Companiile farmaceutice lucrează deja la noi vaccinuri împotriva variantei Omicron. Când ar putea fi disponibile

Companiile Pfizer-BioNTech, Moderna şi Johnson & Johnson au început să lucreze la vaccinuri anti-COVID-19 care vizează varianta Omicron a noului coronavirus.Serurile vor fi produse dacă se va dovedi că cele actuale nu sunt eficiente împotriva acestei noi variante, semnalată săptămâna trecută de Africa de Sud, care se răspândeşte în alte părţi ale lumii, relatează luni Reuters şi AFP, citate de Agerpres.


Riscul ca noua variantă să se răspândească rapid chiar şi în rândul populaţiei vaccinate stârneşte temeri privind noi restricţii.


"Încă sunt multe necunoscute legate de această variantă", a declarat la postul CNBC directorul general al Pfizer, Albert Bourla. 


"În câteva săptămâni vom afla esenţialul", estimează acesta, precizând că în 95 de zile Pfizer-BioNTech va crea un nou vaccin, dacă cel actual nu va mai eficient contra noii variante. 


Și compania Moderna a anunţat că ar putea dura câteva luni până când va putea furniza noul vaccin. Directorul executiv a estimat că în aproximativ două săptămâni vom avea mai multe date despre eficacitatea vaccinurilor anti-COVID-19 actuale contra variantei Omicron.


Johnson & Johnson a anunţat că evaluează eficacitatea vaccinului său în cazul noii variante, în timp ce lucrează la o formulă specifică împotriva Omicron.


Compania care produce vaccinul rusesc Sputnik a transmis la rândul ei că şi-ar putea adapta în 45 de zile vaccinul, susţinând însă că şi serul ei actual ar putea rămâne eficient împotriva noii variante.


Un expert sud-african în boli infecţioase a declarat că varianta Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2 pare să fie mai contagioasă decât variantele anterioare, inclusiv în cazul persoanelor imunizate prin vaccinare sau în urma infectării.


De ce provoacă îngrijorare noua variantăOmicron prezintă mutaţii multiple, dar încă nu este elucidat impactul acestora - contagiozitate, simptomatologie, severitatea bolii, rezistenţa la vaccin, etc - comparativ cu variantele deja descoperite, în special Delta, dominantă în prezent şi cunoscută ca fiind foarte contagioasă.

Foto Pixabay

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Colegiul Medicilor este de altă părere Şeful Corpului de Control al Guvernului - Sponsorizările unor medici reprezintă conflict de interese

21 Jun 2016 2081

Europharm Distributie parte a grupului GlaxoSmithKline Romania (GSK)

04 Aug 2013 2891

FARMEXIM Oamenii fac diferența

31 Jul 2013 2930