Construcția unui nou pod peste Dunăre, pe agenda întâlnirii trilaterale România-Bulgaria- Grecia, de la Varna

Proiectele de infrastructură privind interconectarea comună s-au aflat pe agenda întâlnirii trilaterale România-Bulgaria- Grecia, de la Varna. 
 
Potrivit unui comunicat al Ministerului Transporturilor, secretarul de stat în Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, Bogdan Mîndrescu, a partipat astăzi, 09.10.2023, la întâlnirea de lucru pe teme de interes privind infrastructura de interconectare comună, organizată în marja trilateralei România-Bulgaria-Grecia.

Evenimentul s-a desfășurat la Varna, Bulgaria, delegația României fiind condusă de prim-ministrul Marcel Ciolacu.

În domeniul infrastructurii,  agenda  de discuții a abordat două subiecte importante, comune cu Bulgaria privind:
- asigurarea navigabilității pe fluviului Dunărea
- construcția unui nou pod peste Dunăre, în zona Ruse-Giurgiu
 
Pentru partea română obiectivul prioritar l-a reprezentat asigurarea condițiilor minime pentru desfășurarea în siguranță a navigației pe sectorul comun româno–bulgar al Dunării, respectiv: proiectul Fast Danube 1 și viitorul proiect Fast Danube2, dar și întreținerea anuală a șenalului navigabil al Dunării.

Secretarul de stat Bogdan Mîndrescu a solicitat respectarea Planului de Acțiuni stabilit între autoritățile din România și Bulgaria în vederea finalizării proiectului Fast Danube 1, astfel încât  să se poată depune cererea de finanțare pentru proiectul Fast Danube 2 până la data de 30.01.2024, dar și garantarea de către cele două state a cofinanțării proiectului.

Complementar, secretarul de stat român a menționat că este necesară intensificarea eforturilor pentru înființarea Grupării Europene de Cooperare Teritorială (EGTC), în vederea atingerii obiectivului reprezentat de îmbunătățirea navigabilității pe Dunăre.

Totodată, părțile au convenit necesitatea consolidării și continuarea utilizării liniilor de solidaritate (EU-Ukraine Solidarity Lines) prin creșterea capacităților din porturile Constanța și Sulina, dar și asigurarea navigabilității pe tot parcursul anului pe fluviului Dunărea.
 

„În privința construcției unui nou pod în zona Giurgiu-Ruse, secretarul de stat a susținut construcția podului, urmând ca în perioada imediată a finalizării studiului de fezabilitate, în conformitate cu soluția tehnică rezultată, se va decide dacă podul va fi unul rutier/feroviar/mixt.  Partea română a menționat că a depus aplicația de finanțare pentru elaborarea studiului de fezabilitate și a documentațiilor aferente proiectului ”Military Mobility – Feasibility Study for Giurgiu – Ruse II Bridge over the Danube — FSGRB ”, în cadrul apelului de proiecte deschis pe CEF - Mobilitate Militară. Obiectivul general al acestei acțiuni este asigurarea conexiunii transfrontaliere dintre România și Bulgaria, în scopul asigurării unui trafic rutier fluent și a unei stări tehnice adecvate, în conformitate cu reglementările în vigoare. Obiectivul specific al proiectului este de a studia și proiecta un nou pod la Giurgiu-Ruse, precum și infrastructura de acces necesară pe partea românească și bulgară,  parte a rețelei TEN-T Core, pentru utilizarea duală a infrastructurii de transport, în scopul îmbunătățirii mobilității civile și militare.
Valoarea totală a contractelor de execuție din cadrul acestei aplicații de finanțare este estimată la valoarea de 13.835.779 euro, cu o rată de cofinanțare de 50% și o contribuție UE de 6.917.890 euro. Perioada de implementare este de 39 de luni“ - conform Ministerului Transporturilor. 

Citește și: 

MApNO nouă rundă a dialogului strategic România-Bulgaria, în domeniul apărării

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Șuruburile parapeților de pe podul de la Brăila vor fi remontate la nici două luni de la inaugurare. CNAIR vrea să verifice toate cele 100.000 de șuruburi

31 Aug 2023 853

Restricții pe podul suspendat de peste Dunăre, inaugurat ieri! Timp de câteva luni, podul închis pe timpul nopții

07 Jul 2023 1081

Senatorul PSD Felix Stroe, prezent la inaugurarea podului suspendat peste Dunăre de la Brăila (GALERIE FOTO)

06 Jul 2023 1030

Sorin Grindeanu, la inaugurarea Podului peste Dunăre „Este un pod pe care l-aş numi un pod al speranţei“ (VIDEO)

06 Jul 2023 982

Imagini inedite! Primul pod peste Dunăre de pe teritoriul țării noastre, cea mai grandioasă operă de artă inginerească din Europa continentală (FOTO)

20 Apr 2023 1150

Atenție, șoferi! Se reiau lucrările la podurile dunărene de pe A2

16 Nov 2022 1014

Se împlinesc 127 de ani de la inaugurarea „Podului Ing. Anghel Saligny“ de la Cernavodă!

14 Sep 2022 1674

Podul rutier peste Canalul Dunăre - Marea Neagră din Medgidia va fi reabilitat

25 Jun 2022 1363

CNAIR Se ridică restricțiile de circulație pe Podul de la Cernavodă. Când se reiau lucrările de reabilitare

07 Jun 2022 1382

Premierul Ciucă a făcut anunțul Podul suspendat peste Dunăre va fi gata în luna decembrie a acestui an (VIDEO)

15 Apr 2022 1354

Podul rutier peste Canalul Dunăre-Marea Neagră din Medgidia va fi reablitat. Au fost făcuți primii pași

04 Feb 2022 1802

Grindeanu despre podul suspendat peste Dunăre de la Brăila Trebuie să fie dat în circulaţie până la sfârşitul anului viitor

04 Dec 2021 1434

CNAIR, despre infiltrațiile la Podul suspendat peste Dunăre

20 Jun 2021 1561

Operațiunea de montare a platformei pe care se vor lansa cablurile de susţinere la Podul peste Dunăre, continuă cu succes

08 Jun 2021 1251

Podul de la Cernavodă, după finalizarea lucrărilor de reabilitare. Cum se circulă în zonă

29 May 2021 3012