Actualitate

Două evenimente importante la RAJA Constanţa Prim-ministrul Viorica Dăncilă - „Autorităţile locale şi compania de apă RAJA au înţeles importanţa absorbţiei fondurilor europene“ (galerie foto)

Premierul Viorica Dăncilă, alături de Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene, preşedintele BERD, Jean Patrick Marquet, directorul general RAJA, Felix Stroe, primarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, prefectul judeţului Constanţa, Duimitru Jeacă, şi mulţi alţii au participat, ieri, la două evenimente importante ale companiei RAJA SA Constanţa. Este vorba despre  inaugurarea staţiei pentru tratarea apei potabile Palas, dar şi despre semnarea contractului de finanţare a proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în aria de operare a RAJA SA în perioada 2014 -2020, din cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare 2014 -2020.
 
Compania RAJA Constanţa s-a implicat în mod semnificativ în absorbţia fondurilor europene, prin derularea de proiecte care să asigure îmbunătăţirea standardelor de viaţă a populaţiei şi de protecţie a mediului. Astfel, una dintre investiţiile importante realizate de RAJA SA Constanţa, prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu 2007- 2013 - „Reabilitarea şi modernizarea staţiei pentru tratarea apei potabile Palas“ -, a fost finalizată, conducând la îmbunătăţirea infrastructurii în sectorul de apă potabilă, în beneficiul sănătăţii populaţiei municipiului Constanţa.
 
Contractul de finanţare „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în aria de operare a RAJA SA în perioada 2014 -2020“, din cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare 2014 -2020, are o valoare de 593.184.990 de euro, reprezentând 20% din valoarea alocată Axei Prioritare 3 din cadrul programului.
 
Proiectul vizează dezvoltarea de investiţii în infrastructura de apă potabilă, canalizare şi tratarea apei uzate pe raza a 52 de unităţi administrativ-teritoriale, respectiv 91 de localităţi din 6 judeţe: Constanţa, Ialomiţa, Călăraşi, Dâmboviţa, Braşov şi Ilfov. Programul va fi implementat prin 50 de contracte de lucrări şi 4 contracte de servicii.
 

„RAJA a reuşit să aducă în România peste un miliard de dolari“

 
 „RAJA Constanta este cea mai mare companie de apă şi canalizare din România. Azi (ieri - n.r.) trăim o dublă bucurie: inaugurăm cea mai modernă staţie pentru tratarea apei potabile Palas şi semnăm contractul de finanţare a proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în aria de operare a RAJA SA în perioada 2014-2020.  Compania noastră parcurge un traseu ascendent, rapid şi dinamic de modernizare, cu schimbări care se văd de la an la an.
 
Staţia de tratare a apei Palaz asigură apă pentru abonaţii din municipiul Constanţa şi Năvodari. Este o apă potabilă, monitorizată prin analize de laborator. Este o staţie care ne dă o apă curată, sănătoasă, cu acelaşi calităţi ca apa de izvor. Staţia de tratare a apei Palaz a fost realizată în Programul Operaţional Sectorial de Mediu. Vorbim de o investiţie de peste 24 de milioane de euro, din care peste 4 milioane au fost asigurate de RAJA Constanţa. Pe 17 septembrie, vom mai semna un contract cu BERD, care se ridică la peste 100 de milioane de euro, spijinul BERD acordat companiei noastre pentru a cofinanţa investiţiile cu fonduri europene.
 
În următorii cinci ani, dezvoltarea companiei va fi la fel de dinamică cum a fost şi până acum. Compania a reuşit să aducă în România peste un miliard de dolari prin două programe operaţionale de investiţii. Este un motiv de bucurie şi, poate, să ne gândim mai mult când auzim vorbe rele la adresa companiei noastre. Toate aceste eforturi sunt şi costisitoare. Trebuie să ne conformăm la cerinţele de mediu. Compania de apă are implicaţii puternice asupra mediului. De aceea trebuie să luăm toate măsurile şi să tratăm apele uzate, să le epurăm şi să le deversăm în mare cu aceeaşi calitate cu care le-am luat.
 
În cadrul Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în aria de operare a RAJA SA în perioada 2014 -2020, vom extinde reţelele de apă cu peste 725 de km, vom construi 48 de staţii de tratare, peste 40 de noi surse de apă, vom construi 45 de rezervoare mari pentru înmagazinarea apei. Reţeaua de canalizare se va extinde cu 600 de km. De asemenea, vom construi 138 de staţii de pompare a apei uzate şi încă şase staţii de epurare.
 
