Hram la biserica „Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamț” din apropiere de Mihail Kogălniceanu-Constanța

 
  • În fiecare an, la data de 5 august, Biserica Ortodoxă Română face cinstirea Sfântului Cuvios Ioan Iacob de la Neamț.
 
Cu acest prilej astăzi de la ora 08.00, ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie de hram la biserica „Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamț” din apropiere de Mihail Kogălniceanu-județul Constanța
 
De asemenea, de la ora 22.00, va oficia Acatistul Schimbării la Față a Domnului și Acatistul Maicii Domnului la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.
 
Despre Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamț
 
S-a născut în anul 1913, în satul Crăiniceni din judeţul Botoşani şi a primit din botez numele Ilie.
 
La vârsta de 19 ani a plecat la mânăstirea Neamţ, unde timp de 4 ani a fost bibliotecar şi îngrijitor la bolniţă.
 
În anul 1936 a fost tuns în monahism cu numele Ioan, după care a plecat în Ţara Sfântă, unde s-a nevoit timp de 10 ani la mânăstirea Sfântul Sava de lângă Bethleem.

În anul 1947 a fost hirotonit diacon, apoi preot, după care a fost numit egumen al schitului românesc „Sfântul Ioan Botezătorul” de pe valea Iordanului. 

Aici, timp de 5 ani a tradus scrieri ale Sfinţilor Părinţi şi a compus un volum de versuri duhovniceşti.


În 1952 s-a mutat la mânăstirea Sfântului Gheorghe Hozevitul din pustia Hozevei, iar după un an s-a retras ca pustnic în peştera Sfintei Ana, din apropierea mânăstirii, și a petrecut timp de 7 ani în aspre nevoinţe şi rugăciuni neîncetate. În data de 5 august 1960 s-a mutat către Domnul, şi a fost înmormântat în peşteră.

După 20 de ani, în anul 1980, trupul sfântului a fost aflat neputrezit şi plin de bună mireasmă, motiv pentru care a fost depus la mânăstirea Sfântului Gheorghe Hozevitul.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a canonizat pe Sfântul Ioan în luna iunie a anului 1992 şi este cinstit de credincioşii din România, Grecia, Cipru şi Ţara Sfântă.

Sursa foto: Facebook/Arhiepiscopia Tomisului

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Biserica Sfântul Ioan Iacob Hozevitul din Mihail Kogălniceanu își serbează hramul

31 Jul 2014 3128