Actualitate

Comandantul suprem al Forţelor Aliate din Europa, în vizită la Ministerul Apărării Naționale

  • În cadrul discuțiilor oficiale de la sediul MApN au fost abordate subiecte de actualitate de pe agenda Alianței Nord-Atlantice.
 
Ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, și șeful Statului Major al Apărării (SMAp), generalul-locotenent Daniel Petrescu, s-au întâlnit astăzi, la sediul MApN, cu generalul Tod D. Wolters, comandantul suprem al Forţelor Aliate din Europa (SACEUR), informează MApN.

Potrivit sursei citate, în cadrul discuțiilor oficiale au fost abordate subiecte de actualitate de pe agenda Alianței Nord-Atlantice, precum consolidarea poziției  NATO pe întreg flancul estic al Alianței și situația de securitate din zona Mării Negre. De asemenea, ministrul apărării naționale și șeful SMAp au prezentat obiectivele naționale în planul apărării, în acord cu cele ale NATO, precum și principalele programe de achiziții pentru modernizarea Armatei României.

Ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a apreciat abordarea de către Alianță, a securității „de tip 360 de grade”, și a subliniat importanța continuării procesului de consolidare a posturii NATO, de la Marea Baltică la Marea Neagră, precum și a cooperării aprofundate între aliați.

De asemenea, ministrul apărării naționale a precizat că țara noastră va continua să fie un partener de nădejde în cadrul Alianței și că acest lucru este demonstrat „atât de determinarea cu care militarii românii își îndeplinesc misiunile, cât și de alocarea, pentru al patrulea an consecutiv, a doi la sută din PIB pentru Apărare”.

Șeful Statului Major al Apărării a reiterat determinarea României de a contribui activ la implementarea în totalitate a măsurilor și proiectelor subsumate prezenței avansate adaptate (tFP), inclusiv prin sporirea prezenței aliate pe teritoriul național.

În context, generalul-locotenent Petrescu a spus că „facem toate eforturile pentru consolidarea şi dezvoltarea structurilor multinaționale aliate înființate pe teritoriul României” și a mulțumit generalului Wolters pentru sprijinul constant oferit de structurile Alianței Nord-Atlantice pentru operaționalizarea Unității de Integrare a Forţelor NATO, Comandamentului Multinaţional de Divizie Sud-Est de la Bucureşti, Comandamentului Brigăzii Multinaționale Sud-Est de la Craiova, respectiv nou înființatului Comandament de nivel Corp care va funcționa la Sibiu. 

„Contăm în continuare pe sprijinul NATO şi al aliaţilor în toate demersurile pe care le întreprindem, care au ca obiectiv întărirea securității în regiunea noastră”, a spus șeful SMAp, amintind că, în aceste zile, un detaşament canadian a început misiunile de poliţie aeriană întărită în România, că recent au fost efectuate zboruri de instruire cu bombardierele B-52 ale SUA și că militari români participă la Grupările permanente navale ale NATO.

„Continuăm să ne instruim trupele în exerciţii cu aliaţii noştri, unul dintre ultimele exerciţii fiind Saber Junction 20. Rămânem un aliat robust în misiunile aliate, în Afganistan, Irak și Kosovo”, a concluzionat generalul-locotenent Daniel Petrescu.


Comandantul Suprem al Forțelor Aliate din Europa, generalul Tod D. Wolters, a apreciat că România are un rol cheie pentru Alianța Nord-Atlantică și pentru securitatea din zona Mării Negre, pe toate cele trei componente – terestră, aeriană și maritimă, exemplificând prin rolul important al Brigăzii Multinaționale în cadrul eforturilor Alianței de întărire a părții de sud a flancului estic, prin misiunile navale din Marea Neagră și prin cele de poliție aeriană.

Aș vrea sa mulțumesc României pentru aportul la întărirea întregii Alianțe, contribuind astfel la securitatea europeană și globală, și să precizez, din nou, că NATO va apăra România și pe toți aliații săi, a concluzionat generalul Wolters.

 
Sursa foto: Facebook (Ministerul Apărării Naționale)

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ministerul Apărării pregătește lucrări de peste 2,5 milioane de lei pentru Cazarma 2292 Agigea

08 Oct 2020 1995

U.M. 02003 Constanța angajează economist debutant, patiser-cofetar și zidar

25 Sep 2020 1582

Ministerului Apărării Naționale Donație de echipamente medicale oferită militarilor ucraineni

25 Sep 2020 875

MApN Secretarul de stat Simona Cojocaru, la Forumul ”Disrupted Future, Shared Purpose”

23 Sep 2020 654

Baza Logistică Navală organizează licitație pentru pachete de hrană rece (document)

11 Sep 2020 504

Baza Logistică Navală organizează licitație pentru achiziționarea unei caldarine pentru nava TMM 532 (document)

01 Sep 2020 344

Colonelul (r) Daniel Anghel, noul purtător de cuvânt al Ministerului Apărării Naționale. A plecat la București de la Constanța

31 Aug 2020 4997

Un nou contract între Guvernele României și SUA, în lucru. Se achiziționează sistem de lansare rachete antinavă

31 Aug 2020 805

MApN a publicat un nou proiect în transparență decizională. Este vizată procedura de achiziție a munițiilor (document)

19 Aug 2020 3068

România va cumpăra de la Guvernul SUA un sistem de lansare rachete antinavă (document)

18 Aug 2020 1340

Două aeronave de tip F-16 Fighting Falcon, din lotul de cinci, au sosit în țară și vor intra în dotarea Forțelor Aeriene Române

14 Aug 2020 450

Centrul de Scafandri din Constanța cumpără electrozi pentru sudura și tăiere subacvatică (document)

13 Aug 2020 538

9 august - ziua în care a murit Mihai Viteazu. Mesajul MApN, pe pagina de Facebook

09 Aug 2020 641

Ministrul Apărării a participat la ceremonia de predare-primire a comenzii Comandamentului NATO

17 Jul 2020 563

Ministerul Apărării, precizări legate de decizia instanței în procesul privind achiziționarea corvetelor pentru Forțele Navale

14 Jul 2020 488