Actualitate

Digul de Nord va intra în reparaţii. CN APM Constanţa anunţă ce lucrări vor fi executate şi ce sumă va scoate din conturi (documente)

Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa (CN APMC) va scoate din conturi circa 333.000 de lei pentru efectuarea reparaţiilor la Digul de Nord.
 
Mai exact, este vorba despre contractul „Reparaţii la Digul de Nord, Port Constanţa - actualizare proiect“. Ofertele de participare pot fi depuse până pe data de 23.07.2018, ora 15.00, acestea urmând să fie deschise în aceeaşi zi. Cuantumul garanţiei de participare este de 3.330 de lei, iar cuantumul garanţiei de bună execuţie este de 5% din valoarea fără TVA a contractului. De asemenea, ofertanţii vor demonstra că, în ultimii trei ani, au prestat servicii similare cu cele care fac obiectul achiziţiei, în valoare cumulă de cel puţin 300.000 de lei (fără TVA) la nivelul unuia sau al mai multor contracte.
 
Proiectantul va întocmi toate documentaţiile necesare obţinerii avizelor cerute prin certificatul de urbanism, documentaţia tehnică în vederea obţinerii autorizaţiei de construire, caietele de sarcini, proiectul tehnic cu piese scrise şi desenate şi detalii de execuţie pentru execuţia lucrărilor. Documentele puse la dispoziţie de autoritatea contractantă sunt: certificat de urbanism în termen de valabilitate; amplasamente posibile pentru organizarea de şantier, expertiză tehnică din 08.2012, întocmită de SC Iptana SA Bucureşti, documentaţia pentru obţinerea certificatului de urbanism din 02.2014 - DTAC / PT nr. CNM 136/11.2013.

Date din caietul de sarcini 

Lucrările urmează a fi realizate în Portul Constanţa şi constau în reparaţii ale Digului de Nord. Acestea vor dura trei luni. Accesul pe uscat în şantier se face şi prin Portul Constanţa. „Condiţiile meteo deosebite din perioada 24 ianuarie - 15 februarie 2012, cu căderi masive de zăpadă, viscol, temperaturi scăzute şi, în principal furtunile puternice de pe mare din această perioadă au cauzat avarii/deteriorări semnificative întregului dig de adăpostire, dar zona mai puternic afectată este zona pusă în funcţiune cu numele «Digul de Nord», cuprinsă între Poarta 1 bis şi Farul Alb. în aceste condiţii, SC Iptana SA a realizat o expertiză tehnică - «Reparaţii diguri de adăpostire Port Constanţa», în care se precizează că pentru stabilirea soluţiilor de reparaţii şi realizarea efectivă a lucrărilor de reparaţii este necesar să se realizeze studii de teren care includ inspecţii şi măsurători subacvatice, filmări subacvatice şi, eventual, scanarea taluzurilor cu laser multibeam şi care trebuie să stea la baza realizării proiectului tehnic de execuţie.
 
Având în vedere că mecanismul de distrugere a digurilor de tipul celor gravitaţionale acţionează exponenţial, după ce carapacea de stabilopozi a fost distrusă şi valurile atacă direct mantaua din blocuri naturale, apariţia de noi furtuni creează premisa ca zonele afectate ale digurilor să se extindă“, se arată în justificarea realizării proiectului.
 
Toate digurile realizate pentru extinderea Portului Constanţa sunt diguri cu taluz, alcătuite dintr-un nucleu din piatră bruta nesortată, protejat cu mantale din blocuri prefabricate din beton simplu tip stabilopozi. Pe coronament se află în prezent o dală din beton care are atât rol de protecţie a corpului digului, cât şi de drum de circulaţie. Mărimea blocurilor naturale din mantale şi mărimea stabilopozilor depind de adâncimea de fundare a digului, deci, implicit, de mărimea valului de calcul.

Situaţia actuală 

Obiectul prezentei documentaţii îl constituie zona digului de adăpostire din nordul Portului Constanţa, cuprinsă între Poarta 1 şi Farul Alb. Ca mijloace fixe, zona are două numere de inventar: NI 112233445 - denumit Protecţie împotriva valurilor Poarta 1; NI 112233112 - denumit Digul de Nord.
Digurile principale ale portului sunt supuse acţiunii valurilor generate de vânt. Vântul predominant în zona Portului Constanţa acţionează pe direcţia nord-nord est. În ultima perioadă, se constată o creştere a vitezei vântului şi de pe direcţiile est şi sud. În timpul furtunilor, carapacea de protecţie din stabilopozi este supusă unor forţe dinamice foarte mari, care produc degradări ce constau în deplasarea elementelor prefabricate, extragerea materialului mărunt din mantalele de protecţie şi chiar din corpul (nucleul) digului.
 