La ora actuală, RAJA exploatează 16 staţii de epurare ultramoderne. Deci vom avea 22 de staţii de epurare moderne, adevărate uzine de tratare a apelor uzate, extrem de necesare, şi avem competenţa să le construim şi să le exploatăm. De asemenea, vom realiza un apeduct , care va porni de la Medgidia, va trece pe la Constanţa şi va ajunge pe tot litoral. Este un apeduct de peste 100 de km care va asigura apa potabilă pentru tot litoralul. Este o realizare cu care trebuie să ne mândrim“, a declarat Felix Stroe, directorul general al RAJA Constanţa.
 

„Sper ca exemplul RAJA fie un model de succes“

 
Totodată, primarul Constanţei, Decebal Făgădău, prezent la eveniment, a luat cuvântul şi a punctat importanţa companiei RAJA Constanţa: „Aici este inima companiei. 40% din toate volumele pe care RAJA le operează sunt aici. Şi vorbim despre sănătate şi viaţă. Municipiul Constanţa este mândru de compania RAJA şi de echipa companiei, care a transformat o groapă de gunoi în cea mai modernă staţie. Iar dovada este următoarea: eu, primarul Constanţei, şi copiii mei bem apă de la robinet. Şi fac asta de când am văzut că tehnologia pe care o foloseşte compania este modernă. Sper ca aceste exemple de mândrie naţională să fi promovate corespunzător. Sper ca exemplul RAJA fie un model de succes. Putem învăţa şi putem replica la scară mai mică sau mai mare ceea ce s-a întâmplat aici. RAJA e un model de reuşită. Cu asemenea exemple România va deveni ceea ce trebuie să fie: un partener egal şi mândru al UE şi al NATO“.
 

Ministrul Rovana Plumb, despre investiţiile din judeţul Constanţa

 
Ministrul Rovana Plumb a precizat că Guvernul condus de Viorica Dăncilă susţine în continuare investiţiile. „Guvernul Dăncilă continuă investiţiile în beneficiul românilor. Staţia de tratare a apei potabile Palaz răspunde nevoilor populaţiei din judeţul Constanţa, dar asigură şi serviciul de apă potabilă pentru toţi turiştii care vin pe litoral. Azi (ieri - n.r.) semnăm contractul de finanţare care asigură infrastructura de apă potabilă şi reţeaua de canalizare pentru 52 de unităţi administrativ-teritoriale din şase judeţe ale României: Constanţa, Ialomiţa, Braşov, Ilfov, Dâmboviţa şi Călăraşi. Aşadar, este un proiect regional, în valoare de 600 de milioane de euro, ai cărui beneficiari sunt peste 700.000 de locuitori“, a menţionat Rovana Plumb.
 
Tot ea a precizat că actualul cabinet de miniştri va continua investiţiile, prin programul Infrastructură mare, în judeţul Constanţa. „În domeniul naval avem modernizarea ecluzelor Agigea, Ovidiu lui Cernavodă. Vom moderniza două galerii de apă ale ecluzelor Ovidiu şi Năvodari şi vom realiza trei staţii de pompare care protejează împotriva inundaţiilor. Proiectul de mărire a suprafeţei României prin extinderea plajelor va continua. Dacă în prima etapă a proiectului am reuşit să mărim suprafaţa României cu 44 de hectare, acum suntem pregătiţi să semnăm, în luna septembrie, contractul de  finanţare pentru reducerea eroziunii costiere pe o lungime de peste 30,54 de km, de la Năvodari până la 2 Mai. Valoarea contractului este de un miliard de euro“, a mai anunţat ministrul Fondurilor europene.
 

„Ne dorim să ajungem la un grad de absorbţie a fondurilor europene de 25%“

 
Şi premierul Viorica Dăncilă a vorbit de valoarea absorbţiei fondurilor europene. „Mă bucur să fiu alături de dumneavoastră, să particip la două evenimente importante pentru îmbunătăţirea serviciilor publice pentru cetăţeni: inaugurarea staţiei de tratare a apei Palaz, care a fost reabilitată şi modernizată, şi la semnarea contractului de finanţare pentru proiectul de finanţare pentru dezvoltarea infrastructurii de apă şi apă uzată.
 
