Luptatorii tatari s-au intrecut la Cumpana

Competitii sportive de pe vremea lui Gingis Han

# Cea de-a treia editie a traditionalelor lupte tataresti, kures, s-a desfasurat ieri pe stadionul din comuna Cumpana * Evenimentul a fost organizat de Primaria si Consiliul local Cumpana, UDTR si UDTTMR

Consiliul local si Primaria comunei Cumpana, in colaborare cu Uniunea Democrata a Turcilor din Romania si Uniunea Democrata a Turco-Tatarilor Musulmani din Romania au organizat ieri pe stadionul din localitate cea de-a treia editie a traditionalelor lupte tataresti, kures. Viceprimarul localitatii Cumpana, Constantin Balan, a precizat ca intrecerea sportiva este deja traditionala in localitate si reuneste luptatori musulmani din mai multe locatii ale judetului. Competitia s-a desfasurat pe doua categorii de varsta: tineret-pana in 18 ani si peste 18 ani, grupa fiind deschisa chiar si celor varstnici. Premiul cel mare la prima categorie a fost o oaie, iar la a doua - batalul si titlul de "pelwan" - cel mai bun luptator.Kures este un fel de sumo de pe vremea lui Gingis Han. Conform traditiei, invingatorii au trebuit sa ridice "premiul" in spate si sa danseze pe muzica traditionala. Luptele kures sunt un sport al barbatiei, darzeniei, si totodata cea mai curata intrecere sportiva, in care nu exista lovituri si nu ai voie sa tii adversarul decat de un brau infasurat in jurul mijlocului. Este permisa orice miscare cu o singura exceptie: nici unul dintre luptatori nu trebuie sa scape din mana centura adversarului. Stadionul din Cumpana a rasunat in acordurile muzicii traditionale, caci fiecare runda a intrecerii s-a desfasurat in ritm specific minoritatii turco-tatare. De asemenea, la manifestare au participat si ansambluri populare romanesti, alaturi de muzicienii musulmani.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Achiziții Constanța Primăria Mangalia a cumpărat dotări pentru bazinele de înot din cadrul proiectului „Înființare Bază Sportivă și reabilitare infrastructură rutieră” (DOCUMENTE)

08 May 2024 519

Comuna Castelu anunță publicul interesat asupra depunerii solicitării de emitere a acordului de mediu pentru amenajare parc și teren de sport

08 May 2024 785

Cine va ridica autovehiculele abandonate din municipiul Mangalia? (DOCUMENT)

07 May 2024 535

CS Victoria Cumpăna Gimnastele, peste 30 de medalii la „Chișinău Rhythmic Stars“. „Ne oferiți motive de mândrie cu fiecare participare!“ (GALERIE FOTO)

01 May 2024 915

Fotbal județul Constanța Unirea Topraisar - Avântul Comana, meci cu 11 goluri. Liga a 5-a, rezultate și clasamente

01 May 2024 1530

Constructorul Sălii Polivante, amendat de Garda de Mediu Constanța! (FOTO)

30 Apr 2024 407

Maarif Instituții Internaționale de Învățământ SA continuă demersurile pentru edificarea campusului școlar din orașul Ovidiu, județul Constanța

30 Apr 2024 457

Simona Halep, acționar la Farul Constanța? Iată ce a răspuns Stere Halep

28 Apr 2024 1892

Investiție de peste 140.000 de euro a companiilor Chimpex și AmeropaGrains Sală de sport, inaugurată la Școala Gimnazială nr. 30 „Gheorghe Țițeica” din Constanța chiar de ziua unității școlare (GALERIE FOTO+VIDEO)

24 Apr 2024 697

Ședință CJC Au fost stabiliți câștigătorii proiectelor sportive care vor beneficia anul acesta de finanțări nerambursabile (DOCUMENT)

23 Apr 2024 1065

LIVE TEXT Companiile Chimpex și Ameropa Grains investesc în infrastructura școlară din Constanța. Sală de sport inaugurată la Școala Gimnazială Nr. 30 „Gheorghe Țițeica” (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Apr 2024 987

Cumpărări directe Constanța Primăria Topraisar dotează sala de sport cu aparatură și echipamente specifice (DOCUMENT)

22 Apr 2024 666

Chimpex și Ameropa Grains - companii cu tradiție în proiecte destinate comunității Școala Gimnazială Nr. 30 „Gheorghe Țițeica” din Constanța are o nouă sală de sport, construită integral cu sprijinul grupului de companii AMEROPA

22 Apr 2024 829

Peste 15 milioane lei fără TVA Primăria Constanța încheie un nou acord-cadru pentru toaletarea copacilor şi a spaţiilor verzi din zona II a municipiului Constanța (DOCUMENTE)

21 Apr 2024 698

Constanța Micii voleibaliști au jucat în amintirea lui Paul Cămui, la memorialul care-i poartă numele (GALERIE FOTO+VIDEO)

21 Apr 2024 979