Legea pentru sprijinirea cetățenilor ucraineni, promulgată astăzi de președintele Iohannis

 
  • Legea care aprobă Ordonanţa de Urgenţă care prevede acordarea de sprijin şi asistenţă umanitară de către statul român cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina, a fost promulgată, vineri, de preşedintele Klaus Iohannis.
 
Potrivit respectivei Ordonanţe de Urgenţă, cetăţenii străini sau apatrizii aflaţi în situaţii deosebite care provin din zona conflictului armat din Ucraina şi intră în România şi care nu solicită o formă de protecţie potrivit Legii privind azilul în România, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiază, în cadrul taberelor temporare de cazare şi asistenţă umanitară sau în alte locaţii de cazare stabilite de comitetele judeţene/al Municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă, de asigurare a unor utilităţi de primă necesitate.
 
De asemenea, persoanele vizate au dreptul de a fi incluse în programele naţionale de sănătate publică ce au drept scop prevenirea, supravegherea şi controlul bolilor transmisibile, în situaţiile de risc epidemiologic.
 
Persoanele prevăzute beneficiază de aceleaşi servicii medicale ca asiguraţii români, fără plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, precum şi de medicamentele, materialele sanitare, dispozitivele medicale şi serviciile cuprinse în programele naţionale de sănătate curative.
 
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, la jumătatea lunii aprilie, Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului care vizează modalitatea de acordare de sprijin financiar în vederea corelării măsurilor financiare cu angajarea refugiaţilor în câmpul muncii, cu înscrierea copiilor într-o formă de educaţie şi cu dobândirea unui statut legal în România.
 
Astfel, se instituie posibilitatea acordării unei sume forfetare lunare, pentru o singură perioadă de maximum patru luni consecutive, începând cu data de 1 mai 2023, în vederea acoperirii cheltuielilor cu hrana şi cazarea pe teritoriul României, pentru familiile şi persoanele singure, beneficiare ale Deciziei de punere în aplicare (UE) 2022/382.
 
Cuantumul, condiţiile şi mecanismul de acordare a sumelor respective sunt stabilite prin hotărâre de Guvern. După împlinirea perioadei de patru luni consecutive în care au beneficiat de suma forfetară lunară, persoanele respective au acces la sistemul asigurărilor pentru şomaj, la măsurile de prevenire a şomajului şi la măsurile pentru stimularea ocupării forţei de muncă, acordate în urma înregistrării la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, în condiţiile stabilite pentru cetăţenii români.

 
Potrivit actului normativ, după împlinirea perioadei de patru luni consecutive, familiile şi persoanele singure prevăzute anterior beneficiază de suma forfetară lunară până la finalul anului 2023, pentru acoperirea cheltuielilor de cazare, acordată din bugetul Inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă/Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov. Cuantumul, condiţiile şi mecanismul de acordare a sumei forfetare se stabilesc prin hotărârea Guvernului.
 

Potrivit OUG, persoanele fizice care au găzduit, până la data de 30 aprilie 2023, cetăţeni străini sau apatrizi aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina, beneficiază de decontarea cheltuielilor cu hrana şi cazarea în valoare de 20 de lei/zi/persoană găzduită pentru hrană şi 50 de lei/zi/persoană găzduită pentru cazare dacă depun cereri în acest sens, potrivit mecanismului de decontare aprobat prin Hotărârea Guvernului privind stabilirea mecanismului de decontare din bugetul inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă/Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov a cheltuielilor cu hrana şi cazarea cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina, găzduiţi de persoane fizice, precum şi pentru alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2022, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Afacerilor Interne, cu modificările ulterioare.
 
 
Citește și
 
 Precizări importante ale Ministerului Muncii referitoare la proiectul privind noua lege a salarizării
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Judecătorul Adrian Ionescu, propus președinte al Judecătoriei Constanța

13 Jun 2024 368

Firme Constanța Oz-Kayra SRL, dizolvată și lichidată. Decizia asociaților

12 Jun 2024 426

Concurs la DIICOT! Sunt vizate 17 posturi de grefier cu studii superioare juridice

12 Jun 2024 525

Prevenirea infecţiilor din spitale, obligaţie a autorităţilor! Pot fi aplicate amenzi de până la 20.000 de lei

12 Jun 2024 342

Este oficial! Instituţiile de cultură au posibilitatea să păstreze 50% din veniturile pe care le obţin prin închirierea spaţiilor

12 Jun 2024 340

#Alegerilocale2024. UPDATE PSD Constanța a solicitat BEC să ia măsurile necesare pentru o desfășurare legală a procesului electoral la Medgidia!

09 Jun 2024 592

Consiliul Local Constanța, dat în judecată de Avocatul Poporului, legat de Campusul Social Henri Coandă! Vizate, penalitățile pentru neplata la timp a chiriei și utilităților (DOCUMENTE)

09 Jun 2024 5039

Legea a fost revizuită A fost simplificată procedura de primire a moștenirii. Vezi cum

09 Jun 2024 650

Alegeri locale 2024 Mariana Gâju și-a exercitat dreptul de vot (FOTO+VIDEO)

09 Jun 2024 1094

Alegeri locale 2024 Ovidiu Cupșa își exprimă dreptul la vot (FOTO+VIDEO)

09 Jun 2024 539

Alegeri electorale 2024 Mohammad Murad alături de Ovidiu Cupșa la vot ! (FOTO+VIDEO)

09 Jun 2024 563

Oficial de la BEJ Constanța! De ce a fost primarul municipiului Constanța sancționat! Firul evenimentelor

08 Jun 2024 920

Firme Constanța Gurmandescu SRL își reorganizează capitalul social

07 Jun 2024 486

Imagini de la Judecătoria Mangalia Vlad Pascu se întoarce în Penitenciarul Poarta Albă (VIDEO)

07 Jun 2024 608

Alegeri electorale 2024 Cum se poate vota cu urna mobilă?

07 Jun 2024 777