Autorităţile locale şi RAJA au înţeles importanţa absorbţiei fondurilor europene. Guvernul României şi-a propus să crească gradul de absorbţie a fondurilor europene şi să avem cât mai multe investiţii în România. Astfel, dacă la sfârşitul anului 2016, gradul de absorbţie a fondurilor europene era de 16%, prin efortul ministrului Fondurilor Europene şi al autorităţilor publice locale, în 2018, avem un grad de 19% de absorbţie a fondurilor europene. Ne dorim ca, până la sfârşitul acestui an, să ajungem la un grad de absorbţie a fondurilor europene de 25%. Am convingerea că vor urma şi alte investiţii importante pentru municipiul şi judeţul Constanţa“, a punctat prim-ministrul.
 
În final, directorul general al RAJA SA Constanţa a transmis oficialilor Guvernului României că va continua acest drum greu. „Cu sprijinul primarului municipiului Constanţa şi al tuturor autorităţilor publice, vom continua acest drum greu, dar vom fi fermi, dinamici şi ascen

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Dezbaterea 'Ora prim-ministrului', programată astăzi în plenul Camerei Deputaţilor, amânată. De ce a fost luată această decizie

14 Nov 2018 151

Viorica Dăncilă, întrevedere cu președintele Comitetului Economic și Social European

13 Nov 2018 253

Cine va prelua atribuțiile ministrului pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu

11 Nov 2018 198

Ce mesaj a transmis Viorica Dăncilă, cu ocazia Zilei Veteranilor

11 Nov 2018 239

Viorica Dăncilă, prezentă la întrevederea cu ministrul canadian al apărării

09 Nov 2018 222

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat majorarea valoarea pachetului alimentar zilnic de care beneficiază copiii în cadrul programului pilot „Masă caldă în şcoli"

09 Nov 2018 210

Viorica Dăncilă, prezentă la un forum de afaceri organizat la Doha, Statul Qatar

07 Nov 2018 226

Premierul Viorica Dăncilă, întrevedere cu Șeicul Abdullah bin Nasser bin Khalifa Al Thani, prim-ministrul Statului Qatar

06 Nov 2018 227

Viorica Dăncilă faţă în faţă cu Șeicul Tamim bin Hamad Al Thani, Emirul Statului Qatar, la Doha

06 Nov 2018 253

Premierul Viorica Dăncilă a participat la Forumul de Afaceri, organizat în contextul vizitei oficiale în Sultanatul Oman

05 Nov 2018 230

Deschiderea Ambasadei României în Sultanatul Oman, cu prilejul vizitei premierului Viorica Dăncilă la Muscat

05 Nov 2018 218

Premierul Viorica Dăncilă în vizită la Muzeul Național al Sultanatului Oman, la Marea Moschee a Sultanului Qaboos și la Opera Regală din Muscat

04 Nov 2018 219

Viorica Dăncilă, întrevedere cu viceprim-ministru al Consiliului Miniștrilor din Sultanatul Oman

04 Nov 2018 212

Prim-Ministrul României, Viorica Dăncilă, în vizită oficială în Sultanatul Oman și Statul Qatar

03 Nov 2018 399

Premierul Viorica Dăncilă la întrevedere cu o delegație de parlamentari și europarlamentari germani

01 Nov 2018 232

Viorica Dăncilă, întrevedere cu ministrul apărării din Republica Albania, Olta Xhacka, la Palatul Victoria

31 Oct 2018 357

Viorica Dăncilă, întrevedere cu comisarul european pentru buget și resurse umane, Günther Oettinger

30 Oct 2018 191

Trei ani de la tragedie Viorica Dăncilă, mesaj pentru victimele incendiului de la Colectiv

30 Oct 2018 312

Viorica Dăncilă, întrevedere cu președintele Comitetului European al Regiunilor, Karl-Heinz Lambertz. Care au fost temele de discuţie

30 Oct 2018 225

Premierul Viorica Dăncilă a avut o întrevedere cu comisarul european Corina Crețu. S-a discutat și despre construirea a trei spitale regionale

29 Oct 2018 267

Premierul Viorica Dăncilă finalizează astăzi evaluarea miniştrilor. Când va avea loc remanierea guvernamentală

29 Oct 2018 317

Sondaj de opinie Participanții la sondaj nu au încredere în premierul Dăncilă, care a promis că la Constanța va fi construit un spital regional, în parteneriat cu turcii

29 Oct 2018 249

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a numit 15 reprezentanţi ai societăţii civile în Consiliul Economic şi Social

26 Oct 2018 228

Viorica Dăncilă Armata României este "o instituţie reper în istoria noastră naţională"

25 Oct 2018 354

UPDATE. Cine va fi viitorul ministru al Cercetării. Ce a declarat premierul Viorica Dăncilă

25 Oct 2018 292

Editorial Se măreşte sau nu salariul minim pe economie?

