Ministerul Sănătății Reglementări noi pentru reducerea deficitului de personal medical în spitalele publice

Sediul Ministerul sănătății, foto: Facebook

Ministerul Sănătății informează că Guvernul României a aprobat joi, 23 iunie 2022, proiectul de Ordonanță de Urgență pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea și finanțarea rezidențiatului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative privind unele măsuri din domeniul sănătății

Conform actului normativ, medicii rezidenți care nu s-au prezentat la examenul de specialist pot fi încadrați cu contract individual de muncă pe durată determinată de maxim un an de la finalizarea stagiului de pregătire, în funcția de medic.

Salarizarea va fi corespunzătoare ultimului an de pregătire. Acești medici rezidenți pot fi încadrați în unități sanitare publice care înregistrează deficit de personal și pot profesa sub îndrumarea unui medic cu drept de liberă practică în specialitatea respectivă.

Actul normativ clarifică și situația rezidenților care pe perioada stării de urgență/stării de alertă ca efect al pandemiei COVID-19 au fost detașați în alte unități sanitare și au întrerupt modulele de pregătire în care se aflau la momentul respectiv, precizează sursa citată. 

Astfel, a fost introdusă procedura de modificare/adaptare a curriculum-ului de pregătire până la finalizarea duratei de pregătire. Acestor persoane li se va permite accesul pentru susținerea examenului de specialist și, ulterior, obținerea dreptului de liberă practică în specialitate.

Pentru creșterea calității pregătirii rezidenților de la domeniul medicină dentară și domeniul farmacie s-a corelat numărul de rezidenți cu numărul de profesori/îndrumători de formare, conform datelor furnizate de Universitățile de Medicină și Farmacie și a facultăților de profil.

Potrivit documentului, sunt clarificate și situațiile privind schimbarea specialității pentru rezidenții pe loc care, din motive obiective, nu pot efectua specialitatea aleasă în urma concursului de rezidențiat.

Actul normativ prevede și reglementarea separată a modalității de susținere a examenului de specialist în specialitățile de anestezie și terapie intensivă și medicină de urgență. Examenul se organizează potrivit metodologiei specifice aprobată prin Ordin al ministrului Sănătății.

De asemenea, va fi introdus formatul electronic al Caietului de monitorizare a pregătirii în rezidențiat, măsură care urmărește creșterea capacității de urmărire a pregătirii rezidenților și a gradului de digitalizare. 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ministrul Sănătății a susținut în Guvernul României, Memorandumul care asigură CNAS-ului fondurile necesare pentru finanțarea programelor naționale de sănătate

28 Sep 2023 424

Tragedia de la Crevedia Date despre pacienți transmise de Ministerul Sănătății

26 Sep 2023 432

Controale în farmaciile din România! Se verifică legalitatea eliberării medicamentelor care conțin oxicodonă și fentanyl.

25 Sep 2023 452

Ministerul Sănătății Date despre victimele exploziilor de la Crevedia

23 Sep 2023 592

Tragedia de la Crevedia Pacienţii transferaţi în străinătate, în continuare ventilaţi mecanic

20 Sep 2023 414

Știri Constanța Președintele CJC a anunțat că a fost semnat contractul de atribuire pentru spitalul Mama și Copilul

20 Sep 2023 734

Tragedia de la Crevedia Trei pacienți transferați în străinătate se află în continuare intubați și ventilați mecanic

19 Sep 2023 387

Bilanț Covid-19 pentru Constanța. Iată câți copii sunt internați (DOCUMENT)

19 Sep 2023 644

Tragedia de la Crevedia Trei pacienți transferați în străinătate se află în continuare intubați și ventilați mecanic

17 Sep 2023 692

Tragedia de la Crevedia Trei pacienți transferați în străinătate se află în continuare ventilați mecanic și intubați

16 Sep 2023 505

Protest USR la Ministerul Sănătății. Rafila, chemat să explice în Parlament tăierea banilor din PNRR pentru spitale. Este vizat și spitalul Mama și Copilul de la Constanța (VIDEO)

12 Sep 2023 648

Deputatul Stelian Ion a fost amendat la protestul de la Ministerul Sănătății. Va contesta contravenția! (VIDEO)

12 Sep 2023 586

Ministerul Sănătății Noutăți despre pacienții internați în urma exploziilor de la Crevedia (DOCUMENT)

08 Sep 2023 443

Ministerul Sănătății Avize epidemiologice la început de an școlar. Ce trebuie să știe părinții

07 Sep 2023 549

Ministerul Sănătății Un alt pacient a murit în urma exploziei de la Crevedia

05 Sep 2023 707