Intensificarea controalelor pe transporturile de material lemnos! Sancțiuni și confiscări în doar două zile

Polițiștii au intensificat activitățile de verificare a transporturilor de material lemnos pe drumurile publice.

Au fost organizate filtre rutiere mixte formate din polițiști rutieri și polițiști din cadrul structurii de prevenire și combatere a delictelor silvice, fiind efectuate zilnic controale ale vehiculelor care transportă material lemnos. În doar două zile polițiștii au identificat mai multe transporturi ilegale, în toate situațiile fiind aplicate sancțiuni contravenționale la regimul silvic și procedându-se la confiscarea materialului lemnos, informează IPJ Suceava. 

Polițiștii Secției 3 Poliție Rurală Marginea, în timp ce desfășurau activități specifice în cadrul activităților specifice dispuse la nivelul subunității pe linia prevenirii și combaterii delictelor silvice, au identificat pe raza com. Sucevița, o autoutilitară care circula pe DN 17A, existând suspiciunea că transportă material lemnos fără documente de proveniență. Polițiștii au procedat la interogarea aplicației SUMAL 2.0., rezultând că, la data și ora efectuării interogării, pentru mijlocul de transport nu figura emis niciun aviz de însoțire. Șoferul din com. Marginea, a prezentat pentru control documentele personale și cele ale autoutilitarei conduse, precizând că transportă materiale lemnoase și că nu deține aviz de însoțire. S-a procedat la conducerea autoutilitarei la OS Marginea în vederea inventarierii materialului lemnos de către personalul silvic. În urma inventarierii materialului lemnos, a rezultat cantitatea de 2,48 mc lemn de foc specia fag, în valoare de 585 lei.

Având în vedere aspectele constatate, s-a procedat la confiscarea cantității de 2,48 mc lemn de foc specia fag, în valoare de 585 lei, acesta fiind predat în custodie OS Marginea. Șoferul a fost sancționat contravențional cu amenda în suma de 1.000 lei, conform prevederilor art. 19, alin. (2), lit. a) pct. 1 din Legea 171/2010 M.

Ulterior și polițiștii Secției 4 Poliție Rurală Gălănești, executând un control rutier pe material lemnos, au oprit pentru control pe DN2H Gălănești, pe raza comunei Gălănești, autoutilitara condusă de către un tânăr de 24 ani, din oraș Vicovu de Sus, ce transporta material lemnos, lemn foc fag, iar în urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că materialul lemnos transportat nu este însoțit de avizul de însoțire conform reglementărilor legale. S-a procedat în continuare la verificarea în baza de date SUMAL2 și s-a constatat că nu există aviz pentru materialul lemnos, a mai punctat sursa citată. 

Transportul a fost condus la Atelierul de Prelucrare a Lemnului din cadrul Ocolului Silvic Putna, unde s-a solicitat sprijinul unui tehnician silvic din cadrul acestui ocol, în vederea iventarierii. În urma inventarierii efectuate de către reprezentanții O.S. Putna, s-a constatat faptul că șoferul de 24 ani a trasportat cantitatea de 2,82 mc lemn foc fag, în valoare totală de 665 lei. Șoferul a fost sancționat contravențional pentru nerespectarea prevederilor art. 19 alin.2 lit. a din Legea 171/2010, iar materialul lemnos a fost confiscat și predat în custodie O.S. Putna.

Patrula de siguranță publică din cadrul Secției 3 Poliție Rurală Marginea, desfășurând activități în cadrul acțiunii dispuse de către IPJ Suceava, pe linia prevenirii şi combaterii delictelor  silvice, a oprit pentru control pe DC Neclasificat raza comunei Marginea, județul Suceava, autoutilitara condusă de către un bărbat din comuna Marginea, județul Suceava, care a prezentat pentru control documentele personale. Cu ocazia controlului asupra autoutilitarei, s-a constatat că șoferul transporta materiale lemnoase, respectiv lemn foc specia foioase și a declarat faptul că nu deține aviz de însoțire.

Având în vedere cele constatate, s-a efectuat verificări în aplicația SUMAL CONTROL, rezultând că pentru autoutilitară nu a fost emis aviz de însoțire al materialelor lemnoase, fapt pentru care i s-a solicitat conducătorului auto să se deplaseze la punctul de descărcare Cantonul Silvic din cadrul Ocolului Silvic Marginea, unde personalul silvic a procedat la inventarierea încărcăturii de materiale lemnoase.

Astfel, s-a constatat că în autoutilitara se afla cantitatea totală de 2,10 m.c. lemn foc specia foioase. Pentru acest motiv, șoferul a fost sancționat contravențional conform prevederilor art. 19, alin. (2), lit. a) pct. 3 din Legea 171/2010 M, iar cantitatea de 2,10 mc lemn foc specia foioase în valoare de 495 lei a fost confiscată și predată în custodie Ocolului Silvic Marginea. În aceeași zi, la data de 06.09.2023, ora 13.47, în timp ce executau activități pe linie silvică pe raza comunei Putna, jud. Suceava, lucrătorii din cadrul Secției 4 Poliție Rurală Gălănești au oprit pentru control autoutilitara care circula pe DC Putna, și care transporta material lemnos.

