Actualitate

Două evenimente importante la RAJA Constanţa Prim-ministrul Viorica Dăncilă - „Autorităţile locale şi compania de apă RAJA au înţeles importanţa absorbţiei fondurilor europene“ (galerie foto)

Premierul Viorica Dăncilă, alături de Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene, preşedintele BERD, Jean Patrick Marquet, directorul general RAJA, Felix Stroe, primarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, prefectul judeţului Constanţa, Duimitru Jeacă, şi mulţi alţii au participat, ieri, la două evenimente importante ale companiei RAJA SA Constanţa. Este vorba despre  inaugurarea staţiei pentru tratarea apei potabile Palas, dar şi despre semnarea contractului de finanţare a proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în aria de operare a RAJA SA în perioada 2014 -2020, din cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare 2014 -2020.
 
Compania RAJA Constanţa s-a implicat în mod semnificativ în absorbţia fondurilor europene, prin derularea de proiecte care să asigure îmbunătăţirea standardelor de viaţă a populaţiei şi de protecţie a mediului. Astfel, una dintre investiţiile importante realizate de RAJA SA Constanţa, prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu 2007- 2013 - „Reabilitarea şi modernizarea staţiei pentru tratarea apei potabile Palas“ -, a fost finalizată, conducând la îmbunătăţirea infrastructurii în sectorul de apă potabilă, în beneficiul sănătăţii populaţiei municipiului Constanţa.
 
Contractul de finanţare „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în aria de operare a RAJA SA în perioada 2014 -2020“, din cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare 2014 -2020, are o valoare de 593.184.990 de euro, reprezentând 20% din valoarea alocată Axei Prioritare 3 din cadrul programului.
 
Proiectul vizează dezvoltarea de investiţii în infrastructura de apă potabilă, canalizare şi tratarea apei uzate pe raza a 52 de unităţi administrativ-teritoriale, respectiv 91 de localităţi din 6 judeţe: Constanţa, Ialomiţa, Călăraşi, Dâmboviţa, Braşov şi Ilfov. Programul va fi implementat prin 50 de contracte de lucrări şi 4 contracte de servicii.
 

„RAJA a reuşit să aducă în România peste un miliard de dolari“

 
 „RAJA Constanta este cea mai mare companie de apă şi canalizare din România. Azi (ieri - n.r.) trăim o dublă bucurie: inaugurăm cea mai modernă staţie pentru tratarea apei potabile Palas şi semnăm contractul de finanţare a proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în aria de operare a RAJA SA în perioada 2014-2020.  Compania noastră parcurge un traseu ascendent, rapid şi dinamic de modernizare, cu schimbări care se văd de la an la an.
 
Staţia de tratare a apei Palaz asigură apă pentru abonaţii din municipiul Constanţa şi Năvodari. Este o apă potabilă, monitorizată prin analize de laborator. Este o staţie care ne dă o apă curată, sănătoasă, cu acelaşi calităţi ca apa de izvor. Staţia de tratare a apei Palaz a fost realizată în Programul Operaţional Sectorial de Mediu. Vorbim de o investiţie de peste 24 de milioane de euro, din care peste 4 milioane au fost asigurate de RAJA Constanţa. Pe 17 septembrie, vom mai semna un contract cu BERD, care se ridică la peste 100 de milioane de euro, spijinul BERD acordat companiei noastre pentru a cofinanţa investiţiile cu fonduri europene.
 
În următorii cinci ani, dezvoltarea companiei va fi la fel de dinamică cum a fost şi până acum. Compania a reuşit să aducă în România peste un miliard de dolari prin două programe operaţionale de investiţii. Este un motiv de bucurie şi, poate, să ne gândim mai mult când auzim vorbe rele la adresa companiei noastre. Toate aceste eforturi sunt şi costisitoare. Trebuie să ne conformăm la cerinţele de mediu. Compania de apă are implicaţii puternice asupra mediului. De aceea trebuie să luăm toate măsurile şi să tratăm apele uzate, să le epurăm şi să le deversăm în mare cu aceeaşi calitate cu care le-am luat.
 
În cadrul Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în aria de operare a RAJA SA în perioada 2014 -2020, vom extinde reţelele de apă cu peste 725 de km, vom construi 48 de staţii de tratare, peste 40 de noi surse de apă, vom construi 45 de rezervoare mari pentru înmagazinarea apei. Reţeaua de canalizare se va extinde cu 600 de km. De asemenea, vom construi 138 de staţii de pompare a apei uzate şi încă şase staţii de epurare.
 
