Decontarea fertilizării in vitro va fi extinsă la nivel naţional. Ministrul Familiei a anunțat cine se poate înscrie în program



Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Gabriela Firea anunță, miercuri că proiectul pe care l-a implementat în București, când era primar, privind decontarea fertilizării in vitro (FIV), va fi extins la nivel naţional, în acest sens având o discuţie cu ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila. 

În program se vor putea înscrie femei cu vârsta între 20 şi 45 de ani, iar cuplurile pot aplica fie că sunt căsătorite sau nu. Se pot înscrie pentru decontarea FIV şi femei singure, iar suma maximă decontată va fi de 4.500 de euro.

„M-am întâlnit iar cu dl prof. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, pentru a urgenta împreunā proiectele comune în domeniul sănătății și pentru creșterea natalității, pe care Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse le realizeazā împreună cu Ministerul Sănătății.

Sprijinirea persoanelor care își doresc să aibă un copil, dar nu pot din motive medicale este un pas important. Mă bucur să văd că un proiect de succes pe care l-am avut în mandatul de primar general a stârnit interesul celor care nu l-au susținut deloc la început.

Proiectul aplicat în București îl extindem acum la nivel național”

În program se vor putea înscrie femei cu vârsta între 20 şi 45 de ani, iar cuplurile pot aplica fie că sunt căsătorite sau nu. Se pot înscrie pentru decontarea FIV şi femei singure, iar suma maximă decontată va fi de 4.500 de euro.

În Programul comun al Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de șanse, în colaborare cu Ministerul Sănătății se vor putea înscrie femei cu vârsta între 20 și 45 de ani.

Cuplurile care aplicā pot fi persoane căsătorite sau necăsătorite. Se pot înscrie pentru decontarea FIV și femei singure.


Suma maximă decontată va fi de 4500 de euro. Aceasta include atât tratamentele necesare înainte și după FIV, plus toate analizele de care este nevoie în perioada respectivā de monitorizare”, scrie ministrul Familiei. 


Potrivit ministrului, pacientele și partenerii lor vor beneficia de zile libere atât în ziua de recoltare, cât şi pentru embrio-transfer, iar decontările vor fi în funcție de procedurile recomandate de medicul specialist.
 

„Pacientele si partenerii lor vor beneficia de zile libere atât în ziua de recoltare, cât și pentru embrio-transfer.



Se legalizeazā și la noi transplantul de material genetic, de la donatori, pentru cuplurile care nu mai au rezervā.

De asemenea, se decontează câte proceduri sunt recomandate de către medicii specialisti.

Proiectul Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de șanse, în colaborare cu Ministerul Sănătății acoperă astfel toate nevoile cuplurilor care trec printr-o procedură de fertilizare in vitro, astfel încât românii să nu mai fie nevoiți să plătească bani grei în alte țări europene.

Proiectul național privind decontarea procedurilor de fertilizare in vitro pornește de la subprogramul Ministerului Sănătății și de la programul aplicat în
București în ultimii 4 ani.

Vor fi îmbunătățiri, ca urmare a experienței pe care o avem deja.

Suntem încrezători că succesul pe care l-a avut proiectul FIV în București se va multiplica în curând în toată țara”


Aceasta a adăugat că FIV „O şansă pentru cuplurile infertile” este un proiect iniţiat de ea acum 4 ani şi votat de consilierii generali PSD, PNL, ALDE, PMP, singurii care s-au opus fiind consilierii USR.
 

FIV „O șansă pentru cuplurile infertile” este un proiect inițiat de mine, acum 4 ani, și votat de consilierii generali PSD, PNL, ALDE, PMP.

Singurii care s-au opus la debut și, ulterior, când completam necesarul financiar prin rectificări bugetare, au fost consilierii USR.

Rezultatele celor două proiecte din București, FIV 1 și FIV 2, sunt concrete.

