Actualitate

Desfăşurare de forţe în Marea Neagră Poseidon 2017 - peste 1.500 de militari, 17 nave militare, se vor antrena în apele naţionale şi internaţionale (galerie foto)

Peste 1.500 de militari vor participa, în perioada 5-13 martie, la Exerciţiul Multinaţional „Poseidon 2017“, în apele teritoriale româneşti şi în apele internaţionale din partea vestică a Mării Negre. Centrul de Coordonare a Exerciţiilor în Marea Neagră va conduce exerciţiul la care vor participa 17 nave militare, un elicopter „Puma Naval“ şi două ambarcaţiuni rapide pentru scafandri.
 
De asemenea, pentru crearea unui mediu de luptă cât mai complex, pe parcursul exerciţiului se vor mai alătura şi două avioane „MiG 21 LanceR“ şi o navă a Gărzii de Coastă. „Poseidon 2017“, exerciţiul multinaţional organizat de Forţele Navale Române, aduce în Marea Neagră, pentru a doua oară în acest an, Gruparea Navală NATO de luptă împotriva minelor marine (SNMCMG-2), din care face parte, în perioada 4-24 martie, şi Dragorul Maritim (DM30) „Slt. Alexandru Axente“.

Şapte ţări membre ale Alianţei Nord-Atlantice participă la „Poseidon 2017“

Nave militare din şapte ţări membre ale Alianţei Nord-Atlantice, două echipe de scafandri specializaţi în descoperirea şi neutralizarea pericolelor subacvatice (EOD), din România şi Turcia, şi doi ofiţeri de stat major din Bulgaria şi Turcia, în Centrul de Coordonare a Exerciţiilor în Marea Neagră, vor acţiona în comun, timp de o săptămână, pentru îndeplinirea tuturor misiunilor. Obiectivul principal al acestui exerciţiu este acela de a creşte nivelul de interoperabilitate între forţele participante, în domeniul luptei anti-mină, şi de a desfăşura evaluarea şi certificarea naţională a forţelor ce vor face parte din Forţa de Răspuns Întrunită a NATO pentru anul 2018.
 
Forţele Navale Române vor participa cu două dragoare maritime, „Lt. Lupu Dinescu“ şi „Slt. Alexandru Axente“, corveta „CAm. Eustaţiu Sebastian“, navele maritime pentru scafandri „Grigore Antipa“ şi „Venus“, remorcherele maritime „Grozavul“, „Vârtosul“, „Voinicul“ şi „Vânjosul“, nava maritimă hidrografică „Cpt. cdor Alexandru Cătuneanu“ şi un elicopter „Puma Naval“.

Gruparea Navală NATO de Luptă împotriva Minelor din Mediterana (SNMCMG-2) va fi prezentă la Constanţa cu patru nave: nava de suport logistic „ORP K.X. Czernicki“ (Polonia), nava-comandant a Grupării, şi vânătoarele de mine „ESPS Duero“ (Spania), „TCG Alanya“ (Turcia), „GS Rotweill“ (Germania). De asemenea, la exerciţiu vor mai participa şi vânătorul de mine „HS Evropi“ (Grecia), dragorul maritim „BGS Priboy“ (Bulgaria) şi vânătorul de mine „TCG Anamur“ (Turcia). Forţele Aeriene Române vor participa cu două aeronave „MIG 1 LanceR“, de la Baza 86 Aeriană Borcea.

Viceamiral dr. Alexandru Mîrşu, şef de Stat Major al Forţelor Navale: „«Poseidon 2017» este un exerciţiu complex, care acoperă toate domeniile de luptă pe mare“ 

Cu ocazia începerii acestui eveniment de amploare, şeful Statului Major al Forţelor Navale, viceamiral dr. Alexandru Mîrşu, a susţinut o conferinţă de presă, în cadrul căreia a prezentat importanţa acestui proiect. „Este un exerciţiu complex, care acoperă toate domeniile de luptă pe mare, având în vedere şi această specificitate de acţiune împotriva mijloacelor de obstrucţie submerse. Vom desfăşura activităţi în apele teritoriale şi internaţionale ale României, vor fi exerciţii focalizate pe domeniul principal. În niciun caz nu vor fi activităţi provocative sau activităţi care pot conduce la această impresie. Am asigurat tot ceea ce înseamnă partea de suport logistic şi partea de suport al naţiunii-gazdă pentru acest exerciţiu.