La ora actuală, RAJA exploatează 16 staţii de epurare ultramoderne. Deci vom avea 22 de staţii de epurare moderne, adevărate uzine de tratare a apelor uzate, extrem de necesare, şi avem competenţa să le construim şi să le exploatăm. De asemenea, vom realiza un apeduct , care va porni de la Medgidia, va trece pe la Constanţa şi va ajunge pe tot litoral. Este un apeduct de peste 100 de km care va asigura apa potabilă pentru tot litoralul. Este o realizare cu care trebuie să ne mândrim“, a declarat Felix Stroe, directorul general al RAJA Constanţa.
 

„Sper ca exemplul RAJA fie un model de succes“

 
Totodată, primarul Constanţei, Decebal Făgădău, prezent la eveniment, a luat cuvântul şi a punctat importanţa companiei RAJA Constanţa: „Aici este inima companiei. 40% din toate volumele pe care RAJA le operează sunt aici. Şi vorbim despre sănătate şi viaţă. Municipiul Constanţa este mândru de compania RAJA şi de echipa companiei, care a transformat o groapă de gunoi în cea mai modernă staţie. Iar dovada este următoarea: eu, primarul Constanţei, şi copiii mei bem apă de la robinet. Şi fac asta de când am văzut că tehnologia pe care o foloseşte compania este modernă. Sper ca aceste exemple de mândrie naţională să fi promovate corespunzător. Sper ca exemplul RAJA fie un model de succes. Putem învăţa şi putem replica la scară mai mică sau mai mare ceea ce s-a întâmplat aici. RAJA e un model de reuşită. Cu asemenea exemple România va deveni ceea ce trebuie să fie: un partener egal şi mândru al UE şi al NATO“.
 

Ministrul Rovana Plumb, despre investiţiile din judeţul Constanţa

 
Ministrul Rovana Plumb a precizat că Guvernul condus de Viorica Dăncilă susţine în continuare investiţiile. „Guvernul Dăncilă continuă investiţiile în beneficiul românilor. Staţia de tratare a apei potabile Palaz răspunde nevoilor populaţiei din judeţul Constanţa, dar asigură şi serviciul de apă potabilă pentru toţi turiştii care vin pe litoral. Azi (ieri - n.r.) semnăm contractul de finanţare care asigură infrastructura de apă potabilă şi reţeaua de canalizare pentru 52 de unităţi administrativ-teritoriale din şase judeţe ale României: Constanţa, Ialomiţa, Braşov, Ilfov, Dâmboviţa şi Călăraşi. Aşadar, este un proiect regional, în valoare de 600 de milioane de euro, ai cărui beneficiari sunt peste 700.000 de locuitori“, a menţionat Rovana Plumb.
 
Tot ea a precizat că actualul cabinet de miniştri va continua investiţiile, prin programul Infrastructură mare, în judeţul Constanţa. „În domeniul naval avem modernizarea ecluzelor Agigea, Ovidiu lui Cernavodă. Vom moderniza două galerii de apă ale ecluzelor Ovidiu şi Năvodari şi vom realiza trei staţii de pompare care protejează împotriva inundaţiilor. Proiectul de mărire a suprafeţei României prin extinderea plajelor va continua. Dacă în prima etapă a proiectului am reuşit să mărim suprafaţa României cu 44 de hectare, acum suntem pregătiţi să semnăm, în luna septembrie, contractul de  finanţare pentru reducerea eroziunii costiere pe o lungime de peste 30,54 de km, de la Năvodari până la 2 Mai. Valoarea contractului este de un miliard de euro“, a mai anunţat ministrul Fondurilor europene.
 

„Ne dorim să ajungem la un grad de absorbţie a fondurilor europene de 25%“

 
Şi premierul Viorica Dăncilă a vorbit de valoarea absorbţiei fondurilor europene. „Mă bucur să fiu alături de dumneavoastră, să particip la două evenimente importante pentru îmbunătăţirea serviciilor publice pentru cetăţeni: inaugurarea staţiei de tratare a apei Palaz, care a fost reabilitată şi modernizată, şi la semnarea contractului de finanţare pentru proiectul de finanţare pentru dezvoltarea infrastructurii de apă şi apă uzată.
 
