Ce autospeciale au intrat în dotarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea” în 2022?

Sursa foto: Facebook (IGSU)
  • ISU Dobrogea a intrat în posesia a 7 autospeciale noi prin Programul Operațional Infrastructură Mare - Proiectul „Viziune 2020“
  • Noile componente din dotarea Inspectoratului sunt: o autospecială pentru transport personal și victime multiple, două autoplatforme de intervenție și salvare la înălțime, o ambulanță neonat și trei ambulanțe de stingere cu apă și spumă de mare capacitate – 10.000 de litri
 
Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) „Dobrogea” și-a suplimentat tehnica din dotare cu noi autospeciale.

De la începutul anului și până în prezent, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dobrogea“ al județului Constanța a fost dotat cu șapte autospeciale de intervenție de ultimă generație.

Acestea au intrat în posesia instituției cu ajutorul fondurilor europene, prin Programul Operațional Infrastructură Mare - Proiectul „Viziune 2020“ derulat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Este vorba despre două autoplatforme de intervenție și salvare de la înălțime, o autospecială pentru transport personal și victime multiple (ATPVM), o ambulanță destinată transportului nou-născuților aflați în stare critică și trei autospeciale de stingere cu apă și spumă de mare capacitate – 10.000 litri.

Iată mai jos detaliile despre noua tehnică a Inspectoratului:
  1. O autospecială pentru transport personal și victime multiple (ATPVM)
Autospeciala pentru transport personal și victime multiple a intrat în dotarea ISU Constanța în data de 21 ianuarie și are o capacitate de 11 locuri.

Aceasta poate transporta atât salvatori la locul unei intervenții de amploare, cât și victime ori echipamente medicale și para-medicale. În diferite situații de urgență, ATPVM-ul poate transporta doi paramedici și nouă pacienți de cod verde - pe scaune.

În funcție de starea vitimelor, scaunele se întind și se transformă în tărgi, ceea ce înseamnă că poate să transporte până la patru pacienți cu potențial de agravare a stării de sănătate și doi în poziție șezând, fie doi pacienți ale căror funcții vitale sunt în pericol, având în dotare două sisteme de monitorizare a funcțiilor vitale sau un pacient pe pat de spital.
  1. Autoplatforme de intervenție și salvare de la înălțime
În data de 11 martie, două autoplatforme de intervenție și salvare de la înălțime au ajuns la Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dobrogea“ al județului Constanța, completând astfel tehnica disponibilă în prezent. Cele două autoplatforme pot urca până la 45 metri înălțime, dar pot și coborî până la 8,2 metri pentru a salva persoane din apă sau persoane captive sub nivelul solului. Tunul de apă are o capacitate de 3.800 litri pe minut. Brațele hidraulice ale celor două autoplatforme sunt manevrate digital și nu au limită de rotire, iar, în interiorul cabinelor, există, de asemenea, multiple comenzi digitale care ajută la derularea mai rapidă a operațiunilor de salvare.
  1. Ambulanța neonat      
În data de 4 mai, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dobrogea“ al județului Constanța a primit o ambulanță destinată transportului nou-născuților aflați în stare critică, scopul fiind creșterea calității misiunii de răspuns la urgențe, pe zona de neonatologie.

Autospeciala asigură transportul nou-născuților aflați în stare critică în condiții de terapie intensivă, fiind dotată cu un incubator, butelii de oxigen, ventilator automat, defibrilator, truse pentru resuscitarea nou-născutului, precum și alte echipamente specifice. Se încadrează cu un conducător autor din cadrul ISU Dobrogea, un medic și un asistent medical din cadrul Unității de Primiri Urgențe care au cursuri în neonatologie sau cu specialiști neonatologi din cadrul Secției de Neonatologie a Spitalului de Urgență Constanța.

 
Ambulanța o înlocuiește pe cea care deja exista în dotarea Inspectoratului încă din anul 2009 și care a intrat în rezervă operativă. Ambulanța de transport nou-născuți în stare critică deservește Regiunea 7 S-E (Constanța, Galați, Tulea, Brăila, Vrancea și Buzău).
  1. Trei autospeciale de stingere cu apă și spumă de mare capacitate – 10.000 litri
Pe data de 10 iunie, în dotarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea“ al județului Constanța au intrat două autospeciale de stingere cu apă și spumă de mare capacitate, achiziționate prin Proiectul „Viziune 2020”.