Avem toate premisele să considerăm că misiunile şi activităţile desfăşurate de nave pe mare se vor desfăşura în condiţii normale, atingându-se astfel obiectivele pe care ni le-am propus“, a declarat viceamiral Alexandru Mîrşu.
 
De asemenea, acesta a mai precizat că „exerciţiul «Poseidon» este bilateral, se face un an în apele române, un an în apele bulgăreşti, iar acum are loc cea de-a doua ediţie, care se desfăşoară în apele româneşti“.
 
Tot în cadrul conferinţei de presă, căpitan-comandor Aleksander Urbanowicz, comandantul grupării navale NATO de luptă împotriva minelor (SNMCMG 2), a declarat: „Este o plăcere să fiu aici şi să particip la exerciţiul «Poseidon 2017», alături de Marina Română. Sunt sigur că exerciţiul va fi plin de noi experienţe pentru toţi participanţii la acest proiect“.

Alexandru Gobjilă, şef de Stat Major al grupării SNMCMG 2: „Este prima dată când România a primit funcţia de şef de Stat Major al SNMCMG 2“

Totodată, Alexandru Gobjilă, şef de Stat Major al grupării SNMCMG 2, a făcut câteva precizări: „Este pentru prima dată când România a primit pentru încadrare funcţia de şef de Stat Major al grupării navale permanente NATO, SNMCMG 2. Până în prezent, Gruparea a executat misiuni în Marea Mediterană, începând cu Sardinia şi terminând cu tranzitarea strâmtorilor şi sosirea în Marea Neagră pentru participarea la exerciţiul «Poseidon 2017». Avem o succesiune de premiere, este prima dată când Polonia are comanda grupării SNMCMG 2, pentru prima oară România are funcţia de şef de Stat Major în cadrul acestei grupări, şi este pentru prima oară când nava «ORP K.X. Czernicki» intră în Marea Neagră şi în Portul Constanţa. După finalizarea exerciţiului, întreaga grupare se va întoarce în Portul Constanţa pentru a avea o discuţie după exerciţiu, iar după aceasta, Gruparea va mai executa misiuni în Marea Neagră pentru încă o perioadă“.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nava MAI 1102 a Poliţiei de Frontieră Române va supraveghea, timp de 3 luni, frontierele Europei din Marea Egee

07 Aug 2018 1075

CS Poseidon 2 Mai Limanu, campioana Ligii a 5-a. La Liga a 6-a, s-au impus Sportul Tortoman şi AS Pelinu (galerie foto)

19 Jun 2018 1023

Misiune îndeplinită cu succes. Nava MAI 1104 a Gărzii de Coastă a revenit în Portul Constanța. A participat la operațiunea Poseidon 2017

05 Jan 2018 838

Zeci de persoane aflate pe două bărci gonflabile au fost salvate de poliţiştii de frontieră români, aflaţi în misiune FRONTEX în Grecia

08 Nov 2017 770

Operaţiune de salvare a poliţiştilor de frontieră români pe Marea Egee. 60 de vieți debarcate în siguranță

21 Oct 2017 832

Operaţiune de salvare a poliţiştilor de frontieră români pe Marea Egee. Zeci de persoane în pericol de înec salvate

07 Oct 2017 740

Operațiune de salvare pe Marea Egee. Polițiștii Gărzii de Coastă au salvat mai multe persoane aflate pe o ambarcațiune în pericol să se scufunde

29 Sep 2017 690

Club Sportiv Poseidon din Limanu organizează concurs de angajare

17 Sep 2017 891

Clubul Sportiv „Poseidon“ organizează concurs pentru ocuparea mai multor funcţii contractuale vacante

15 Jun 2017 1590

Peste 80 de persoane salvate de poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă pe Marea Egee

10 May 2017 1168

O nouă misiune de salvare a poliţiştilor de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă. 38 de persoane salvate pe Mare Egee (galerie foto)

01 May 2017 2685

Cu ce elicopter participă Inspectoratul General de Aviație al MAI la Operațiunea Comună Poseidon 2017

08 Apr 2017 1620

Exerciţiul Poseidon în dreptul localităţii Eforie Sud. Câte nave şi câţi militari participă (video)

12 Mar 2017 1373

Poseidon 2017. Exerciţiu militar de amploare pe Marea Neagră (galerie foto-video)

06 Mar 2017 2361

Mobilizare de nave militare în Marea Neagră. Ce se întâmplă

02 Mar 2017 2903