei încasate necuvenit.

Recomandările Curţii de Conturi

Printre recomandările formulate de Curtea de Conturi pentru compania Oil Terminal SA se numără clarificarea diferenţelor din declararea clădirilor şi construcţiilor pe perioada de prescripţie, în vederea impunerii potrivit prevederilor Codului Fiscal, respectiv calculul şi plata accesoriilor datorate pentru plata cu întârziere a impozitelor la bugetul de stat şi la bugetul local; controlul situaţiei, al evoluţiei şi al modului de administrare a patrimoniului public şi privat al statului, precum şi legalitatea realizării veniturilor şi a efectuării cheltuielilor; întocmirea unei proceduri operaţionale care să stabilească condiţiile legale pentru asigurarea de răspundere profesională, referitor la persoane, cuantumul sumei asigurate şi modul de executare a poliţei.
 
La acestea se adaugă emiterea deciziei privind stabilirea mărimii şi întinderii prejudiciului reprezentând cheltuieli aferente obiectivelor de investiţii şi lucrărilor de reparaţii efectuate nejustificat şi neprevăzute de actele normative aplicabile; „stabilirea mărimii şi întinderii prejudiciului, reprezentând indemnizaţii nelegale plătite la administratori şi indemnizaţie nelegală de concediu neefectuat, precum şi luarea măsurilor de recuperare a acestuia, respectiv efectuarea regularizărilor cu bugetul consolidat al statului pentru contribuţiile asigurat şi angajator virate şi nedatorate pe perioada de prescripţie“.
 
Pentru înlăturarea abaterilor de la legalitate şi regularitate constatate, pentru stabilirea întinderii prejudiciului şi dispunerea măsurilor pentru recuperarea acestuia, precum şi pentru intrarea în legalitate, Curtea de Conturi a emis decizie, prin care au fost dispuse măsuri pe care conducerea SC Oil Terminal SA trebuie să le ducă la îndeplinire, dar care au fost contestate.

Ulterior, Comisia de soluţionare a contestaţiilor a respins prin încheiere contestaţia formulată, în prezent acţiunea fiind pe rolul Tribunalului Constanţa.

Despre Oil Terminal SA Constanţa

Societatea Comercială Oil Terminal SA Constanţa este persoană juridică română, cu capital majoritar de stat, de interes
strategic, al cărei obiect de activitate constă în prestarea de servicii privind primirea, încărcarea, descărcarea ţiţeiului, produselor petroliere, petrochimice, chimice, precum şi a altor produse finite sau materii prime lichide. Capitalul social a fost în întregime subscris şi integral vărsat de statul român, în prezent structura acţionariatului fiind următoarea: Statul român, reprezentat de Ministerul Energiei, care deţine 59,62% din valoarea capitalului social; SC Fondul „Proprietatea“ SA, care deţine 6,32%; persoane juridice, care deţin 16,59%; persoane fizice, care deţin 17,47%.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Oil Terminal SA convoacă acţionarii în AGOA. Iată ordinea de zi!

06 Sep 2018 436

Bursa de Valori Bucureşti Oil Terminal SA a încheiat o tranzacţie importantă. Despre ce este vorba

31 Aug 2018 574

Cine face parte din conducerea executivă a Societății Oil Terminal SA. Noua structură organizatorică intră în vigoare de mâine

31 Aug 2018 496

Bursa de Valori Bucureşti Oil Terminal SA suspendă contractele individuale de muncă ale salariaților (document)

20 Aug 2018 1439

În contextul elaborării unui nou PUG Verde Urban cere Primăriei Constanţa amenajarea unui parc în zona Oil Terminal!

11 Aug 2018 720

Oil Terminal şi-a ales directorul general şi directorul financiar. Decizia a apărut în Monitorul Oficial

04 Aug 2018 749

Situaţie absurdă pe strada Justiţiei. 12 familii riscă să rămână fără curent din lipsa unei semnături

01 Aug 2018 1910

Agent de pază, găsit mort în incinta Oil Terminal! Colegul de serviciu a descoperit trupul neînsufleţit

30 Jul 2018 2809

Oil Terminal S.A a încheiat un contract cu Mol Romania Petrmania Petroleum Products SRL. Ce valoare are

20 Jul 2018 752

Revista presei locale

13 Jul 2018 532

Contract uriaş între Oil Terminal Constanţa şi OMV Petrom. Ce prevede contractul şi de cine este semnat (documente)

03 Jul 2018 1874

Decizie importantă la vârful OIL Terminal SA Constanța! Ce a stabilit Consiliul de Administrație al societății

02 Jul 2018 645

Decese Constanţa 6 iunie 2018

06 Jun 2018 866

Oil Terminal Constanța anunţă plata dividendelor aferente exerciţiului financiar 2017. Ce valoare are un dividend

23 May 2018 888

Anunț important de la Oil Terminal. Are legătură cu pentru plata dividendelor aferente anului 2017

09 May 2018 647

Gabriel Daraban şi-a definitivat strategia de reorganizare a organizaţiei municipale ALDE Constanţa

07 May 2018 1486

Acționarii Oil Terminal SA, întruniți în AGOA. Ce decizii au luat

28 Apr 2018 1043

Oil Terminal SA recrutează director general și director financiar. Condiții de participare (document)

26 Apr 2018 975

Ce spune Gabriel Daraban despre noua funcție deținută în cadrul ALDE Constanța și despre o eventuală candidatură la Primăria Constanța

18 Apr 2018 1141

Prima zi în politică pentru Gabriel Daraban. Este noul președinte al organizației municipale ALDE Constanța (document)

18 Apr 2018 2701

Oil Terminal SA are un nou președinte al Consiliului de Administrație. Iată componența comitetelor consultative!