Am făcut fericiți sute de părinți și mii de bunici, unii dintre ei după mulți ani de încercări nereușite.

Mai mult de 500 de copii s-au născut în Capitală în urma acestor două proiecte, iar alte peste 100 de sarcini sunt în evoluție.

În final, mărturisesc încă o dată cât de mult regret că la București nu s-au putut găsi resurse pentru continuarea proiectului “O șansă pentru cuplurile infertile”.

Răzbunări politicianiste meschine au îngropat fără remușcări un proiect bun, care și-a dovedit eficacitatea și care putea transforma speranțele în realitate pentru mulți părinți și de acum înainte


Totodată, ministrul Familiei a afirmat că Nicușor Dan s-a opus, inițial, continuării acestui „proiect populist al lui Firea”. 
 

„În campania electorală, Nicușor Dan a spus că nu va continua acest „proiect populist al lui Firea”. După valul de reacții critice din partea societății civile, a reformulat și a spus, cu jumătate de gură, că va menține proiectul.

De fapt, a „menținut” proiectul dar a alocat bani doar pentru 100 de proceduri, nu pentru cele 1.000 prevăzute. Chiar și așa, nici pentru cele 100 de solicitante nu a asigurat finanțarea totală.

Așadar, nu a anulat proiectul, dar l-a diminuat considerabil, prin lipsa finanțării.

Dureros!

În scurt timp, acest proiect important pentru cresterea natalitătii în România va fi publicat pe site-ul ministerului.

Adresez rugămintea tuturor celor interesati să aducă îmbunătățiri să ne scrie (relatiipublice@mfamilie.gov.ro)

De altfel, voi începe o serie de consultări cu societatea civilă, pe marginea acestui proiect”, scrie Gabriela Firea.

foto: Facebook/ Gabriela Firea

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Prima reacție a președintelui Klaus Iohannis după decizia Coaliției de retrage sprijinul pentru candidatul comun pentru Primăria Capitalei (VIDEO)

23 Apr 2024 465

Surse Coaliția va avea candidaturi separate la Primăria Capitalei - Gabriela Firea - PSD şi Sebastian Burduja - PNL

23 Apr 2024 464

Premierul Marcel Ciolacu „Gabriela Firea n-a avut nicio treabă cu azilele groazei“

20 Apr 2024 558

Mihai Tudose, Gabriela Firea şi Claudiu Manda deschid lista PSD pentru europarlamentare

21 Mar 2024 717

Marcel Ciolacu „În acest moment candidatul pentru funcţia de primar general al Capitalei este Gabriela Firea din partea PSD“

23 Feb 2024 1087

Gabriela Firea ar putea reveni la conducerea PSD

06 Nov 2023 894

Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu crede că Raluca Turcan ar trebui să își dea demisia pentru avizarea unui „azil al groazei“. Replica fostului ministru al Muncii

17 Jul 2023 877

Gabriela Firea a demisionat din guvern!

14 Jul 2023 1178

Gabriela Firea, susținută de partidul condus de Dan Voiculescu pentru un nou mandat în fruntea PMB

12 Jul 2023 2179

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat decretul pentru numirea Guvernului României. Lista miniștrilor (VIDEO)

15 Jun 2023 1531

Cum se completează, pas cu pas, formularele pentru obținerea sprijinului în valoare de 15.000 de lei prin „Programul de creștere a natalității” (VIDEO)

18 Feb 2023 1122

Gabriela Firea, audiată la Parchetul General în Dosarul 10 august

18 Jan 2023 1338

A început distribuția voucherelor de 15.000 de lei pentru proceduri de fertilizare

18 Jan 2023 2303

A început distribuirea voucherelor din programul pentru creșterea natalității. Câte dosare au fost aprobate

17 Jan 2023 1102

A fost desemnată firma care se va ocupa de reamenajarea bucătăriei de pe Fregata „Mărășești”! (DOCUMENT)

17 Jan 2023 2704