LIVE TEXT Dezbatere la Constanța, pe tema patrimoniului cultural, organizată de senatorul Remus Negoi

  • De puțin timp a fost pus în dezbatere publică mult așteptatul Cod al Patrimoniului, ce ar trebui să fie cartea de căpătâi a protecției monumentelor istorice şi să reglementeze regimul juridic general al bunurilor culturale şi naturale.
 
Actul normativ urmăreşte clarificarea, simplificarea şi transparentizarea procedurilor şi mecanismelor pentru protejarea şi punerea în valoare a patrimoniului cultural.
 


Senatorul USR de Constanța, Remus Negoi, membru al Comisiei  pentru cultură şi media organizează o dezbatere pe această temă joi, 17 februarie, de la ora 16:00, la Hotel Continental Forum (fost Ibis) din Constanța.
 
La discuţii vor participa, printre alții, specialiști de la Comisia Națională a Arheologiei şi de la Institutul Naţional al Patrimoniului, profesori universitari, muzeografi, parlamentari, oameni de cultură.
 


Menționăm că în primăvara anului trecut, senatorul a cerut în cadrul unei declarații politice, resuscitarea Poliției Patrimoniului, structură care a descurajat, timp de mai bine de un deceniu, braconajul arheologic şi jaful asupra patrimoniului național, însă, în ultima perioadă, ofiţerii de patrimoniu au fost obligaţi să se ocupe de cu totul altceva, iar consecinţele sunt cât se poate de vizibile.
 
 
 Astfel, în situri de maximă importanţă s-au ridicat construcţii fără autorizaţie, iar din 2012 până în prezent, numărul detectoarelor de metale, care aduc pagube stratului arheologic, a crescut de 400 de ori.
 

La eveniment participa Remu Negoi, senator, Petre Enciu, vicepreședintele CJ Constanța, viceprimarul Florin Cocargeanu, președintele USR Constanta, Dumitru Caragheorghe, cat si membri USR, si reprezentanți de seama ai culturii regionale. Este asteptat si Ovidiu Țentea, de la Muzeul Național de Istorie al României.
 

Sunt cel putin doua motive pentru care noi in Constanța trebuie sa organizam - in primul rand, patrimoniul arheologic din Constanta este primul in tara, iar in al doilea rand avem datoria de a organiza dezbateri, noi ca parlamentari, ca de la cei care se pricep luam ideea, a declarat Remus Negoi.





 

Sala asta imi aduce amintiri foarte bune. Mulțumesc senatorului Negoi pentru invitație. Noi trebuie sa ne ținem de anumite standarde. Vreau sa va vorbesc in dubla calitate - ca expert arheolog, cat si ca membru USR. In cultura investești si trebuie sa stii foarte bine conceptual ce trebuie sa faci. Codul patrimoniului a fost o dorință mai mare de a uniformiza legislația. Dorinta de a legifera si uni toata legislatia coerenta este foarte sanatoasa, a declarat Ovidiu Țentea.

 

"Ce rost are aceasta dezbatere? Pe langa viziunea integrata trebuie sa tinem cont de prevederile UNESCO", a mai spus Țentea.


Emanuel Plopeanu, decanul Universitatii Ovidius, catedra de Istorie:
 

"Trebuie sa fie o construcție din care deriva legi sectoriale, in prevederile codului sunt implicate si multe ministere. Din punctul meu de vedere codul ar trebui sa fie o declarație ferma si care sa nu lase loc interpretărilor. (...) Mi-a atras atenția un anumit articol la începutul codului unde se face corelația cu responsabilitate"



Plopeanu  a mai spus ca Romania nesistematizată are nevoie de un astfel de cod.

Țentea a mai declarat că România este un stat unde trebuie identificat potențiometrul protecției. "Ceea ce este in Centrul vechi din Constanța este o ipocrizie".


Se vorbește de anii prezentați in cod cu referire la vechimea obiectelor. oamenii din sala spun ca acestea sunt făcute "ca la sorcova", neavând o baza clară.

O alta problema reclamata este lipsa "fondului de patrimoniu", in cod existand doar termenul de "tezaur", iar tezaurul reprezinta normal doar cele mai semnificative lucrări de patrimoniu.

Totodată invitatii spun ca exista discriminare intre ministere. Indemnizațiile primite de diversi membri de comisie oscileaza de la 1 la 50 procente din salariu. Unii într-un an primeau si 800 lei.



Remus Negoi a spus ca in Parlament, cand vine vorba de dezbateri pe cultura, ies amendamente foarte bune cu care sunt de acord toti, indiferent de partid.

As vrea sa pun problema intr-o nota diferită. Voi vorbi din perspectiva unei autorități contractante care s-a lovit de avizari in comisii. Cjc implementează trei proiecte. Ele au fost întârziate la Ministerul culturii. M am uitat si eu pe acest cod al patrimoniului.activitatea de avizare trebuie putin mai riguros reglementată. Nu am problema cu faptul ca se întârzie aceasta avizare, aici cum spunea si colegul nostru trebuie sa privim lucrurile cu mare atentie si să ne aplecam spre cel mai mic detaliu cand realizam astfel de investitii. Problema vine in momentul in care incercam sa avizam si legea ne obliga sa trecem prin alte faze. Aceatsa comisie trebuie sa tina cont de ce a mai avizat anterior. Ne trezim in faza de PT unde trebuie sa schimbăm DALI. 

Dau exemplu Edificiul Roman cu Mozaic. A fost avizat cu schimbarea balustradei, iar acum aceeasi comisie MC la alta faza ulterioara ne condiționează acest aviz de neschimbarea acelei balustrade, a declarat Petre Enciu.



La dezbatere ar fi trebuit să participe și Ştefan Bâlici, însă a fost demis miercuri din funcţia de director al Institutului Naţional al Patrimoniului.

Enciu a mai spus ca este interesat ce se întâmplă cu normele de implementare ale codului. "Avem un calendar pentru normele de implementare?", a întrebat vicele CJ Constanta tinand cont ca in alte situatii normele de implementare apar si la 2 ani de la adoptarea unei legi. Se creeaza astfel un vid legislativ.

Tot Enciu a mai spus ca ar fi ușor pentru muzeele din Romania sa isi poate gestiona singuri puncte comerciale de tip restaurant, fara a fi nevoit sa concesioneze serviciul, dând exemplul terasei de la Capidava, unde cinci ani nu se poate dezvolta nicio activitate atractiva. Viceprimarul Cocargeanu a zis ca nu are nimic de adăugat.

Acest cod al patrimoniului trebuie sa aduca reglementări categorice si sa protejeze monumentele istorice de grad A. Nu am înțeles exact ce ar trebui sa fac Ministerul Culturii cu privire la Palatul Regal din Mamaia, fiind la Ministerul Economiei, a spus Dumitru Caragheorghe.


















Foto ZIUA de Constanța

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.