Autorităţile locale şi RAJA au înţeles importanţa absorbţiei fondurilor europene. Guvernul României şi-a propus să crească gradul de absorbţie a fondurilor europene şi să avem cât mai multe investiţii în România. Astfel, dacă la sfârşitul anului 2016, gradul de absorbţie a fondurilor europene era de 16%, prin efortul ministrului Fondurilor Europene şi al autorităţilor publice locale, în 2018, avem un grad de 19% de absorbţie a fondurilor europene. Ne dorim ca, până la sfârşitul acestui an, să ajungem la un grad de absorbţie a fondurilor europene de 25%. Am convingerea că vor urma şi alte investiţii importante pentru municipiul şi judeţul Constanţa“, a punctat prim-ministrul.
 
În final, directorul general al RAJA SA Constanţa a transmis oficialilor Guvernului României că va continua acest drum greu. „Cu sprijinul primarului municipiului Constanţa şi al tuturor autorităţilor publice, vom continua acest drum greu, dar vom fi fermi, dinamici şi ascen

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Liviu Dragnea ar forţa demisia Vioricăi Dăncilă

21 Sep 2018 287

„Premierul catastrofă“ în versiunea deputatului PMP de Constanţa Robert Turcescu

20 Sep 2018 1398

Viorica Dăncilă - ”Pentru dezvoltarea cooperării în cadrul Parteneriatului Strategic România – SUA este nevoie de cât mai multe investiții”

19 Sep 2018 339

Guvernul a decis. Referendumul pentru redefinirea familiei în Constituție va fi organizat pe 6 și 7 octombrie

18 Sep 2018 310

Prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, a avut o întrevedere cu premierul Republicii Polone, Mateusz Morawiecki

18 Sep 2018 204

Anchetă după întrevederea ratată dintre președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și prim-ministrul României, Viorica Dăncilă

18 Sep 2018 240

Viorica Dăncilă întrevedere cu ministrului afacerilor externe al Republicii Letonia

18 Sep 2018 210

Întrevederea Dăncilă-Juncker nu a mai avut loc. Premierul a mers la aeroport însă preşedintele CE a plecat spre hotel

17 Sep 2018 259

Viorica Dăncilă, discuţii cu președintele BERD despre dezvoltarea și modernizarea spitalelor din România și proiecte de infrastructură

17 Sep 2018 211

Viorica Dăncilă, întrevedere cu președintele Federației Femeilor din întreaga Chină

17 Sep 2018 430

Liviu Dragnea, întânire la sediul PSD cu premierul şi alţi miniştrii

13 Sep 2018 451

Ce decizie a luat Curtea Constituțională în cazul conflictului juridic dintre președinte și premier după ce Viorica Dăncilă a plecat în concediu

12 Sep 2018 432

Viorica Dăncilă, întrevedere cu miniștrii afacerilor externe din Polonia, Turcia şi România

11 Sep 2018 412

Viorica Dăncilă Întâlnire cu Miniştrii de Externe din Turcia şi Polonia. Iată temele abordate

11 Sep 2018 244

Premierul Viorica Dăncilă, întrevedere cu şeful Departamentului Federal pentru Afaceri Externe al Confederației Elvețiene

10 Sep 2018 489

Viorica Dăncilă, mesaj cu ocazia Anului Nou Evreiesc 5779

09 Sep 2018 238

Premierul Viorica Dăncilă a transmis Administrației Prezidențiale o informare despre pestă porcină

08 Sep 2018 253

Prim-ministrul Viorica Dăncilă în vizită la Institutul de Cercetări Nucleare Mioveni

07 Sep 2018 439

Viorica Dăncilă îl propune pe vicepremierul Viorel Ştefan în funcţia de ministru interimar al Cercetării şi Inovării

07 Sep 2018 223

Secretar de stat al Ministerului Sănătăţii, eliberat din funcţie de premierul Viorica Dăncilă

07 Sep 2018 347

Premierul Viorica Dăncilă, primită de către Majestatea Sa Felipe al VI-lea, Regele Spaniei

06 Sep 2018 414

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a avut o întrevedere cu președintele guvernului Regatului Spaniei, Pedro Sánchez

06 Sep 2018 452

Administrația Prezidențială Premierul Viorica Dăncilă a ignorat invitaţia la dialog a Preşedintelui României

