Fimoza la copii - când devine o problemă

Sursa foto: Freepik
 
  • Fimoza este frecvent întâlnită în rândul băiețeilor, fără ca acest lucru să reprezinte neapărat o problemă. De fapt, de multe ori, nici măcar nu este necesar un tratament anume. În unele cazuri, ea poate duce însă la apariția unor  complicații. Când poate fi considerată fimoza o problemă la copii vei afla din rândurile de mai jos.

Ce este fimoza?

Fimoza reprezintă imposibilitatea de a retracta prepuțul, adică pielea care acoperă glandul penian. O altă modalitate de a o descrie este ca imposibilitatea de a decalota complet penisul. Cauza o reprezintă îngustarea inelului prepuțial, care, la rândul său, poate fi de natură fiziologică sau patologică. În cazul copiilor, cel mai adesea este vorba de o fimoză fiziologică, în sensul că, la naștere, prepuțul este neretractabil. Este normal să fie așa nu ar trebui să reprezinte un motiv de îngrijorare. În timp, pielea va începe să se separe de gland. Acest proces poate dura câțiva ani și, de obicei, începe între vârsta de 2 și 6 ani. Există și cazuri în care va dura mai mult timp. De regulă, majoritatea băieților își pot decalota complet penisul până la vârsta de 17 ani. 
Fimoza patologică, pe de altă parte, este mai rară și poate apărea ca urmare a unui traumatism, a unei infecții sau a altor afecțiuni, cum sunt, de exemplu, eczema, psoriazisul, lichenul plan sau lichenul scleros. Important de menționat despre fimoză este și faptul că decalotarea forțată poate avea un rezultat opus celui dorit, în sensul că va duce la formarea unei cicatrici care va împiedica retractarea prepuțului în viitor.[2][3]

Când este nevoie de tratament?

Fimoza fiziologică nu este considerată în mod normal o problema. După cum menționam mai sus, de cele mai multe ori se rezolvă de la sine. Nu este nevoie să se intervină decât atunci când apar simptome ca inflamarea pielii, dureri la urinare, jet urinar mai slab sau întrerupt, urina cu sânge ori erecțiile dureroase. Alte semne de alarmă sunt infecțiile urinare frecvente, acumularea de secreții sub prepuț și mirosul neplăcut.[1]

Cum se tratează fimoza la copii?

Tratamentul fimozei la copii se stabilește în funcție de simptomele pe care le prezintă și de severitatea acestora. Contează, de asemenea, și vârsta și starea lor generală de sănătate. Opțiunile de tratament includ aplicarea de diverse unguente pentru a ajuta pielea să se desprindă de pe gland, precum și administrarea de antibiotice. În unele cazuri, poate fi necesar tratamentul chirurgical. Una dintre procedurile la care se va recurge în astfel de situații poartă denumirea de debridare dorsală și presupune efectuarea unor incizii mici la nivelul inelului prepuțial, fără a se îndepărta însă prepuțul. O altă opțiune o reprezintă circumcizia, adică îndepărtarea totală sau parțială a pielii care acoperă vârful penisului. De obicei, la această procedură se apelează doar dacă alte metode de tratament nu au dat rezultate, deoarece presupune anumite riscuri, inclusiv: sângerare, infecții și dureri. Totodată, se mai poate întâmpla ca la final prepuțul să fie prea lung sau prea scurt.[1][2] 
 
Fimoza fiziologică este o etapă normală a dezvoltării organelor genitale la băieței și nu reprezintă o problemă dacă nu apar simptome. Nu este nevoie de îngrijiri speciale, ci doar de menținerea unei bune igiene a glandului și prepuțului. Decalotarea forțată nu este recomandată în astfel de cazuri, deoarece poate avea efecte contrare celor dorite. În cazul unei fimoze patologice, este necesar un consult medical de specialitate, în urma căreia se va stabili de ce tratament este nevoie.  Consultă cât mai repede un medic dacă observi că prepuțul copilului tău este umflat sau că acesta acuză dureri în zona respectivă, dacă apar scurgeri groase de sub prepuț sau un miros neplăcut ori alte simptome îngrijorătoare.  
 
Bibliografie: 
⦁ „Tight Foreskin (Phimosis)”, NHS, 2023, www.nhs.uk/conditions/phimosis/. Accessed 9 Mar. 2023.
⦁ „Phimosis and Paraphimosis in Children”, University of Rochester Medical Center”, Rochester.edu, 2023, www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?ContentTypeID=90&ContentID=P03104. 
⦁ „Phimosis: What Is It, Causes, Symptoms & Treatment”, Cleveland Clinic, 2021, my.clevelandclinic.org/health/diseases/22065-phimosis. 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.