Cu ocazia controlului efectuat s-a stabilit faptul că autoutilitara era condusă de către un bărbat domiciliat în mun. Rădăuți, județul Suceava, iar în urma verificărilor în aplicația SUMAL2 s-a constatat că transportul nu este însoțit de aviz pentru materialul lemnos transportat. Din acest motiv transportul a fost condus la Atelierul de prelucrare a lemnului din cadrul Ocolului Silvic Putna unde s-a solicitat sprijinul unui pădurar din cadrul acestui ocol silvic pentru inventarierea materialului lemnos. Cu această ocazie s-a stabilit faptul că șoferul transporta cantitatea de 3,99 m.c. lemn foc molid în valoare de 614 lei. Șoferul a fost sancționat contravențional conform Legii nr. 171/2010, iar materialul lemnos a fost confiscat, fiind predat în custodia Ocolului Silvic Putna.


La data de 07.09.2023, ora 13.47, în timp ce executau activități pe linie silvică pe raza comunei Putna, jud. Suceava, polițiștii din cadrul Secției 4 Poliție Rurală Gălănești au oprit pentru control autoutilitara care circula pe DC Putna și care transporta material lemnos.

Cu ocazia controlului efectuat s-a stabilit faptul că autoutilitara era condusă de un bărbat domiciliat în mun. Rădăuți, județul Suceava, iar în urma verificărilor în aplicația SUMAL 2, s-a constatat că transportul nu este însoțit de aviz pentru materialul lemnos transportat. Din acest motiv transportul a fost condus la Atelierul de prelucrare a lemnului din cadrul Ocolului Silvic Putna unde s-a solicitat sprijinul unui pădurar din cadrul acestui ocol silvic pentru inventarierea materialului lemnos, stabilindu-se că șoferul transporta cantitatea de 3,99 m.c. lemn foc molid în valoare de 614 lei.

Șoferul a fost sancționat contravențional conform Legii nr. 171/2010, iar materialul lemnos a fost confiscat, fiind predat în custodia Ocolului Silvic Putna. La data de 07.09.2023 pe raza loc. Păltinoasa, a fost identificată în trafic o autoutilitară care transporta material lemnos, respectiv cherestea rășinoase și care era condusă de către un bărbat din loc. Mănăstirea Humorului.

Șoferul a declarat faptul că nu deține documente de provenientă pentru materialul lemnos. În continuare, s-a procedat la interogarea aplicației informatice pe linie de silvicultură SUMAL CONTROL, ocazie cu care s-a constatat faptul că pentru autoutilitară nu a fost generat niciun aviz de  însoțire a materialului lemnos valabil, motiv pentru care autoutilitara a fost condusă la Depozitul Izvor din cadrul Ocolului Silvic Gura-Humorului, unde specialiștii silvici au procedat la inventarierea materialului lemnos rezultând un volum total de 5,43 mc cherestea rășinoase.

Polițiștii au dispus sancționarea contravențională a conducătorului auto, conform art. 19, alin. (2), lit. b) din Legea 171/2010, iar ca măsură complementară s-a dispus confiscarea fizică a cantitătii de 5,43 mc cherestea răsinoase care a fost predată în custodie reprezentanților Ocolului Silvic GuraHumorului. Poliţiştii atrag atenţia asupra respectării legislaţiei în domeniul silvic, acţiuni şi controale în vederea celor care comit delicte silvice urmând a fi desfăşurate şi în perioada următoare în vederea identificării şi tragerii la răspundere a celor care încalcă normele în vigoare. 

Citește și:

Un bărbat din Suceava transporta ilegal lemne. Materialele, ascunse sub o prelată

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Medicul oncolog Ababneh Dumitrovici Anca, fosta șefă a Secției de Oncologie din Suceava, condamnată! Judecătorii au confiscat miere, cafea, bomboane și parfumuri (MINUTĂ)

26 Apr 2024 2959

Din nou pe podiumul național „CSM Constanța menține tradiția rugby-ului constănțean la înălțime!“

23 Apr 2024 471

CNAIR, contract cu Demo-Tech Invest SRL pentru lucrări de desființare construcții (DOCUMENT)

20 Apr 2024 446

Avarie RAJA în Constanţa. Ce zonă a municipiului este afectată?

19 Apr 2024 655

ISU SuceavaIncendii de vegetație

15 Apr 2024 273

Rugby Echipa Under-20 a CSM Constanța va juca finala mică a campionatului (GALERIE FOTO)

14 Apr 2024 872

Alocaţiile de stat pentru copii achitate în luna februarie 2024 au depăşit 1,22 miliarde de lei

14 Apr 2024 446

Handbal CSM Constanța a făcut spectacol cu CSU din Suceava, bifând al 19-lea succes stagional (GALERIE FOTO)

13 Apr 2024 828

Calendar săptămânal CSM Constanța Handbaliștii, meci în Sala Sporturilor „Simona Amânar“, cu CSU din Suceava. Sâmbătă, 13 aprilie 2024

13 Apr 2024 657

CNAIR În atenția șoferilor! Transport agabaritic pe ruta Constanța Poarta 7 - Siret PTF

08 Apr 2024 475

ISU SuceavaDetector pentru viață

08 Apr 2024 290

Rugby CSM Constanța, debut cu o victorie categorică în Divizia Națională de Seniori 2024 (GALERIE FOTO)

07 Apr 2024 855

Dezvoltarea urbană durabilă O abordare complexă care face parte din ADN-ul IULIUS, dezvoltatorul de la Iași care vine la malul mării

02 Apr 2024 1046

Rugby Echipa Under-20 a CSM Constanța, victorie categorică la Iași

01 Apr 2024 529

Rugby CSM Constanța Under-20 a urcat pe locul doi, după victoria cu LPS Suceava (GALERIE FOTO)

28 Mar 2024 647