LIVE VIDEO+TEXT Ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu și Comisarul European pentru Transporturi, Adina Vălean, declarații la Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

Ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, se va afla mâine, 10 mai 2023, începând cu ora 14.00, alături de Comisarul European pentru Transporturi, Adina Vălean, la sediul  CN Administrația Porturilor Maritime SA Constanța. 

Potrivit Biroului de presă al Ministerului Transporturilor, cu ocazia acestei vizite va avea loc și ceremonia de acordare a două granturi din CEF (Connecting Europe Facility). 

Cele doua granturi sunt :
1. Modernizarea infrastructurii feroviare din portul Constanța – Etapa I, Valu lui Traian Beneficiar CNCF CFR S.A. Grant acordat în valoare de 43.500.000 EURO.
2. Proiectarea și construirea podului rutier Ungheni, beneficiar : COMPANIA NAȚIONALĂ DE ADMINISTRARE A INFRASTRUCTURII RUTIERE SA. Grant acordat în valoare de 16.480.000 EURO.

La conferință participă ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, Comisarul European pentru Transporturi, Adina Vălean și secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Ionel Scrioșteanu. 

În cadrul evenimentului au fost înmânate certificatele de granturi ministrului Sorin Grindeanu și lui Cristian Pistol, directorul general al CNAIR pentru cele 2 proiecte. 

Comisarul european susține ca Portul Constanța a crescut ca importanta și „tocmai de aceea vrem sa vedem cum ,noi comisia Europeană și autoritățile romane putem ajuta la dezvoltarea portului“. 

„România este un partener important pe culoarele solidarității,  că e vorba despre Dunăre, că este vorba despre Portul Constanța. Nu o facem doar pentru Ucraina și Moldova, o facem și pentru România, pentru că toate aceste investiții vor rămâne aici. Digitalizarea operațiunilor,  eficientizare cai de acces în Portul Constanța sunt în continuare în atenția noastră“ mai spune Adina Vălean. 

„Vă anunțăm săptămâna trecută ca pe POR avem absorbție 100% și am cerut mai mult. Ni s-a aprobat o suplimentare de 10%.“ - a precizat ministrul Sorin Grindeanu. 


În continuare se vorbește despre memorandumul de Administrația Porturilor Maritime S.A. Constanța și Autoritatea Portului sud-coreean Busansemnat la București. 

Grindeanu mai anunță și că 85 din cele 99 de linii de cale ferata din port au fost reabilitate. Se vor termina toate și astfel se extinde capacitatea Portului Constanța. 

„Acest mecanism de finanțare pentru infrastructură în UE. Infrastructura civilă ar putea fi folosă pentru mobilitate militară. Împreună cu NATO am făcut o hartă a standardelor a proiectelor de infrastructură și am atribuit această finanțare pentru a fi folosită și în domeniul militar. România a luat finanțare pentru șase poduri ce vor fi finanțate în acest proiect. Se depun proiecte, se face concurs și unele câștigă, altele revin la alt apel de proiect. Este un proiect în trei etape ce fina nțează liniile de acces, reabilitare și modernizare a liniilor ferate din port. românia are proievcte depuse care sunt în evaluare. Este vorba despre mai multe poduri cu Republica Moldova. Vorbim despre Ungheni care vine și completează A8. (...). Acesta este contextul cu mobilitatea militară. Se aliniază harta infrastructurii civile cu cea militară. dacă se identifică oboiective ce au nevoie să fie reabilitate se intervine cu finanțare de la UE. Este vorba despre podul de la Ovidiu, poduri cu Republica Moldova, un pod la Azuga“ - a precizat Adina Vălean.  

„La sfârșitul anului 2021 CFR Marfă era într-o situație economică dezastruoasă. Ni se cere de 10 ani să închidem CFR Marfă. Fostul director a reușit să facă un contract „avantajos“ care să aducă tot mai multe pierderi.Ani la rând s-au făcut foarte multe contracte dezavantajoase. S-a văzut această situație și în Portul Constanța cu liniile și vagoanele abandonate. O situație groaznică. A fost schimbat managementul. Noului director i-am cerut un singur lucru. Să se rezilieze toate aceste contracte. Într-un an s-a trecut pe profit la nivelul CFR Marfă. Sunt de părere că este nevoie de o companie ca CFR Marfă care a asigurat acest schimb neesar în perioada conflictului din Ucraina. este un lucru bun că suntem pe profit. Se face o valorificare a activelor. Pe scenariul din Italia încercăm să facem o nouă companie prin care să salvăm CFR Marfă“ a precizat Sorin Grindeanu. 

„L-am informat pe primar ca s-a creat regulamentul de nod urban, care implică dezvoltare sustenabilă și in contextul transportului urban. Există oportunități de finanțare pentru transport sustenabil urban, puncte de colectare ptr mașini electrice, terminale de pasageri, parcări inteligente  în contextul județean pe coridoarele de transport. Aceste parcari sunt importante pentru că avem cozile la granițe și pot fi dezvoltate cu operatori privați“ - a menționat Adina Vălean. 

Aici întra și trenul motropolitan care nu trebuie sa fie un tren în sine ci un mixt de mijloace de transport. 

„Am fost într-o vizită cu premierul Nicolae Ciucă în Coreea. În anii viitorii cred că dezvoltarea și pe partea estică a Mării Negre și ca poartă de intrare în UE, eeste importantă și pentru coreeni această dezvoltare. Mi-aș dori ca dezvoltarea capacităților din Portul Constanța împreună cu cei din Busan să meargă foarte bine“ - a precizat Sorin Grindeanu. 

„Odată cu noul guvern trebuie să avem mai puține ministere, nu doar secretari de stat" , spune Grindeanu vorbind despre rotativă guvernamentală de la sfârșitul lunii mai.„ În iunie, viitorul guvern trebuie sa vina în fata parlamentarului și sa-si asume răspunderea pe proiectul legii pensiilor speciale. “ - mai spune Grindeanu

Grindeanu spune ca din punctul sau de vedere nici magistrații nu trebuie sa primească pensii speciale, cand la 50 de ani sunt în plenitudinea funcțiilor. 




Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.