Manifestarea „Meșteșuguri tradiționale - utilitar și decorativ” la Constanța. Iată când va începe

Sursă foto: Muzeul de Ară Populară Constanța
  • Consiliul Judeţean Constanţa, prin Muzeul de Artă Populară Constanţa, continuă seria manifestărilor „Meșteșuguri tradiționale - utilitar  și decorativ”.

Consiliul Judeţean Constanţa, prin Muzeul de Artă Populară Constanţa, continuă seria manifestărilor „Meșteșuguri tradiționale - utilitar  și decorativ”. Astfel, în perioada 8 - 10 septembrie 2023, pe platoul din faţa instituţiei vom aduce în atenția publicului meșteșuguri precum: olăritul, opincăritul, prelucrarea artistică a lemnului, dar și realizarea podoabelor care imprimă fast costumelor femeiești sau piesele de vestimentație pentru copii inspirate de hainele purtate de către adulți, transmite un comunicat din partea Muzeului de Artă Populară Constanța.
 
Ceramica specifică centrului Baia Mare, lucrată cu multă pasiune de câteva generații ale familiei Bledea, va ajunge la Constanța prin intermediul Adrianei Matei Bledea, care va face cunoscute formele, tehnicile de lucru, cromatica și decorul vaselor de lut, cărora le dă formă prin modelarea la roată.
 
Mihai Antoneag va prezenta încălțămintea tradițională a țăranului român - opincile, pe care le confecționează cu măiestrie, ținând cont de modelele autentice care-i servesc drept sursă de inspirație.
 
Prelucrarea artistică a lemnului va fi evidențiată printr-o serie de obiecte de uz gospodăresc și decor (cruci de mână, candele, troiţe miniaturale, piese de mobilier, găvane, căuce, covate, sărăriţe, linguri, spatule), lucrate prin tehnici specifice de către meșterii lemnari Cristian Lepădatu din Băbeni (Vâlcea) și Botezatu Vasile din Constanţa.
 
Diferite tipuri de podoabe ce accesorizează costumele femeiești vor fi prezentate de constănțencele Epsen Memet și Dorina Baias de la Asociația „Cusături Dobrogene”, iar Elena Hariton va aduce piese de vestimentație pentru copii și variate jucării croșetate.
 
Obiectele prezentate în cadrul manifestării sunt relevante în ceea ce priveşte tehnica de lucru, materialele, uneltele, formele şi decorul. Pe tot parcursul evenimentului, toți meșterii prezenți vor face demonstrații de lucru și vor oferi celor interesați detalii despre meșteșugul pe care îl practică, a încheiat sursa citată.
 

Citește și:
S-a încheiat consultarea publică pentru reabilitarea ruinei situată vizavi de Muzeul de Artă Populară din Constanța. Observațiile vecinilor! (DOCUMENT)

 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Expoziție la Muzeul de Artă Populară Constanța, cu ocazia Zilei Naționale a României

28 Nov 2023 471

Calendarul concursului de proiecte A fost stabilită componența Comisiei care va evalua proiectele de management de la Muzeul de Artă Populară Constanța (DOCUMENT)

09 Nov 2023 824

Muzeul de Artă Populară Constanța organizează o expoziție ce aduce în prim plan cojoacele. Când va avea loc vernisajul?

31 Oct 2023 602

Florentin Sîrbu rămâne director interimar al Muzeului de Artă Populară Constanța (DOCUMENT)

19 Sep 2023 943

Muzeul de Artă Populară Constanţa organizează expoziția temporară „Gospodăria tradiţională din Dobrogea”

06 Sep 2023 600

S-a încheiat consultarea publică pentru reabilitarea ruinei situată vizavi de Muzeul de Artă Populară din Constanța. Observațiile vecinilor! (DOCUMENT)

24 Aug 2023 986

Manifestarea „Meșteșuguri tradiționale - utilitar și decorativ“ a Muzeului de Artă Populară din Constanța. Detalii exclusive despre eveniment

09 Aug 2023 684

Muzeul de Artă Populară Constanţa găzduiește expoziția „Etnii din Banat și Ardeal”

04 Aug 2023 696

Biletul unic pentru vizitarea muzeelor, upgradat în ședința de Consiliu Județean Constanța (DOCUMENT)

23 Jul 2023 977

Muzeul de Artă Populară organizează un festival de artă tradițională. În ce va consta evenimentul?

19 Jul 2023 787

Muzeul de Artă Populară Constanța organizează o expoziție dedicată etniilor

05 Jul 2023 768

„Ziua Universală a iei”, manifestare culturală la Constanța

20 Jun 2023 1019

Maria Magiru a ieșit la pensie, după 50 de ani la conducerea Muzeului de Artă Populară Constanța

01 Jun 2023 1617

Florentin Marian Sîrbu, desemnat director interimar al Muzeului de Artă Populară Constanța

30 May 2023 1475

Maria Magiru, desemnată director interimar la Muzeul de Artă Populară Constanța

03 Apr 2023 1456