Autospecialele au o capacitate de 10.000 de litri, iar rezervorul pentru spumogen are o capacitate de 400 de litri. Transmisia 6x6 și garda mărită la sol permit o deplasare mult mai rapidă, dar și accesul pe terenuri denivelate.

Sunt echipate cu toate accesoriile specifice misiunilor de stingere a incendiilor și pot fi alimentate cu apă și din surse fără presiune (lacuri, acumulări de apă, râuri, etc.), ceea ce reprezintă un real avantaj atunci când intervenția are loc în zone greu accesibile, situate la mare distanță de hidranți.

În 4-5 minute, cu pompa fără turație, se alimentează autospeciala cu 10.000 de litri de apă. Acestea mai au în dotare două tunuri de apă, unul static și unul pe autospecială care se pornește din telecomandă. Spre exemplu, la un incendiu de vegetație uscată,  tunul poate fi folosit în timp ce autospeciala se află în deplasare.
Autospecialele sunt destinate intervenției pentru stingerea incendiilor în mediul urban și rural, ce necesită cantități însemnate de substanțe stingătoare, punându-se accent pe deplasarea rapidă, realizarea în timp scurt a dispozitivului de intervenție și utilizarea apei cu randament ridicat de stingere.

Cele șapte autospeciale sunt menite să crească gradul de eficacitate și de calitate a intervențiilor echipajelor ISU „Dobrogea”, structură ce are în vedere executarea de misiuni de prevenire, monitorizare și gestionare a situațiilor de urgență în județul Constanța.
 
PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menționează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între liberatea de exprimare și protecția datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Sursa foto (cu rol ilustrativ): Facebook (IGSU)


Citește și:
 
LIVE Intervenție în forță! Incendiu la Constanța! Pompierii ISU Dobrogea intervin (FOTO+VIDEO)

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Județul Constanța Atenție, șoferi! Accident rutier pe DN 22, între localitățile Tariverde și Mihai Viteazul (GALERIE FOTO)

26 Apr 2024 866

Condamnare definitivă pentru un fost angajat al ISU Dobrogea! 12 ani şi 6 luni de închisoare

26 Apr 2024 450

Accident rutier la ieșirea din Gălbiori, județul Constanța. Un tir încărcat cu piatră s-a răsturnat!(Galerie FOTO)

25 Apr 2024 668

ISU Constanța – Incendiile pot pune în pericol viețile omenești!

24 Apr 2024 374

Incendiu la un boiler, în Satu Nou, județul Constanța

23 Apr 2024 544

Aproape 160 de misiuni executate de pompierii militari din Constanța, în perioada 19-21 aprilie

22 Apr 2024 315

Intervenție a pompierilor ISU Constanța în Cimitirul Central. Ce s-a întâmplat (GALERIE FOTO+VIDEO)

21 Apr 2024 1377

Accident rutier în Eforie Nord, județul Constanța. O mașină a ieșit de pe carosabil și a intrat în peretele unei case

20 Apr 2024 966

UPDATEAccident în dreptul Hanului Morilor, județul Constanța. O mașină a părăsit carosabilul

19 Apr 2024 709

UPDATE Incendiu în localitatea Băltăgești, județul Constanța

17 Apr 2024 476

Știri Constanța Un pompier aflat în timpul liber a sărit în ajutorul bărbatului rămas captiv în urma accidentului de la Castelu (GALERIE FOTO+VIDEO)

15 Apr 2024 1012

În Județul Constanța Locuitorii din satul Conacu deplâng dispariția tânărului spânzurat (VIDEO)

15 Apr 2024 1174

Liniștea satului Conacu, județul Constanța nu ar fi prevestit o tragedie. Un bărbat s-ar fi sinucis din gelozie și a lăsat în urmă doi copii (FOTO+VIDEO)

15 Apr 2024 3226

Amânare de pronunțare în dosarul unui fost angajat al ISU Dobrogea, acuzat de agresiune sexuală şi racolarea minorilor în scopuri sexuale!

15 Apr 2024 367

Știri Constanța Weekend de foc pentru pompierii ISU Dobrogea

15 Apr 2024 472