25 Oct 2018 800

Premierul Viorica Dăncilă, despre majorarea salariilor - "În niciun caz la 1 noiembrie nu creşte salariul minim"

24 Oct 2018 530

Viorica Dăncilă S-a decis înfiinţarea Comitetului Naţional pentru Deşeuri

22 Oct 2018 273

Sondaj de opinie Credeţi că va fi construit la Constanţa un spital regional, în parteneriat public-privat, cu turcii, aşa cum promite premierul Dăncilă?

22 Oct 2018 862

Viorica Dăncilă, întrevedere cu prim-ministrul Statului Kuweit. Despre ce au discutat

21 Oct 2018 356

Premierul Viorica Dăncilă, în vizită la Centrul Cultural din Kuweit

20 Oct 2018 504

Horia Ţuţuianu - „Mă bucur că Guvernul a înţeles că la Constanţa avem nevoie de spital regional!“

20 Oct 2018 810

PSD Constanţa se va întruni în şedinţă de Birou Politic Judeţean. Se vor nominaliza potenţiali miniştri

19 Oct 2018 674

Viorica Dăncilă încurajează oamenii de afaceri din Emiratele Arabe Unite să investească în România

18 Oct 2018 416

Prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, întrevedere cu directorul Uniunii generale a femeilor din Emiratele Arabe Unite, Noura Khalifa Al Suwaidi

18 Oct 2018 252

Parteneriat strategic economic între Guvernul României și Guvernul Emiratelor Arabe Unite

18 Oct 2018 250

Premierul Viorica Dăncilă, întrevedere cu ”Mama Emiratelor”

17 Oct 2018 309

Viorica Dăncilă, în vizită la Wahat Al Karama și la Moscheea Șeic Zayed din Abu Dhabi

17 Oct 2018 515

CCR Dezbaterea sesizării premierului Dăncilă, pe tema constituirii completelor de cinci judecători de la ÎCCJ

17 Oct 2018 252

Viorica Dăncilă, întrevedere cu Mohammed bin Rashid Al Maktoum, prim-ministrul Emiratelor Arabe Unite şi conducătorul Emiratului Dubai

16 Oct 2018 323

Ce a stabilit Viorica Dăncilă să facă fostul subprefect al judeţului Constanţa, Levent Accoium

16 Oct 2018 964

Viorica Dăncilă, față în față cu președintele Uniunii camerelor de comerț, industrie și burselor din Turcia, Rifat Hisarciklioğlu

15 Oct 2018 270

Premierul Viorica Dăncilă „Guvernul va aproba o ordonanţă de urgenţă care va pune în acord Legile Justiţiei cu recomandările Comisiei de la Veneţia“

15 Oct 2018 223

Vizita în România a premierului israelian, Benjamin Netanyahu, amânată pentru luna ianuarie

14 Oct 2018 260

Programele guvernamentale ”Investește în tine” și ”Sprijin pentru industria cinematografică” au ajuns în etapa de aplicare

11 Oct 2018 310

Viorica Dăncilă" Luni se va lansa licitaţia pentru realizarea autostrăzii Ploieşti - Braşov"

11 Oct 2018 288

Viorica Dăncilă, față în față cu președintele Adunării Parlamentare a Republicii Coreea, Moon Hee-sang

11 Oct 2018 285

Viorica Dăncilă "Suntem angajați să asigurăm o Președinție eficientă și pragmatică a Consiliului Uniunii Europene"

11 Oct 2018 232

Editorial Forţa de muncă, o problemă în România. Ne mai alegem meseria în funcţie de aptitudini şi motivaţie?

11 Oct 2018 562

Premierul Viorica Dăncilă a declarat că numărul posturilor din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat în anul şcolar 2018-2019 va fi suplimentat

10 Oct 2018 306