Document de urbanism pentru reabilitarea Teatrului de Operă și Balet Oleg Danovski Constanța

  • A fost emis documentul pentru reabilitarea și dotarea Teatrului Național de Operă și Balet Oleg Danovksi Constanța
 
Primăria municipiului Constanța a emis un certificat de urbanism pentru primarul Vergil Chițac care dorește reabilitarea Teatrului de Operă și Balet Oleg Danovski Constanța.
 
Mai exact, prin CU 3573 din data de 17 noiembrie, edilul a primit documentul pentru reabilitarea și dotarea Teatrului Național de Operă și Balet Oleg Danovksi Constanța. Documentul este valabil 24 de luni.
 
 
Despre Oleg Danovski
 
Născut pe 9 februarie 1917, în Vosnesensk, Ucraina, cel ce avea să devină peste ani „Sfinxul Slav” - ilustru balerin, coregraf și regizor familiarizat cu toate marile scene ale lumii – a marcat definitiv școala românească de dans, fiind fondatorul primului teatru de balet din țară.
 
Oleg Danovski rămâne o legendă, un geniu creator care a îmbogățit patrimoniul cultural al orașului de la malul mării.
 
Plecat de-acasă încă de la 14 ani, Oleg Danovski se angaja ca balerin, la Teatrul Cărăbuș din București, apoi la Compania de revistă Alhambra, unde devenea prim dansator și ulterior maestru de balet. În 1943, era angajat de Opera Română, unde a urma să fie și director artistic al baletului, montând spectacole memorabile.
 
După o activitate remarcabilă ca balerin și coregraf în capitală, unde înființează, în 1949, Academia de Balet, Oleg Danovski poposește în Constanța, în anul 1978, unde directorul de atunci al Teatrului de revistă Fantasio, Aurel Manolache, îi propune o colaborare. Astfel se înființează „Ansamblul de balet clasic și contemporan” - constituit inițial din tineri absolvenți ai liceelor de coregrafie din București și Cluj – care avea să se transforme, în 1990, în Teatrul de Balet Oleg Danovski (TBOD) – o instituție desființată în 1996, odată cu nefericita „reorganizare prin absorbție” a instituțiilor de spectacol constănțene.
 

În orice caz, Ansamblul alcătuit de maestru în cadrul Teatrului Fantasio a fost prima filă din istoria bogată a baletului modern, născut la Constanța. Primul spectacol montat, „Chopiniana”, a fost urmat de succese răsunătoare cu „Lacul lebedelor”, „Frumoasa din pădurea adormită”, „Spărgătorul de nuci”, „Cenușăreasa”, „Giselle” sau „Rapsodia de Enescu”. Renumele balerinilor români a depășit rapid granițele țării, iar turneul anual în Germania al Teatrului de Balet din Constanța a ajuns o tradiție care continuă și astăzi.
 
Ultimul spectacol al maestrului, creat cu puțin înainte de dispariție, în 1996, a fost „Crăiasa zăpezilor”, pe care Oleg Danovski l-a montat în doar două săptămâni, presimțindu-și sfârșitul aproape.

 
În 2012, scriitoarea Doina Jela a publicat monografia Oleg Danovski – omul, artistul, legenda, o carte-document care realizează portretul complex al coregrafului și omului Oleg Danovski, cel care a vegheat baletul Operei Române vreme de aproape 40 de ani (1941-1977), a înființat aproape din nimic la Constanța unul dintre cele mai performante ansambluri de balet din Europa (1978-1996), și s-a impus pe scenele marilor teatre ale lumii, stând cu demnitate alături de adevărați monştri sacri ai dansului.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Constanța Concertul de Paști „Sărbătoare Luminată” la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”

26 Apr 2024 302

Vineri, 26 aprilie 2024 „Sărbătoare luminată” - Concert de Paști, la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța

25 Apr 2024 383

Magie muzicală la Constanța. Rigoletto luminează scena TNOB, în această seară

21 Apr 2024 449

Săptămâna se încheie cu Verdi la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța

20 Apr 2024 585

Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța „Sărbătoare luminată – Concert de Paști” va fi pus în scenă în seara de vineri, 26 aprilie 2024

17 Apr 2024 565

Spectacolul de operă „Rigoletto” de G. Verdi, la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța

17 Apr 2024 581

Terapie prin dans pentru vârstnici. Cursuri la Constanța (VIDEO)

15 Apr 2024 503

În această seară, pe scena Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța, opera „Nabucco” de G. Verdi

14 Apr 2024 442

„L’heure d’or de Paris”, la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța

13 Apr 2024 431

Autorizația de construire, emisă de Municipalitate Reabilitarea Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski“ din Constanța, în linie dreaptă

11 Apr 2024 502

În această săptămână, pe scena Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski" Constanța (FOTO)

09 Apr 2024 412

„Rigoletto”, la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța

07 Apr 2024 555

În luna aprilie Spectacolul de operă „Nabucco” de G. Verdi, la TNOB Constanța

06 Apr 2024 490

Primul eveniment cultural al lunii aprilie la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” - „Nunta lui Figaro” de Wolfgang Amadeus Mozart

04 Apr 2024 570

„Nunta lui Figaro”, eveniment la Teatrul Național de Operă și Balet Oleg Danovski Constanța

03 Apr 2024 450