De multe ori sunt afectate atât „protecţia“ dinspre larg a digurilor, cât şi „protecţia“ dinspre interiorul portului. Protecţia din interior este deteriorată de „jerbele“ de apă care deversează peste dig. Alunecarea (deplasarea) pe taluz a stabilopozilor face ca pe unele zone să rămână „descoperite“ (neprotejate) mantalele de protecţie din blocuri naturale, care sunt antrenate de valuri, lăsând descoperit nucleul digului. Materialul din nucleu (piatra brută nesortată) este foarte uşor „antrenat“ de valuri şi astfel se pot crea breşe (spărturi) în dig. Elementele prefabricate de beton din carapacea de protecţie rezistă la acţiunea valurilor, în special prin greutatea lor, dar şi datorită formei lor geometrice, care asigură legătura între aceste elemente.
 
Ruperea picioarelor stabilopozilor, în special a capetelor acestora, micşorează greutatea elementelor, dar modifică şi forma geometrică, făcându-le vulnerabile la acţiunea valurilor, putând fi antrenate de acestea. Pentru întocmirea documentaţiilor aferente realizării lucrărilor de reparaţii sunt necesare inspecţii atât ale părţii de deasupra apei şi a părţii submerse, cât şi măsurători topo-hidrografice. Lucrările de reparaţii la diguri sunt mult mai dificile decât cele pentru execuţia unui dig nou. Din acest motiv, pentru întocmirea documentaţiilor de reparaţii sunt necesare investigaţii amănunţite.
 
În conformitate cu expertiza tehnică întocmită de SC Iptana SA Bucureşti în anul 2012, au fost constatate următoarele categorii de degradări: alunecări ale carapacei de stabilopozi situate deasupra nivelului apei; sub nivelul apei, panta carapacei este mai lină decât cea proiectată, ceea ce denotă că stabilopozii antrenaţi de valuri au fost deplasaţi spre piciorul taluzului; ruperi ale picioarelor stabilopozilor; dislocări de blocuri din mantalele de protecție, astfel ca sub stabilopozi s-au format caverne; deschideri ale rosturilor dintre tronsoanele dalei coronamentului digului; porţiuni de taluz în care stabilopozii sunt montaţi într-un singur rând. Aceste degradări constatate ca urmare a investigaţiilor şi măsurătorilor din anul 2013 au evoluat constant, până în prezent, astfel încât sunt necesare noi măsurători şi investigaţii pentru actualizarea calitativă şi cantitativă a soluţiilor tehnice de reparaţii.

Ce lucrări vor fi executate 

Prin lucrările de reparaţii se vor reface carapacea de protecţie a digului spre exteriorul portului, deasupra şi sub nivelul apei, până la piciorul taluzului exterior, precum şi berma de susţinere, unde este cazul. Lucrările de reparaţii constau în: completare mantă cu blocuri de piatră; refacerea carapacei cu stabilopozi pe zonele pe care stabilopozii nu au desimea necesară; montarea unor stabilopozi suplimentari pentru îndulcirea taluzului; înlocuirea stabilopozilor rupţi cu unii noi; repararea rosturilor din dalele de coronament.
 
Este important faptul că pentru realizarea lucrărilor propriu-zise este necesar să se efectueze unele operaţiuni complementare. Spre exemplu, înlocuirea unui stabilopod rupt necesită demontarea unor stabilopozi din jurul acestuia pentru a fi eliberat. Stabilopozii buni, demontaţi şi stocați temporar, vor trebui remontaţi după ce stabilopodul rupt a fost înlocuit.

