Maria Magiru și Vasile Gherghilescu au primit titlul de Cetățean de Onoare al județului Constanța

 Acordarea celei mai înalte distincții civile pe care o poate conferi Consiliul Județean Constanța, respectiv titlul de “Cetățean de Onoare al Județului Constanța”, a făcut obiectul a două proiecte de hotărâre aflate pe ordinea de zi a ședinței ordinare a Consiliului Județean Constanța, desfășurată astăzi.

Două personalități marcante din peisajul cultural al județului Constanța, care au contribuit prin îndelunga și bogata lor activitate, la dezvoltarea și promovarea culturală a județului nostru, au primit această distincție., au transmis reprezentanții CJC. 

Este vorba despre Maria Magiru, care s-a dedicat timp de 50 de ani construirii Muzeului de Artă Populară din Constanţa: o instituţie bine definită, un muzeu de importanță județeană, dar de cuprindere naţională, ce cuprinde obiecte de patrimoniu etnografic provenite din toate zonele ţării şi aparţinând tuturor etniilor dobrogene.

Totodată, în semn de recunoaștere pentru rezultatele de excepție, o viață dedicată culturii și scenei constănțene, aceeași înaltă distincție i-a fost acordată lui Vasile Gherghilescu, întemeietorul Teatrului pentru Copii și Tineret “Căluțul de Mare” Constanța.

 
“Despre oamenii care au marcat istoria culturală a județului nostru am avut și vom avea întotdeauna, numai cuvinte frumoase, de laudă și înaltă apreciere. Prin acordarea titlului de «Cetățean de Onoare al Județului Constanța», doamnei Maria Magiru și domnului Vasile Gherghilescu, Consiliul Județean își onorează astfel statutul și emblema județului, dar mai presus de toate, aduce în atenția tinerilor și a opiniei publice, contribuția extraordinară a domniilor sale, la dezvoltarea și promovarea patrimoniului cultural al județului Constanța.

Munca de o viață a celor doi oameni de cultură este de necontestat și se reflectă în înfățișarea culturală a acestui județ. Le datorăm întemeierea a două instituții culturale emblematice: Muzeul de Artă Populară, clădit piesă cu piesă, de muzeograful și directorul insituției timp de 50 de ani, doamna Maria Magiru, precum și Teatrul pentru Copii și Tineret “Căluțul de Mare” Constanța, fondat în urmă cu 20 de ani de actorul și directorul general al acestei instituții, pentru mai bine de 15 ani, domnul Vasile Gherghilescu.


Dragii mei, sunt convins că nu există răsplată mai mare, decât împlinirea pe care v-o oferă aceste rezultate remarcabile ale muncii dumneavoastră și satisfacția pe care o resimțiti ori de câte ori priviți cu mândrie către prețioasa moșternire pe care o lăsați generațiilor viitoare.

Primiți, vă rog, această distincție binemeritată, alături de recunoștința noastră și garanția că tot ceea ce ați clădit, cu atât de multă dăruire și pasiune, va fi protejat, îmbogățit și promovat, în continuare, cu același simț de răspundere! Mă înclin!” - Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța.

În cadrul ședinței, Stelian Gima, vicepreședinte al CJC, le-a înmânat acestora, diploma și placheta de Cetățean de Onoare al Județului Constanța., a mai punctat sursa citată.

“Societatea are nevoie de repere și de valori la care să se poată raporta, iar acei oameni dedicați total și dispuși să ofere totul pentru binele și progresul comunității, merită din plin, întreaga noastră apreciere. Recunoașterea pe care le-am oferit-o astăzi, celor două personalități din domeniul cultural artistic, Maria Magiru și Vasile Gherghilescu, este un gest de normalitate și nu face decât să creeze acele repere morale ale societății pe care cu toții trebuie să le avem în conștiința și comportamentul nostru.

În contextul societății actuale, al numeroaselor schimbări, inclusiv pe plan cultural, singura certitudine o reprezintă acești oameni de valoare, care au depus de-a lungul timpului eforturi deosebite pentru dezvoltarea comunității în care trăim, punând piatra de temelie a vieții cultural-artistice constănțene. Vă mulțumim pentru contribuția importantă avută în dezvoltarea culturală a fiecăruia dintre noi și pentru dăruirea de care ați dat dovadă în procesul de educare prin cultură și artă. Vă felicit din suflet!” – a adăugat vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, Stelian Gima.
 

Citește și: 


Maria Magiru și Lică Gherghilescu, propuși pentru tilul de Cetățean de Onoare al județului Constanța (DOCUMENTE)

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.