06 Sep 2018 224

Prim-ministrul Viorica Dăncilă, vizită în Spania. Va fi primită de regele Felipe al VI-lea

06 Sep 2018 304

Guvernul a ales să meargă mai departe cu adoptarea rectificării bugetare. Ce a declarat premierul Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern

05 Sep 2018 436

Liviu Dragnea și Viorica Dăncilă huiduiți de protestatarii din Piața Victoriei la ieșirea din sediul Guvernului

04 Sep 2018 257

Premierul Viorica Dăncilă a prezidat întâlnire de lucru a Consiliului Interministerial pentru Pregătirea și Exercitarea Președinției României la Consiliul Uniunii Europene

04 Sep 2018 248

Liviu Dragnea, prezent la sediul Guvernului, alături de premierul Viorica Dăncilă şi ministrul Eugen Teodorovici. Au loc discuții după suspendarea ședinței CSAT

04 Sep 2018 416

Pregătirile pentru preluarea Președinției Consiliului Uniunii Europene, în linie dreaptă. Premierul Dăncilă s-a întâlnit cu ministrul pentru mediul de afaceri

03 Sep 2018 225

UPDATE Viorica Dăncilă şi ceilalţi miniştri, întâlnire de gradul 0 la Constanţa. Participă la Şcoala de Vară a Femeilor Social Democrate. Liviu Dragnea, marele absent (galerie foto+video)

31 Aug 2018 1961

Viorica Dăncilă, despre remaniere. Declaraţii ale primului ministru al României (video)

31 Aug 2018 601

Eveniment important la RAJA Constanța Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată, de 600 milioane de euro, semnat în prezența primului ministru (galerie foto + video)

31 Aug 2018 2813

Viorica Dăncilă, întrevedere cu reprezentații Asociației Investitorilor din România în Republica Moldova

22 Aug 2018 242

După scrisoarea pe care a trimis-o la Bruxelles, premierului României, Viorica Dăncilă, i se cere demisia

17 Aug 2018 1107

Viorica Dăncilă către Comisia Europeană „Încercări de înlăturare pe cale violentă a unui guvern legitim”

17 Aug 2018 681

Viorica Dăncilă, întâlnire cu o delegație a Congresului SUA

14 Aug 2018 491

Premierul Viorica Dăncilă a revenit la Guvern din concediu, cu o zi mai devreme

13 Aug 2018 293

SRI, precizări cu privire la violenţele de vineri din Piaţa Victoriei

11 Aug 2018 960

Premierul Viorica Dăncilă solicită de urgență un raport complet referitor la violențele din Capitală

11 Aug 2018 368

Fost șef al DSVSA Constanța Cine este Geronimo Brănescu, din fruntea ANSVSA, cel care trebuie să gestioneze grava problemă a pestei porcine (documente)

06 Aug 2018 2942

Conflict juridic de natură constituțională între prim-ministrul și președintele României. Se cere intervenția CCR

03 Aug 2018 298

Anunț important pentru pensionari. Ce a declarat premierul Viorica Dăncilă despre banii alocați pentru plata pensiilor

02 Aug 2018 406

Fonduri de la Guvern pentru lucrările de reabilitare ale podului rutier de la Agigea. Ce a declarat premierul Viorica Dăncilă

02 Aug 2018 617

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat că prima rectificare bugetară din acest an va fi pozitivă

02 Aug 2018 501

O nouă mini vacanță pentru bugetari 16 și 17 august, zile nelucrătoare

02 Aug 2018 10950

Viceprim-ministrul Paul Stănescu o va înlocui pe Viorica Dăncilă la conducerea Guvernului. Iată de ce!

31 Jul 2018 848

Viorica Dăncilă a numit un nou secretar general la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice

30 Jul 2018 442

Darius Vâlcov susține că în prezent sunt îndeplinite aproximativ 80% din măsurile din programul de guvernare care trebuiau implementate până la sfârşitul acestui an

27 Jul 2018 283

Premierul Viorica Dăncilă, întrevedere cu președintele Republicii Macedonia, Gjorge Ivanov

27 Jul 2018 455

Prim-ministrul Viorica Dăncilă, în vizită de lucru în Macedonia. A fost primită de către vicepreședintele Adunării Republicii Macedonia, Goran Misovski

27 Jul 2018 364