14 Apr 2018 771

Ce decizii au fost luate în Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor Societății Oil Terminal. Cine face parte din Consiliul de Administrație

04 Apr 2018 648

Decizie importantă pentru Oil Terminal. Ce sentință a dat Tribunalul Constanța într-un dosar în care parte este societatea

16 Mar 2018 536

Avaria la conducta Oil Terminal nu a fost rezolvată. Echipele de intervenție acționează în zonă (galerie foto-video)

13 Mar 2018 870

Directorul Oil Terminal Viorel Sorin Ciutureanu a radiat societatea în care era asociat

11 Mar 2018 1171

Avarie la o conductă de transport ţiţei a Oil Terminal. Produs petrolier s-a scurs din conductă. Cum s-a acţionat în zonă

05 Mar 2018 651

Pericol de explozie la Platforma Sud a Oil Terminal. Un proiectil neexplodat a fost descoperit în timpul unor lucrări

24 Feb 2018 565

Anunț important pentru acționarii și investitorii Oil Terminal!

12 Feb 2018 1062

ITM Constanța, despre accidentul de muncă produs, azi, la OIL Terminal SA

07 Feb 2018 1314

Constanţa. Stâlp căzut peste un utilaj. Un muncitor de la Oil Terminal a fost prins în interior. Intervin pompierii (galerie foto + video)

07 Feb 2018 2280

Oil Terminal SA, declarații de avere Sofia Zaganeanu, șef Compartiment Acționariat Comunicare, deține o mașină și două credite bancare (documente)

29 Jan 2018 1541

Oil Terminal SA, declaraţii de avere Florin Alexandru Stan, şef Birou Tehnologia Informaţiei şi Telecomunicaţii, deţine un apartament şi o maşină (documente)

27 Jan 2018 1331

Contract încheiat de Oil Terminal cu Petrotel Lukoil. Ce valoare are și care este obiectul contractului

26 Jan 2018 646

Oil Terminal SA, declaraţii de avere Iuliana Daniela Turcu, şef Staţie CFU, deţine două apartamente, o casă de vacanţă şi două autoturisme (documente)

25 Jan 2018 1189

Investiţii la Oil Terminal. Compania va moderniza rezervorul de la Secţia Platformă Sud

25 Jan 2018 1073

Oil Terminal SA, declaraţii de avere Dan Lucian Stoenescu, şeful Secţiei Platformă Nord, cu patru terenuri intravilane şi trei imobile (documente)

24 Jan 2018 1123

Nou-venită în echipa Oil Terminal Constanţa Şefa Compartimentului Control Financiar deţine un apartament şi un autoturism (documente)

23 Jan 2018 1337

Oil Terminal SA, declaraţii de avere Alina Elena Rohat, şef serviciu Controlul Instalaţiilor şi Protecţia Mediului, deţine o casă şi cinci depozite bancare (documente)

22 Jan 2018 813

Oil Terminal SA, declaraţii de avere Carmen Mihaela Radu, şef Birou Tarife, Analiză Economică, a moştenit în 2016 un sfert dintr-un apartament (documente)

20 Jan 2018 695

Oil Terminal SA, declarații de avere Cecilia Popovici, șef serviciu Contabilitate, deține o locuință, un teren și o mașină (documente)

19 Jan 2018 917

Oil Terminal SA, declaraţii de avere Constantin Pita, şeful Biroului Dezvoltare Strategică, fără terenuri şi bunuri mobile (documente)

18 Jan 2018 664

Oil Terminal SA, declaraţii de avere Florin Oprişan, şef Compartiment Metrologie, deţine împreună cu soţia o casă şi un apartament (documente)

17 Jan 2018 836

Ce au decis magistraţii constănţeni într-un dosar în care este implicată societatea Oil Terminal

16 Jan 2018 861

Oil Terminal Constanţa, declaraţii de avere Şeful Serviciului Marketing Comercial din cadrul societăţii, „colecţie“ de terenuri, case şi conturi bancare! (documente)

16 Jan 2018 1587

Oil Terminal SA, declaraţii de avere Marin Muşat, şef secţie Platformă Sud, coproprietar la trei terenuri şi două apartamente (documente)

15 Jan 2018 1133

Oil Terminal SA, declarații de avere Laurențiu Corneliu Mocanu, șeful Compartimentului Transporturi, deține un apartament în Constanța (documente)

14 Jan 2018 670

Oil Terminal, declarații de avere Daniela Moldoveanu are trei terenuri, o casă, două mașini și mai multe credite (documente)

13 Jan 2018 1142

Oil Terminal SA, declaraţii de avere Liliana Mihailov, şefa Serviciului Resurse Umane, a moştenit anul trecut două apartamente şi un teren (documente)

12 Jan 2018 1131

Oil Terminal, declaraţii de avere Adrian Manea, şef Compartiment Contorizare, are trei maşini şi un moped (document)

11 Jan 2018 1076

Firme Constanţa, rezultate financiare Oil Terminal, cifră de afaceri și profit în creștere semnificativă, față de anul de referință anterior (document)

10 Jan 2018 793