Dosarele cu șină devin istorie! Legea a intrat în vigoare

foto: Pexels Vestea bună este că, începând de astăzi, au intrat în vigoare prevederile legii căreia îi spunem, pe scurt, Legea dosarului cu șină. Este vorba de Legea nr. 9/2023.

De astăzi, toate instituțiile publice de la nivel central și local, precum și orice persoană juridică de drept privat care prestează servicii publice este obligată să accepte copia cărții de identitate transmisă prin e-mail. De asemenea, documentele necesare obținerii de alte documente, cum ar fi cererile sau formularele, pot fi depuse cu semnătură electronică., transmite Ministrul Cercetării. 

Dispar și copiile în format fizic pe hârtie, care pot fi transmise tot online, iar dacă nu există această posibilitate, instituțiile publice au obligația să asigure, în mod gratuit, foto-copierea acestora. Copia legalizată devine și ea istorie, conformitatea cu originalul fiind certificată de funcționarul competent.

Totodată instituțiile publice care solicită plata de taxe aferente serviciilor publice furnizate trebuie să ofere metode alternative de plată, fie prin plata cu cardul sau alte sisteme digitale., a mai punctat sursa citată. 


Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării: Avem o lege a dosarului cu șină care de astăzi a intrat în vigoare și o perioadă de 30 de zile de tranziție. Important în perioada asta nu este să arătăm cu degetul și să amenințăm cu sancțiuni, ci să ajutăm. Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării va sprijini autoritățile centrale și locale în procesul de transformare digitală. Suntem alături de cei care au nevoie de noi. Colaborarea este cheia. Și cred că împreună putem crea un spațiu de lucru digital prietenos și apropiat de cetățean.

Citește și: Adio, dosar cu șină! Instituţiile publice nu mai au voie să solicite copii de pe avize sau alte documente emise de către alte instituţii ale statului

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Proiectul PNL de eliminare a dosarului cu șină a intrat în vigoare

06 Jul 2023 1302

Adio, dosar cu șină! Instituţiile publice nu mai au voie să solicite copii de pe avize sau alte documente emise de către alte instituţii ale statului

02 Jan 2022 1724