Județul Tulcea în topul județelor cu cele mai multe cuiburi de barză înregistrate în România

Foto: Societatea Ornitologica RomaniaImplementat de Societatea Ornitologică Română cu sprijinul companiilor Enel din România, proiectul Uite barza! a ajuns la cea de-a șaptea ediție, iar până acum au fost înregistrate în aplicație aproape 23.000 de observații.  

Potrivit reprezentanților Societății Ornitologice România, în acest an, numărul berzelor albe (Ciconia ciconia) înregistrate a fost de 5.446 de indivizi, dintre care 2.882 sunt adulți, iar 2.564 sunt pui. După colectarea tuturor observațiilor și eliminarea înregistrărilor multiple ale acelorași cuiburi, a reieșit un număr de 1.706 de cuiburi recenzate, din care 426 sunt cuiburi noi care nu existau până acum în baza de date a SOR.

„Ne bucurăm să vedem că după șapte ani de proiect, voluntarii pasionați de păsări și natură străbat țara pentru a ne ajuta la recensământul berzelor albe. Uite barza! este un proiect de citizen science, iar datele sunt colectate cu ajutorul tuturor voluntarilor care doresc să ia parte la această numărătoare. Toate datele strânse în acești șapte ani de proiect sunt cu atât mai importante, cu cât în 2024 va avea loc recensământul european al berzelor albe, la care și România va lua parte. După, biologii SOR vor calcula trendul populațional, pentru a vedea dacă populația de berze este stabilă, crește sau nu”, a declarat Andreea Oprea, responsabil comunicare la Societatea Ornitologică Română.


Din cele 1.706 de cuiburi recenzate, 997 se află pe stâlpii de electricitate și sunt fără suport, 686 de cuiburi sunt pe stâlpii de electricitate și au suport metalic, iar restul de 23 de cuiburi sunt amplasate pe hornuri, acoperișuri și în copaci.

Ca în fiecare an, toate datele colectate prin aplicație vor ajunge la toți distribuitorii de energie electrică din România. SOR speră că se vor implica cu toții în protejarea berzelor albe din România.

Topul județelor cu cele mai multe cuiburi înregistrate

Anul acesta, topul județelor și al localităților unde au fost semnalate cele mai multe cuiburi de barză prin intermediul aplicației Uite barza! s-a modificat. Dacă în 2022 județul Constanța era în frunte cu 245 de cuiburi, anul acesta locul întâi îi revine județului Suceava cu 422 de cuiburi. Și clasamentul localităților suferă ceva modificări în acest an. În 2022, comuna Părău (Brașov)  era pe primul loc cu 51 de cuiburi, acum pe locul întâi s-a clasat localitatea Cornu Luncii (Suceava) cu 43 de cuiburi.


Suceava – 422

Dolj – 335

Tulcea – 174

Top localități cu cele mai multe cuiburi înregistrate

Cornu Luncii (Suceava) – 43

Murighiol (Tulcea) – 40


Arbore (Suceava) – 32

Cel mai nordic cuib de barză albă a fost semnalat în acest an în comuna Manoleasa, din județul Botoșani, iar cel mai sudic cuib a fost înregistrat în comuna Islaz, din județul Teleorman.

Cuibul cel mai vestic a fost semnalat în comuna Cenad, din județul Timiș, iar cel mai estic a fost înregistrat în comuna Sfântu Gheorghe, din județul Tulcea.

Cuibul situat la cea mai mare altitudine, 980 metri, se află în comuna Moldova-Sulița, din județul Suceava.

Cuibul situat la cea mai mică altitudine în acest an, 1 metru peste nivelul mării, se află la Sfântul Gheorghe, județul Tulcea.

În 2023, cel mai mare număr de pui numărați într-un cuib a fost de șase, în localitățile Bod și Homorod, județul Brașov.

Citește și: 

Județul Tulcea are cele mai multe cuiburi de barză documentate în acest an. În ce localitate au fost găsite cele mai multe cuiburi

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Misiune de salvare neobișnuită Pui de barză, salvat de pompieri după ce a căzut din cuib

24 Jun 2020 1359

Uite, Barza! 2019 Record național! Șapte pui de barză, într-un singur cuib

16 Aug 2019 2002

În loc de cuib a găsit un indicator Barza din Schitu Goleşti s-a întors acasă

18 Mar 2015 2268

Barza mutată prin ordin de ministru a rămas fără cuib

14 Mar 2015 1522

Banc Cuibul cu berze

14 Sep 2014 3038