LIVE VIDEO+TEXT Dezbatere publică pe tema „Patrimoniul Constanței, încotro?“ organizată de USR Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

Dezbatere. Foto:ZIUA de ConstanțaUSR Constanța organizează astăzi de la ora 17.30 o dezbatere publică pe tema „Patrimoniul Constanței, încotro?“. 

Potrivit reprezentanților USR Constanța, foarte multe dintre obiectivele ce fac parte din patrimoiul istoric și cultural al Constanței au fost date uitării, au căzut pradă incompetenței, intereselor imobiliare, au ajuns în paragină și au nevoie de intervenții rapide de restaurare, pentru a nu fi pierdute pentru totdeauna.

„Fiecare dintre noi trebuie să conștientizeze valoarea acestor monumente, care trebuie conservate, protejate și puse în valoare. Cu toții avem nu numai datoria, ci și obligația de a avea grijă, în toate modurile posibile, de patrimoniul nostru. Pentru identitatea noastră, pentru generațiile care vor urma.

De aceea, joi, 17 noiembrie, ora 17.30, vă invităm la dezbaterea publică cu tema „Patrimoniul Constanţei, încotro?”. Evenimentul se va desfășura la hotelul Continental Forum (fost Ibis) din Constanța. 

La discuții sunt invitați să participe reprezentanți ai organizațiilor și asociațiilor din domeniu, profesori universitari, reprezentanți mass-media, consilieri locali și județeni, parlamentari.

Vă așteptăm alături de noi să dezbatem și, împreună, să găsim soluții pentru prezentul și viitorul patrimoniului constănțean“ - au mai precizat reprezentanții USR Constanța.

UPDATE: Ora 17.30

Sunt prezenți reprezentanții USR, consilieri locali și județeni, deputatul Stelian Ion și senatorul Remus Negoi, decanul și prodecanul Facultătii de Istorie din cadrul Universității Ovidius, Emanuel Plopeanu și Daniel Citirigă. 

De asemenea, participă Directorul MINAC, Aurel Mototolea, prof Florin Anghel ,membru in Comisia de Urbanism a Primăriei Constanța și profesor la Facultatea de Istorie din cadrul Universității Ovidius Constanța.

A fost invitat și Radu Mihail, senator,  președintele delegatiei României la AP OSCE

Participă la eveniment și viceprimarul Florin Cocargeanu, vicepreședintele CJ, Petre Enciu, președintele USR, Dumitru Caragheorgh, Ovidiu Tentea de la Muzeul National de Istorie și Arheologie

„Constanța este exemplu de bogăție a patrimoniului prost exploatată. Pentru noi este o tragedie, dar exista tendințe acum care pot întoarce istoria asta nefastă" - a precizat Radu Mihail, senator de Diaspora. 


Vicepreședintele CJ Constanța, Petre Enciu prezintă proiectele Consiliului Județean care vizează patrimoniul cultural-istoric. 

„Într-o vreme când toată lumea e ocupată cu multe alte probleme, o discuție despre patrimoniu presupune curaj“ - a menționat ​Stelian Ion, deputat USR. 

„Pentru binele Constanței trebuie sa fie mobilizati in acest demers mai mulți cetățeni, indiferent de culoarea politica“ - a menționat ​Gabriel Custurea, fost director al MINAC. 


Gabriel Custurea vorbește despre terenul de la Poarta Mare a Cetății, unde este e terminata cercetarea și se trenează situația acestui teren.


De asemenea, Parcul Arheologic are nevoie de o minima toaletare. 

Custurea trage un semnal de alarma și in legatura cu degradarea Termelor Romane, unde nu s-a mai făcut nicio reabilitare din anii 70. 

Participă la eveniment și membri ai Ordinului Arhitecților din România. 

Este prima întâlnire dintr-o serie de întâlniri care își propune să amendeze inclusiv legile în domeniul patrimoniului.

A luat cuvântul Ovidiu Tentea de la MNIR. 

Acesta spune că investiția în patrimoniu înseamnă identitate.

Reprezentantul Direcției Județene pentru Cultură spune că sunt multe monumente în oraș care nu aparțin nimănui. 

Cei prezenți discută despre concursuri de soluții pentru reabilitarea patrimoniului cultural, idee îmbrățișată de Ordinul Arhitecților ca o alternativă la licitațiile clasice. 

Urmează o noua întâlnire care va fi anunțată din timp. 

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ASF a retras proiectul de plafonare a prețurilor la RCA!

24 Mar 2023 688

A fost stabilită data dezbaterii publice pentru proiectul imobiliar pe care Nova Property Development SRL vrea să îl dezvolte în municipiul Constanța

20 Mar 2023 776

Dezbatere publică pentru evaluarea impactului asupra mediului pentru investiția de la Olimp a companiei brașovene Alpin 2003 SRL

18 Mar 2023 779

Primăria Municipiului Medgidia, anunț dezbatere publică la sediul instituției

15 Mar 2023 645

Proiect privind declasificarea documentelor emise înainte de anul 2002, pus în consultare publică de Ministerul Educației

15 Mar 2023 860

Valoarea tichetului de creșă va crește din nou în aprilie

13 Mar 2023 720

Dezbatere pe Regulamentul privind organizarea şi desfăşurarea activităţilor comerciale şi a serviciilor de piaţă în municipiul Constanţa

13 Mar 2023 486

Sondaj de Opinie 85% dintre respondenţi ar fi vrut ca anul şcolar 2023-2024 să înceapă pe 18 septembrie. Ce a decis Ministerul Educaţiei

13 Mar 2023 864

Se pun la bătaie 400.000 lei Organizațiile neguvernamentale de tineret din județul Constanța, invitate la dezbatere

12 Mar 2023 951

Mesajul europarlamentarului Nicu Ștefănuță Evenimentul public de dezbatere și informare ”Constanța aproape de Turcia. Cât de pregătit este orașul pentru cutremur” (VIDEO)

10 Mar 2023 716

Eveniment cultural de neratat! Lansarea volumului Hans Bergel. Privind Mereu Spre România, semnat de Cosmin Budeancă

10 Mar 2023 695

Premierul Nicolae Ciucă „Proiectele legilor educaţiei vor intra, în perioada imediat următoare, în avizare“ (VIDEO)

09 Mar 2023 541

Modificări importante în programele Family Start și Student Invest. Cum poți lua bani de la stat pentru o mașină nouă sau instrumente muzicale?

09 Mar 2023 702

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, la Reuniunea informală a miniștrilor apărării din statele membre ale UE

09 Mar 2023 601

A fost stabilită data dezbaterii publice pentru PUZ destinat unor noi unități de producție, depozitare și logistică în Constanța (DOCUMENT)

08 Mar 2023 757