Fenomene meteo extreme în Harghita! Unde au intervenit pompierii

foto: Pixabay
În cursul zilei de ieri, 29 august a.c., în contextul avertizării meteorologice COD ROȘU de vijelie puternică, cu rafale de peste 90 km/h, frecvente descărcări electrice, grindină, averse torențiale de peste 25l/mp, ce a vizat mai multe localități din județul Harghita, un efort deosebit a fost concentrat pentru gestionarea efectelor generate de manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase. 
           
Cu eforturi susținute, pompierii harghiteni au acționat în sprijinul populației și administrației publice locale pentru limitarea și înlăturarea efectelor vremii nefavorabile prognozate în această perioadă. Majoritatea solicitărilor de sprijin au fost primite pentru degajarea copacilor căzuți pe carosabil, autoturisme, conducte de gaz, fire de electricitate, dar și pentru stingerea a 2 incendii provocate de trăsnet, situațiile fiind gestionate cu promptitudine. Din fericire, evenimentele s-au soldat doar cu pagube materiale, neînregistrându-se victime, transmite ISU Bacău.
               
Pentru gestionarea acestor situații de urgență produse în localitățile Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni (DN 12C, Km 7-8), DN 13B (Praid-Bucin), DN 15 (Pasul Creanga), Cârța, Cristuru Secuiesc, Bilbor,  au fost mobilizați cu operativitate, pompierii militari din cadrul Detașamentelor Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni, Garda de Intervenție Toplița, dar și Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență, cu autospeciale de intervenție, echipamente și accesorii specifice acestor tipuri de misiuni, care au desfășurat 10 de intervenții de îndepărtare a efectelor generate de vremea nefavorabilă. 
           
Aceste situații înregistrate la nivel județean reprezintă dovada clară că fenomenele meteo periculoase nu trebuie ignorate, iar frecvenţa de manifestare a acestora s-a intensificat în ultima perioadă.
           
Țineți cont de recomandările autorităților, respectați măsurile și avertizările transmise prin sistemul RO-ALERT sau prin alte surse de informare. Multe dintre efectele unor situaţii de urgenţă pot fi limitate sau chiar eliminate, dacă se acţionează la timp şi se cunoaşte modul corect de reacție. De aceea, este bine să fim informaţi dinainte asupra pericolelor cu care ne putem confrunta și să ne însuşim măsurile de prevenire a eventualelor situaţii de urgenţă. Consultați ghidurile disponibile pe platforma națională de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro/, a mai punctat sursa citată. 
               
Evoluția situațiilor înregistrate este monitorizată permanent la nivelul Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți. 
           
Tot ieri, 29 august a.c., în jurul orei 15:00, pompierii militari și civili din cadrul Detașamentului Miercurea Ciuc și SVSU Sânsimion, Sântimbru au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu, izbucnit la baloți de fân, din localitatea Sânsimion. La sosirea echipajelor de stingere, incendiul se manifesta generalizat pe o suprafață de aproximativ 100 mp, cu posibilitate de propagare la anexele învecinate. Din fericire, în urma incendiului, nu s-au înregistrat victime. Ca urmare a evenimentului, au ars cca. 9 tone de fân. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost stabilită ca fiind autoaprindere.
           
Deasemenea, 6 persoane aflate în dificultate au primit ajutorul echipajelor SMURD.

           
În ceea ce privește avertizarea populației, în ultimele 24 de ore, au fost transmise 3 mesaje prin sistemul RO-ALERT pentru informarea cetățenilor cu privire la producerea unor posibile situații de urgență și prevenirea acestora. Astfel, au fost transmise 2 mesaje privind prezența animalelor periculoase (urși) în proximitatea comunităților, în comuna Voșlăbeni, sat Izvoru Mureșului și un mesaj pentru avertizarea apariției fenomenelor hidrometeorogice/ meteorologice periculoase, mai punctează ISU Bacău. 
             

În continuare, echipajele operative rămân la datorie pentru gestionarea cu eficiență a situaţiilor de urgenţă şi acordarea măsurilor de prim ajutor specializat persoanelor aflate în dificultate.

Citește și:

Avertizare meteo de furtuni şi ploi torenţiale! Vizată și Dobrogea
 
 
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Atenționări Cod Portocaliu și Cod Galben de inundații în mai multe județe din țară

02 Dec 2023 562

INHGA Cod Roșu de inundatii! Județele vizate

01 Dec 2023 480

INHGA Cod galben de inundații pe râurile din judeţele Constanţa şi Tulcea

24 Nov 2023 462

MAE Atenționare de călătorie, în Norvegia! Cod portocaliu de inundații

02 Nov 2023 673

MAE Atenționare de călătorie pentru Slovenia - Cod roșu de ploi torenţiale şi risc de inundații

27 Oct 2023 667

Atenționare emisă de hidrologi! Cod galben de inundații pe râuri din zece bazine hidrografice

26 Oct 2023 547

Guvernul a aprobat majorarea limitei prevăzută inițial pentru acordarea de ajutoare de urgență

20 Oct 2023 524

Prognoza hidrologică pentru luna octombrie în Dobrogea. Ce spun hidrologii

03 Oct 2023 553

Pompierii din cadrul ISU Argeș s-au luptat cu inundațiile din județ (FOTO)

16 Sep 2023 618

Echipajele ISU Cluj se luptă cu inundațiile în municipiu (FOTO)

15 Sep 2023 836

Cod Galben de viituri pe râuri din 8 județe!

14 Sep 2023 582

Atenție dacă vrei să călătorești în Grecia! Cod roșu de vreme nefavorabilă. Recomandările MAE

06 Sep 2023 853

Cod galben de inundații pentru râurile din Dobrogea! Iată până când ține avertizarea

31 Aug 2023 641

Vremea a făcut prăpăd în mai multe județe din țară! Mai multe case, curți și străzi inundate

31 Aug 2023 659

Cod galben de inundații pe râurile din Dobrogea! Avertizările Institutului de Hidrologie

30 Aug 2023 641