Declarație comună a coordonatorilor speciali pentru problematica Holocaustului Se condamnă acțiunile Rusiei în Ucraina emisă cu ocazia comemorării masacrului de la Babyn Yar


 
Textul declarației a fost realizat și agreat de trimișii speciali pentru problematica Holocaustului sau funcții echivalente din Canada, Croația, R. Cehă, Grecia, Olanda, România, Marea Britanie, SUA.

Nu trebuie să uităm niciodată oribilele crime împotriva umanității care au avut loc acum 81 de ani, când circa 34.000 evrei au fost uciși de naziști și de complicii lor la Babyn Yar. Timp de 45 de ani după sfârșitul celui de-al doilea Război Mondial, Uniunea Sovietică a cenzurat documentația despre Holocaust, inclusiv cercetările și documentația din arhive ce vizează masacrul evreilor de la Babyn Yar.

Nu putem permite ca memoria acelor victime și a celor care au fost uciși în perioada Holocaustului, să fie dezonorate, șterse sau instrumentalizate cinic pentru a atinge obiective politice. În acest context, este îngrozitor că Vladimir Putin încearcă să își justifice războiul său neprovocat împotriva Ucrainei prin distorsionarea și revizuirea istoriei Holocaustului.
A spune că Ucraina democratică de astăzi trebuie să fie de-nazificată este o insultă către toți cei care au suferit sub regimul nazist din Ucraina și de peste tot. O astfel de distorsionare erodează înțelegerea despre Holocaust, afectează memoria Holocaustului și subminează eforturile contemporane globale de prevenire a atrocităților în masă în așa fel încât să nu mai aibă loc vreodată un alt Holocaust.

Țările noastre stau împreună în susținerea pe care o acordă drepturilor omului și libertăților fundamentale mai ales prin combaterea distorsionării istorice și prin consolidarea cercetării, educației și memorializării autentice a Holocaustului. Înțelegerea istoriei care a dus la atrocitățile din trecut ne poate ajuta să identificăm și, sperăm, să prevenim astfel de abominații în viitor.
Urmare celui de-al doilea Război Mondial, a fost adoptată cea de-a patra Convenție de la Geneva pentru a proteja civilii în situații de conflict armat. Transferul ilegal sau deportarea persoanelor protejate de această Convenție constituie o încălcare gravă a acesteia și o crimă de război.

Astăzi, estimări ce provin dintr-o varietate de surse indică faptul că autoritățile ruse și cele prin care acestea acționează au deținut, interogat și, potrivit raportărilor, au torturat sute de mii de civili ucraineni.

Mulți din acești cetățeni ucraineni, inclusiv mii de copii, au fost relocați forțat sau deportați forțat din propriile case în zone din Ucraine ce sunt temporar controlate de Rusia, cel mai adesea în locații aflate mult în interiorul Rusiei.

Deportarea forțată este unul dintre rezultatele așa-numite operații de filtrare  organizată de Kremlin și menită să elimine rezistența, să identifice indivizii din Rusia care nu sunt suficient de cooperanți și să nege statalitatea și identitatea distinctă a Ucrainei. Autoritățile ruse au negat astfel de evenimente în ciuda dovezilor substanțiale, provenite din multe surse.
Susținem toate eforturile de păstrare a dovezilor atrocităților, inclusiv cele realizate de Curtea Penală Internațională, ONU, misiunile de experți din cadrul Mecanismului Moscova al OSCE și altele.

Istoria arată că răspunderea este imperativă. Populația din Ucraina are nevoie de justiție și merită justiție.

Statele noastre sunt angajate ideii de a-o face răspunzători pe făptuitorii crimelor de război și ai altor atrocități pentru acțiunile lor incalificabile.
 
Semnează:

Canada: Irwin COTLER, trimis special pentru conservarea memoriei Holocaustului și combaterea antisemitismului
Croația: Sara LUSTIG, consilier special al Primului ministru pentru chestiuni de Holocaust
R. Cehă: Robert REHAK, ambasador și trimis special pentru Holocaust, dialog interreligios și libertate de religie
Germania: Robert KLINKE, reprezentant special pentru relațiile cu comunitatea evreiască, antisemitism, afaceri internaționale roma și sinti și memoria Holocaustului
Grecia: Dimitris YANNAKAKIS, ambasador, trimis special al Ministerului de Afaceri Externe al Greciei pentru combaterea antisemitismului și promovarea memoriei Holocaustului
Israel: Dan HAEZRACHY, trimis special pentru restituiri din perioada Holocaustului
Olanda: Ernst STEIGENGA, delegat național pentru memoria, cercetarea și educația privind Holocaustului la ministerul olandez al sănătății și sportului
Romania: Alexandru MURARU, reprezentant special pentru politicile memoriei, combaterea antisemitismului și xenofobiei
Marea Britanie: Lord Eric PICKLES, trimis special pentru perioada post-Holocaust
Statele Unite Ale Americii: Ellen GERMAIN, trimis special pentru chestiuni ce vizează Holocaustul
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ministerul Afacerilor Externe, mesaj cu prilejul Zilei Naţionale a Comemorării Victimelor Holocaustului din România

09 Oct 2022 637

Premierul Nicolae Ciucă „Holocaustul a fost o crimă cu premeditare care s-a petrecut în mijlocul societății“

07 Oct 2022 523

Consilierul onorific Alexandru Muraru, prezent în SUA „Am discutat despre progresele realizate de România în ultimii ani, în special cele în domeniul promovării memoriei victimelor Holocaustului”

23 Sep 2022 524

Ministrul apărării naționale a adus un omagiu victimelor Holocaustului

16 Sep 2022 636

Nicolae Ciucă, de Ziua Naţională de comemorare a victimelor Holocaustului împotriva rromilor "Democraţia, pacea şi stabilitatea, valori pentru care trebuie să luptăm"

02 Aug 2022 579

Ce a transmis MAE cu prilejul Zilei naționale de comemorare a Holocaustului împotriva romilor

02 Aug 2022 576

2 august - Ziua europeană de comemorare a victimelor Holocaustului împotriva romilor. Ce spun reprezentanții minorității

02 Aug 2022 852

Comemorarea pogromul de la Iași Premierul Ciucă - „Holocaustul a fost cea mai mare tragedie a umanității din toată istoria noastră globală“

28 Jun 2022 565

Mesajul prim-ministrului Nicolae Ciucă, cu ocazia concertului în Memoria Holocaustului

14 Apr 2022 786

Deputatul Alexandru Muraru „Armata rusă distruge probe istorice ale Holocaustului operat de naziști și colaboratorii lor„

02 Mar 2022 976

Iulian-Alexandru Muraru „Să ne amintim de toţi cei care au pierit în Holocaust şi să ne rugăm în fiecare zi pentru ca memoria lor să rămână neștearsă”

27 Jan 2022 1011

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă, mesaj cu prilejul Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului.

27 Jan 2022 1115

Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului „Mii de Martori ai lui Iehova care au suferit pentru credința lor creștină”

27 Jan 2022 2282

PÎCCJ Dosar penal pentru Minimalizarea Holocaustului, după un comunicat al AUR

10 Jan 2022 968

Alexandru Muraru, numit oficial reprezentant al Guvernului României în conducerea celei mai mari infrastructuri europene de cercetare a Holocasutului

06 Jan 2022 1165