Responsabili de atribuirea contractului 

Persoanele care deţin funcții de decizie din cadrul CN Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa sunt: director general - Dan Nicolae Tivilichi, director general adjunct - Marian Tănase, Patrichi Teodor - director Direcţia Exploatare, Tomescu Ion - director Direcţia Tehnică, director Economic - Daniela Șerban, director coordonator - Ciprian Hanganu, director Direcţia Comercială - Crăciun Mădălin Alexandru, şef Departament Achiziţii Publice - Otilia Ifimov, şef Serviciul Juridic şi Contencios - Tănase Iulian Pepi, şef Sucursala Energetică Port Constanţa - Kiss Laszlo Eduard, şef Sucursala de Servicii Port Constanţa - Petrescu Vicentius, şef Sucursala Nave Tehnice Port Constanţa - Banias Emil Sorin, inginer Moldoveanu Antoniela, inginer Bola Laura Valentina, şef Birou Control Financiar Preventiv - Adina Gamalan, Departament Achiziţii Publice - Erna Silvia Brăileanu, Murgeanu Gabriela, Naftali Daniel-Adrian, Panait Traian, Petrascu Elena, Popeanga Silvia.
 
În secţiunea „Documente“ puteţi consulta anunţul de participare la licitaţie şi caietul de sarcini.


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ministrul Transporturilor, Lucian Şova s-a întâlnit cu ministrul Transporturilor şi Comunicaţiilor din statul Qatar. S-a discutat și despre CN APM Constanța

06 Nov 2018 189

Platformă de preluare şi depozitare a containerelor, în Portul Constanţa Sud (document)

31 Oct 2018 476

Sistemul de semnalizare din bazinele portuare şi de pe calea navigabilă, reabilitat. CN APM Constanţa SA, act important de la municipalitate

17 Oct 2018 653

Proiectul de hotărâre de Guvern, în transparență decizională. Insulă și chei de acostare în Portul Constanța (document)

16 Oct 2018 367

CN APM şi Primăria Constanţa, la Expo Real Munchen 2018 Nicolae Tivilichi - „Portul Constanţa va intra în topul primelor zece porturi din Europa“ (galerie foto)

16 Oct 2018 903

CN Administrația Porturilor Maritime și Primăria municipiului Constanța participă la EXPO REAL Munchen 2018 (galerie foto)

09 Oct 2018 578

CN APM Constanţa cumpără două nave pentru depoluarea portului. Iată la ce sumă se ridică achiziţia! (document)

03 Oct 2018 818

CN APM Constanţa organizează licitaţie pentru servicii de inspecţii subacvatice (document)

28 Sep 2018 465

Compania Națională Administrația Porturilor Maritime cumpără pachete de analiză pentru apă (document)

20 Sep 2018 338

Eveniment internaţional la CN APMC Directorul companiei portuare din Dublin - „Portul Constanţa, un important agent în Uniunea Europeană“

19 Sep 2018 728

Ce decizii au fost luate în şedinţa Adunării Generale a CN APM Constanţa

15 Sep 2018 500

Premieră la Constanţa. CN APM anunţă un eveniment unic care va avea loc în Portul Constanţa

05 Sep 2018 1076

Imagini de la eveniment Eveniment CNAPM Constanţa. Proiectul DAPhNE, prezentat în faţa beneficiarilor străini (galerie foto)

05 Sep 2018 468

Dosarul dintre asocierea Rohde Nielsen A/S - Saga Logistics Management şi CN APMC, pe masa magistraţilor. Mărul discordiei - o achiziţie publică

31 Aug 2018 500

CN APM Constanţa şi Electromagnetica SA au semnat. Cu ce se va ocupa firma din Bucureşti în Portul Constanţa (document)

21 Aug 2018 863

Deschisă de Ziua Marinei, Poarta 1 a Portului Constanţa încă nu este funcţională. Se va lucra la amenajarea unui sens giratoriu (galerie foto)

21 Aug 2018 1045

Parcul auto național al CN APM Constanța va fi reînnoit cu automobile noi (document)

07 Aug 2018 509

Maşinile din curtea CN APM Constanţa, asigurate de firma Asirom Vienna Insurance (document)

13 Jul 2018 696

Ce contract a semnat Uti Servicii şi Mentenanţă SRL cu Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa (document)

14 Jun 2018 710

CN APM Constanța SA cumpără o dronă. Va scoate din conturi peste 8.000 de lei

08 May 2018 1058

Cât se preconizează să coste reparaţiile accidentale la sistemul de semnalizare a navigaţiei la CN APM SA Constanţa (document)

