Actualitate

Consiliul Concurenţei investighează un posibil abuz de poziţie dominantă al Hidroelectrica SA


O investigație a  fost declanşată de Consiliul Concurenţei privind un posibil abuz de poziţie dominantă al companiei Hidroelectrica SA pe piața producerii şi comercializării de energie electrică din România.

Consiliul Concurenţei are suspiciunea că Hidroelectrica SA, prin comportamentul său de ofertare, a limitat cantitatea de energie comercializată pe unele segmente de piaţă (în principal pe Piaţa pentru Ziua Următoare), în scopul realizării unor oferte cu prețuri mai ridicate pe Piaţa de Echilibrare (PE).

Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) este o componentă a pieţei angro de energie electrică, respectiv principala piață spot de energie electrică din România, şi reprezintă cadrul organizat în care au loc tranzacţii cu energie electrică pentru fiecare interval orar al zilei următoare (care este şi ziua de livrare). Prețul de închidere al PZU este folosit în mod curent drept preț de referință în domeniul energiei electrice.

Piaţa de echilibrare (PE) este, de asemenea, una dintre componentele pieţei angro de energie electrică, organizată de Operatorul de Transport şi Sistem (OTS),  care are rolul de a echilibra balanţa producţie-consum în timp real, în scopul menţinerii siguranţei şi stabilităţii în funcţionare a SEN.

Piaţa de echilibrare satisface în principal nevoia participanţilor la piaţă de a-şi ajusta cantitatea de energie contractată în funcţie de cerere şi are o puternică componentă tehnică. Pe piaţa de echilibrare Operatorul de Transport şi Sistem cumpără şi/ sau vinde energie electrică de la/ către participanţii la piaţă deţinători de unităţi şi/ sau consumuri dispecerizabile.

Preţul pe piaţa de echilibrare este în general mai mare faţă de preţul de închidere al pieţei înregistrat pe PZU.
Analiza comportamentului producătorului de energie electrică Hidroelectrica SA se realizează în strânsă colaborare cu ANRE şi a avut drept punct de pornire variaţiile semnificative de preţ.

În cadrul investigaţiei s-au efectuat inspecţii inopinate la sediile societăţilor Hidroelectrica SA şi CNTEE Transelectrica SA, iar documentele ridicate se află în analiza autorităţii de concurenţă, în cadrul procedurilor specifice.

CNTEE Transelectrica SA nu este parte vizată de investigaţie, inspecţia la sediul companiei realizându-se întrucât autoritatea de concurenţă a considerat că pot fi găsite date şi infornaţii relevante pentru analiza efectuatată, dată fiind calitatea sa de administrator al pieţelor de servicii de echilibrare.

Inspecţiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucureşti şi sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurenţiale analizate.

Inspecţiile inopinante reprezintă o etapă importantă în cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurenţial, efectuarea acestora nereprezentând o antepronunţare în ceea ce priveşte vinovăţia companiilor.
 
                                                                                                                                        
 
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Viorel

10 Sep, 2018 15:53

Parca ANRE ,in cadrul salariilor de mii de euro/luna, are obligatia legala de a monitoriza functionarea pietii energiei electrice,sau gresesc ? Si daca Consiliul Concurentei ajunge la concluzia ca are dreptate ce ?Va face CC reglementarile necesare care sa nu mai permita acest abuz?sa fim seriosi.Abuzul este al ANRE ,ME ,GUVERNE care prmit din anul 2000 existenta celei mai neconcurentiale piete a energiei electrice, unice in lume,organizate dupa sursa de producere ,respectiv carbune,hidro,hidrocarburi,nuclear.Dar daca CC doreste sa aiba obiectul muncii, poate fi convins ca peste o perioada se va intampla la fel.

Articole asemanatoare

Consiliul Concurenței a declanșat o investigație eMag - „Colaborăm cu autoritatea de concurență și punem la dispoziție toate informațiile necesare“

23 Dec 2017 1435

Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie privind un posibil abuz de poziţie dominantă al CNAPMC

03 Dec 2012 1163

Consiliul Concurenţei investighează CEZ

27 Oct 2011 1005

Decizie irevocabila in favoarea Consiliului Concurentei in cazul Kronospan

16 Jun 2010 1356

INVESTIGATIE PRIVIND UN POSIBIL ABUZ DE POZITIE DOMINANTA AL COMPANIEI POSTA ROMANA

15 Sep 2009 750