Îndeplinind toate criteriile, nu puţine la număr, Muzeul de Artă Populară Constanţa a fost acreditat de Ministerul Culturii


Muzeul de Artă Populară Constanţa a fost acreditat recent de Ministerul Culturii, ordinul de acreditare nr. 3210 din 10 decembrie 2019 fiind publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, numărul 8, din 8 ianuarie 2020.


În şedinţa din 26 noiembrie 2019, Comisia Naţională a Muzeelor şi Colecţiilor, în conformitate cu prevederile Ordinului nr. 2.057/2007, pentru aprobarea Criteriilor şi normelor de acreditare a muzeelor şi colecţiilor publice, a analizat solicitarea şi documentaţia de acreditare a Muzeului de Artă Populară Constanţa, alături de nota de constatare privind îndeplinirea condiţiilor şi criteriilor de acreditare întocmită de Direcţia Judeţeană pentru Cultură Constanţa şi referatul de oportunitate privind acreditarea acestui muzeu, întocmit de Direcţia Patrimoniului Cultural, propunând acreditarea acestuia prin ordin al ministrului Culturii.


Dosarul de acreditare, însumând aproape 300 de pagini, a cuprins descrierea şi un scurt istoric ale instituţiei muzeale; rapoartele de activitate, centralizate pe ultimii trei ani, corelate prin indicatori de performanţă cu planurile de activitate corespunzătoare; raport privind starea de conservare a patrimoniului muzeal; planul de restaurare a bunurilor culturale pentru următorii doi ani, structurat pe priorităţi; organigrama, statul de funcţii, alte documente relevante pentru organizarea şi funcţionarea muzeului şi pentru calificarea personalului de specialitate în raport cu funcţia ocupată; planificarea strategică pe termen mediu a activităţii muzeului sau a colecţiei publice; planul de cercetare ştiinţifică a patrimoniului muzeal administrat, pentru următorul an, în cazul muzeelor; planul de valorificare expoziţională a patrimoniului muzeal administrat, pentru următorul an calendaristic, precum şi alte documente relevante pentru îndeplinirea criteriilor de acreditare.


Contactată telefonic pentru a ne oferi detalii despre recenta realizare a instituţiei pe care o coordonează cu dăruire şi profesionalism, directorul Muzeului de Artă Populară Constanţa, Maria Magiru, a declarat pentru ZIUA de Constanţa:


„Pentru a fi acreditat, un muzeu trebuie să îndeplinească mai multe condiţii, conform legii. Trebuie să deţină un patrimoniu cultural constituit şi dezvoltat pe baze ştiinţifice, cu respectarea prevederilor legale în vigoare, trebuie să aibă personalul calificat, să desfăşoare activităţi de cercetare ştiinţifică a patrimoniului muzeal administrat, conform planificărilor anuale de cercetare, să aibă un sistem actualizat de evidenţă a patrimoniului, inclusiv prin intermediul registrului informatizat, să asigure conservarea şi, după caz, restaurarea patrimoniului muzeal administrat, să deţină spaţii de depozitare şi expunere organizate ştiinţific şi dotate, pentru a asigura conservarea bunurilor culturale, conform prevederilor legale în vigoare.


De asemenea, trebuie să pună în valoare patrimoniul muzeal prin expoziţii permanente şi temporare, să organizeze programe şi activităţi educative destinate publicului şi activităţi de marketing cultural constând în editare de materiale de promovare. Toate aceste criterii Muzeul de Artă Populară Constanţa le îndeplineşte, dovadă în acest sens stând ordinul de acreditare emis de Ministerul Culturii şi publicat pe 8 ianuarie în Monitorul Oficial al României”.


Citeşte şi:

Muzeul de Artă Populară Constanţa a fost acreditat de Ministerul Culturii

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Documentația pentru reabilitare a expirat. Anexa Muzeului de Artă Populară Constanța, în stare avansată de degradare

03 Dec 2021 586

#Dobrogea143 Maria Magiru, managerul Muzeului de Artă Populară Constanța, mesaj de Ziua Dobrogei

20 Nov 2021 1584

Muzeul de Artă Populară Constanța Din „secretele” laboratoarelor de conservare și restaurare a prețiosului patrimoniu de artă populară

13 Sep 2021 2053

Se re-reactualizează documentația pentru restaurarea Muzeului de Artă Populară din Constanța!

03 Sep 2021 738

Eveniment la Muzeul de Artă Populară Constanța. Meșteșuguri tradiționale și prelucrarea artistică a lemnului

11 Aug 2021 2107

Interviu online cu Maria Magiru, directorul Muzeului de Artă Populară din Constanța „Crearea unui muzeu al satului dobrogean este proiectul meu de suflet!”

31 Jul 2021 3244

Post vacant la Muzeul de Artă Populară Constanţa

29 Jul 2021 885

Muzeul de Artă Populară Constanța Aflat între meșteșug și artă, olăritul este reînviat în acest weekend, la Constanța

17 Jul 2021 1662

„Meșteșuguri tradiționale. Olăritul”, un eveniment organizat de Muzeul de Artă Populară Constanța (galerie foto și video)

16 Jul 2021 819

Se actualizează documentația tehnico-economică aferentă restaurării Muzeului de Artă Populară din Constanța

07 Jul 2021 851

Muzeul de Artă Populară Constanța va fi restaurat. A fost eliberat un document important

05 May 2021 1199

O firmă din Argeș se va ocupa de modernizarea Muzeului de Etnografie și Artă Populară Tulcea

15 Apr 2021 2501

Ce calificativ a primit la evaluarea anuală managerul Muzeului de Artă Populară Constanța (document)

08 Apr 2021 1268

Programe educative, propuse de Muzeul de Artă Populară Constanţa

08 Apr 2021 2460

Post vacant la Muzeul de Artă Populară Constanţa

07 Apr 2021 1612