28 Apr 2018 700

Investiţie nouă Hală pentru depozitarea mărfurilor generale paletizate în Portul Constanţa

25 Apr 2018 725

Licitaţie de peste 161 de milioane de lei pentru modernizarea infrastructurii portuare prin asigurarea creşterii adâncimilor bazinelor în Portul Constanţa (document)

05 Apr 2018 1521

Ordinea de zi a şedinţei CN APM SA, completată Schimb de terenuri între Portul Constanţa şi Direcţia Regională a Finanţelor Publice Galaţi

20 Mar 2018 1152

Chimpex SA va dezvolta un terminal de uleiuri brute în Portul Constanţa

16 Mar 2018 1172

Licitaţie de peste 19 milioane de lei la CN APM SA Constanţa. Compania achiziţionează energie (document)

20 Feb 2018 789

Cât va cheltui CN APM SA Constanţa pentru întreţinerea drumurilor din incinta portuară (document)

12 Feb 2018 815

Depozitul de şlam, desfiinţat de CN ACN Constanţa

06 Feb 2018 947

Imagini de la eveniment Conferinţă de presă a Clubul Nautic Român la Constanţa. Ce proiect se prezintă (galerie foto)

26 Jan 2018 1235

CN APM Constanţa a reluat licitaţia privind furnizarea sistemului de alarmare în situaţii de protecţie civilă pe teritoriul Portului Constanţa

22 Dec 2017 719

Search Corporation SRL s-a îndreptat împotriva CN APM Constanţa SA. Ce răspuns a primit de la CNSC

09 Dec 2017 1162

Bilanț de sfârșit de an Nicolae Tivilichi, director general al CN APM - „Avem toate șansele să redeschidem linia Constanța - Istanbul“

07 Dec 2017 1318

CN APM Constanţa Drumul de circulaţie dintre Poarta 10 Bis şi Poarta 10 va fi extins la patru benzi (galerie foto+document)

22 Nov 2017 1872

Se caută o firmă care se va ocupa de câinii fără stăpân din Porturile Constanţa şi Midia (document)

05 Oct 2017 705

Constanța. Lista navelor avizate pentru intrare în porturile maritime românești la operare

29 May 2017 1191

Chimpex SA are acord pentru trei investiţii în Portul Constanţa

27 May 2017 4041

Constanța. Nave avizate la sosire în porturile maritime românești. Două sunt sub pavilion Insulele Marshall

21 May 2017 1628

Portul Constanţa se modernizează. CN APM are două proiecte. Cât costă (document)

19 May 2017 2213

Constanța. Nave la operare în porturile maritime. Sub ce pavilioane sunt și pentru ce se află în dane

22 Mar 2017 2244

O firmă din Peştera se va ocupa de reevaluarea bunurilor CN APM SA Constanţa (document)

17 Feb 2017 977

Cine se va ocupa de managementul calităţii la CN APM Constanţa

06 Feb 2017 1291

CN APMC vrea să repare o navă de depoluare. Scoate din vistierie peste 60.000 de lei, fără TVA (documente)

31 Jan 2017 926

Trafic record de cereale în Portul Constanța

11 Jan 2017 1287

Manevrele de navigație în porturile maritime Midia și Constanța, precum și prin Ecluza Agigea, reluate

11 Jan 2017 827

Administraţia Porturilor vrea expertiza tehnică pentru Dana 99 din Portul Constanţa! Va plăti aproape 20.000 de lei (document)

06 Jan 2017 3828

Câţi bani alocă CN APM SA pentru deszăpezirea căilor de circulaţie din Porturile Constanţa, Midia şi Mangalia (document)

13 Dec 2016 1508

CN APM achiziţionează servicii în valoare de 135.344 de lei fără TVA! Despre ce este vorba (documente)

13 Dec 2016 1258

Cu cât se închiriază spaţii administrative în Portul Constanţa. Administraţia Porturilor organizează licitaţie (document)

30 Nov 2016 1396

Oficialul Brian Simpson, la CN APM - „Marea Neagră şi Portul Constanţa, pe harta autostrăzilor maritime! Pare o gaură neagră“ (galerie foto)

23 Nov 2016 1568

Spitalul Portul ar putea ajunge la Administraţia Porturilor Maritime!

17 Nov 2016 2467