MAE omagiază memoria tragicelor evenimente din perioada celui de-al doilea Război Mondial


Ziua internațională a comemorării victimelor Holocaustului, marcată azi, 27 ianuarie. 

Cu prilejul zilei internaționale de comemorare a victimelor Holocaustului, Ministerul Afacerilor Externe omagiază astăzi, 27 ianuarie 2024, memoria tragicelor evenimente din perioada celui de-al doilea Război Mondial.

România și-a asumat propriul trecut din perioada Holocaustului, s-a angajat să păstreze vie memoria acestui trecut pentru generațiile viitoare, să protejeze puținii supraviețuitori rămași, să combată antisemitismul și orice manifestări de intoleranță și discriminare. Adoptarea Strategiei naționale pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură, eforturile direcționate spre implementarea acesteia și elaborarea viitoarei Strategii naționale aferentă perioadei 2024- 2027 reprezintă expresia concretă a acestor eforturi, transmite un comunicat MAE. 

Situațiile de criză pe care le traversăm în prezent au creat condițiile prielnice pentru proliferarea, inclusiv în mediul online, a discursului instigator la ură și a teoriilor conspiraționiste. Ziua comemorativă de 27 ianuarie constituie un prilej de reflecție inclusiv în contextul atrocităților produse de atacul Hamas asupra Statului Israel. MAE condamnă cu fermitate terorismul, în toate formele sale de manifestare, atacurile asupra civililor și luarea de ostatici.

Ministerul Afacerilor Externe reiterează hotărârea de a continua să contribuie, prin mecanismele diplomației, la consolidarea instrumentelor legislative și instituționale internaționale menite să promoveze dialogul intercultural, respectul și toleranța și să combată manifestările extremiste, antisemite, xenofobe sau discriminatorii, a mai punctat sursa citată. 

Ziua de 27 ianuarie 1945 reprezintă ziua eliberării prizonierilor din lagărul de la Auschwitz-Birkenau și marchează comemorarea la nivel internațional a victimelor Holocaustului. Potrivit Rezoluției 60/7 din 2005 a Adunării Generale a ONU, statele sunt încurajate să comemoreze victimele Holocaustului și să dezvolte programe educaționale cu privire la Holocaust.


Citește și:

CiolacuRana lăsată de Holocaust în mentalul colectiv românesc poate fi tratată doar prin asumare onestă și promovarea adevărului istoric

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.