Actualitate

„Curierul sezonului la Constanţa” Ce „condiţiuni naturale” trebuia să îndeplinească o plajă în urmă cu aproape 100 de ani

În urmă cu aproape un secol, alegerea plajei pe care urma să o frecventezi părea să fie o adevărată filozofie de viaţă. În luarea unei decizii în acest sens contau nisipul, stâncile, configuraţia solului unei plaje. În numărul 22 al revistei „Sirena” din 7 mai 1916 era publicat un articol tocmai pe acest subiect, intitulat „Condiţiunile naturale pe cari trebuie să le îndeplinească o plajă“. În ceea ce priveşte „Sirena”, revista era supranumită „curierul sezonului la Constanţa”. Vom reda, în cele ce urmează, fragmente din presa vremii, cu respectarea normelor ortografice, ortoepice şi morfologice specifice limbii române de atunci.
 
„Când mergem la mare, spre a ne întrema, trebuie să dăm cea mai mare şi cea mai serioasă atenţie, alegerei ţărmului. Mai mulţi autori susţin, că medicaţia maritimă nu se prescrie pentru a vindeca ci pentru a reda, a îmbunătăţi şi a crea”, se scrie în urmă cu aproape 100 de ani despre plaja ca… medicament. „Puterea acestei medicaţiuni este aşa de folositoare şi aşa de mare încât reface natura şi constituţia omului. «A trăi pe pământ este un repaus, a trăi pe mare e o luptă; o luptă însufleţitoare pentru acel care poate să o suporte». Dar pentru atingerea acestui scop, trebuie ca ţărmul ales să conţină elementele însufleţitoare; căci nu toate ţărmurile sunt la fel”, atrage atenţia „curierul sezonului la Constanţa”.

„Un ţărm trebuie să fie scutit de orice pericol“

În continuare, sunt prezentate elementele care ar trebui să conteze în alegerea unei plaje anume. „Din punct de vedere al geografiei fizice, un ţărm ca să fie prielnic pentru băi, trebuie să fie puţin adânc, comod şi să prezinte siguranţă, cu alte cuvinte trebuie să fie scutit de orice pericol, care ar depinde de configuraţia solului de pe coaste sau de topografia sa propriu-zisă“.

Parcă pentru a da mai multe greutate articolului, este citat William Shakespeare: „Când suntem nevoiţi să încredinţăm unei plăji, fiinţe cari ne sunt scumpe, suntemdatori ca să nu uităm vorbele lui Shakesperare: «Perfid ca unda mărei». Prima condiţie, pe care trebuie să o îndeplinească o plajă bună este ca să ne prezinte siguranţă şi pentru aceasta, plaja trebuie să fie nisipoasă”, se mai precizează în articol.

În aceeaşi ordine de idei, se atrage atenţia asupra porţiunilor stâncoase, în sensul în care acestea pot reprezenta un pericol: „În adevăr, poziţiunile stâncoase, unde vin valurile mărei de se sparg cu zgomot, prezintă o privelişte măreaţă, dar suprafaţa alunecoasă a stâncilor şi mai ales crăpăturile lor expun pe copii la căderi. Afară de asta, lângă stânci, marea este în totdeauna turburată de valurile apei, astfel că acei ce se scaldă în ea nu pot să se joace, nu pot să alerge şi mai sunt şi obiectul unei continue supravegheri“.

„Ţărmul maritim al judeţului Constanţa ni se prezintă sub trei forme”

Nu în ultimul rând, „curierul sezonului la Constanţa” susţine că „ţărmul maritim al judeţului Constanţa ni se prezintă sub trei forme deosebite: un ţărm format din stânci şi pietre rotunde, un ţărm mixt, format din stânci, pietre şi nisip şi un ţărm exclusiv nisipos. Plaja dela Mamaia face parte din ultima categorie şi din acest punct de vedere ea este ideală”, se mai menţionează în articolul intitulat „Condiţiunile naturale pe cari trebuie să le îndeplinească o plajă“.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Plaja Corbu, ecologizată de angajaţii Rompetrol Rafinare (galerie foto)

19 Mar 2019 305

Acțiune de ecologizare organizată de Rompetrol Rafinare pe plaja de la Corbu, județul Constanța (galerie foto)

18 Mar 2019 682

Aproape de tragedie! Un copil în cărucior a căzut în apele reci ale Mării Negre. Mama a încercat să-l salveze (video)

14 Mar 2019 1635

Bărbat reținut după ce a fost depistat în zona plajei Modern din Constanța având un comportament indecent

12 Mar 2019 571

Județul Constanța Incendiu pe plajă. Intervin pompierii de la ISU Dobrogea. Despre ce este vorba

09 Mar 2019 946

Administraţia Naţională Apele Române scoate la licitaţie sectoarele de plajă de pe raza judeţului Constanţa. Unde sunt poziţionate (documente)

26 Feb 2019 2502

Imagini de excepție. Cum arată stațiunea Mamaia văzută de sus (fotoreportaj+video)

20 Feb 2019 841

Constanţa. Arbitrul Sorin Vasilăţeanu se însoară cu Claudia Zamfir, avocat Căsnicie anunţată original! „Număr de maşină“ cu data nunţii (galerie foto)

16 Feb 2019 2411

Plaja din Eforie Nord în 1975

15 Feb 2019 348

Mandat european de arestare Un bărbat din Constanța fura tot ce îi cădea în mână. Prefera plaja Rodos din Grecia

15 Feb 2019 541

Constanţa Bucureşteancă, prinsă în timp ce se plimba cu maşina pe plajă. Cu ce amendă s-a ales

11 Feb 2019 666

Propunerile USR Constanţa privind PUZ-ul Peninsulei „Funiculare din Piaţa Ovidiu către Portul Tomis şi de la Ibis către plaja Modern“

25 Jan 2019 1042

Cine este cel care a salvat femeia găsită în apă pe plaja Modern din Constanța (video)

07 Jan 2019 14089

Intervenție de urgență pe plaja Modern din Constanța. Intervin cadrele medicale (galerie foto+video)

07 Jan 2019 3559

O firmă din Bucureşti va amenaja o plajă turistică în Mamaia

29 Dec 2018 669