„Folosește-ți votul. Sau alții vor decide pentru tine” Votul din iunie 2024 va decide direcția în care se va îndrepta Europa în următorii cinci ani

Foto: Comisia EuropeanăParlamentul European lansează a doua etapă a campaniei sale de comunicare și subliniază cât de important este să votăm și să protejăm democrația.

Potrivit unui comunicat al Parlamentului European, între 6 și 9 iunie 2024, peste 370 de milioane de persoane din toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene sunt chemate să voteze la alegerile europene. Parlamentul European lansează a doua etapă a strategiei sale de comunicare. Obiectivul este să le ofere cetățenilor europeni și mai multe informații și să-i încurajeze să voteze.

A doua etapă se desfășoară sub sloganul „Folosește-ți votul. Sau alții vor decide pentru tine” și subliniază importanța democrației. Abordarea pe mai multe paliere include evenimente mass-media, comunicări online, implicarea unor parteneri publici și privați, inițiative de mobilizare a comunităților și programe educaționale special concepute pentru a rezona cu oamenii din întreaga Uniune Europeană.

Printre eforturile de comunicare se numără și videoclipul de patru minute „Folosește-ți votul”, care conține mărturii ale unor persoane vârstnice din mai multe țări ale Uniunii. Ei le transmit generațiilor următoare poveștile lor de viață despre democrație și insistă că acest drept democratic nu poate fi considerat un dat.

„Democrația la nivelul Uniunii Europene este mai importantă ca niciodată. Votul dumneavoastră va decide direcția în care se va îndrepta Europa în următorii cinci ani. El va decide în ce fel de Europă ne dorim să trăim.”, a declarat Roberta Metsola, Președinta Parlamentului European. „Nu lăsați pe nimeni să aleagă în locul dumneavoastră, votați între 6 și 9 iunie 2024. Fiecare vot contează.”


O responsabilitate colectivă

Uniunea Europeană se confruntă cu provocări care evoluează constant, iar alegerile din iunie 2024 se apropie cu pași repezi. În acest context, Parlamentul European își reafirmă angajamentul de a sprijini dialogul, unitatea și cetățenia activă. Sloganul „Folosește-ți votul. Sau alții vor decide pentru tine” ne reamintește că democrația este o moștenire prețioasă, care trebuie susținută și apărată de noi toți.

„Democrația este o responsabilitate colectivă, nu față de o idee politică sau de o cauză specifică, ci față de noi toți”, a declarat purtătorul de cuvânt al Parlamentului European Jaume Duch. „În democrația noastră europeană, suntem mai uniți decât am putea crede, dincolo de națiuni, sensibilități politice și generații. Trăim vremuri polarizate și e ușor să uităm asta. Campania noastră este concepută pentru a ne reaminti ceea ce ne unește.”


Videoclipul central al campaniei explorează istoria eterogenă a numeroaselor țări europene care au suferit de pe urma unor conflicte armate sau a limitării libertăților individuale. El vorbește și despre fragilitatea democrației atunci când nu este susținută activ.

Interesul pentru alegerile europene este în creștere

În 2019, peste jumătate dintre alegătorii eligibili din Europa s-au prezentat la urne (50,6 %). 51,2% dintre cetățenii români au votat la alegerile europene din 2019.

Sondajul de opinie Eurobarometru din primăvara lui 2024, la care au răspuns peste 26 000 de cetățeni din toate țările Uniunii, arată că peste 60 % dintre europeni sunt interesați de alegerile europene din 6-9 iunie, cu 11 puncte procentuale mai mult decât în primăvara anului 2019 (sondaj realizat cu trei luni înainte de alegerile europene anterioare). În plus, 71 % dintre respondenți declară că probabil vor vota, o cifră cu 10 puncte procentuale mai mare decât în sondajul anterior. 74% dintre cetățenii români spun că probabil vor vota la următoarele alegeri europene, cu 19 puncte procentuale mai mult decât înainte de alegerile europene din 2019, când 55% dintre români spuneau că este probabil să voteze.

Patru din cinci europeni sunt de acord cu afirmația că „Votul este important pentru a menține democrația puternică” (81 %) și că „Votul este important pentru a asigura un viitor mai bun următoarelor generații” (84 %). Peste opt europeni din zece (81 %) consideră că a vota este cu atât mai important în situația geopolitică actuală.



Citește și: 

În ce ordine vor apărea candidații la alegerile europarlamentare pe buletinul de vot

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

MAE Ghid destinat alegătorilor care doresc să voteze la secțiile de votare organizate în străinătate la alegerile pentru Parlamentul European

16 May 2024 281

Expert Forum a lansat Harta interactivă a secțiilor de votare din străinătate pentru alegerile europarlamentare

15 May 2024 288

Oficial de la Biroul Electoral Central! Măsuri pentru desfășurarea campaniei electorale

14 May 2024 476

Întrevederea conducerii Autorității Electorale Permanente cu reprezentanții Asociației Mondiale a Organismelor Electorale

13 May 2024 308

MAE organizează sute secții de votare în străinătate pentru alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024

11 May 2024 444

BEC Lista candidaților la alegerile europarlamentare a fost completată cu alte trei nume. Despre cine este vorba?

10 May 2024 679

Imaginație fără limite Cele mai trăsnite denumiri de partid sau formațiune politică la alegerile europarlamentare

10 May 2024 617

Listă completă! Panourile electorale, suplimentate prin dispoziție de primar! 30 de panouri vor fi în tot municipiul Constanța

10 May 2024 551

De astăzi, 10 mai 2024, începe campania electorală pentru alegerile europarlamentare şi alegerile locale

10 May 2024 520

BEC Primarii vor stabili locuri speciale pentru afişaj electoral pentru alegerile locale și cele europarlamentare

08 May 2024 592

Oficial de la Biroul Electoral Central! În ce ordine vor apărea candidații la alegerile europarlamentare pe buletinul de vot

29 Apr 2024 530

Biroul Electoral Central Candidaturile propuse de partidele politice pentru alegerile europarlamentare, definitive! Vezi lista

29 Apr 2024 650

LIVE VIDEO-TEXT Conferință AUR Constanța în care sunt dezbătute probleme de interes național și local (FOTO)

25 Apr 2024 911

Situația geopolitică crește ratingul alegerilor europarlamentare 60% dintre cetățenii europeni declară că sunt interesați de alegerile din iunie 2024 !

17 Apr 2024 513

Marţi începe perioada de depunere la birourile electorale a candidaturilor pentru alegerile locale

15 Apr 2024 735