Ministerul Sănătății schimbă radical abordarea tratamentului și recuperării pacienților cu AVC

Foto cu rol ilustrativ. Sursă foto: Unsplash
  • Ziua Mondială a Accidentului Vascular este un moment simbolic care atrage atenția asupra importanței programelor de prevenție, diagnostic, tratament acut și reabilitare adecvate pentru o patologie care schimbă în mod radical viețile a zeci de mii de români în fiecare an.

Ziua Mondială a Accidentului Vascular este un moment simbolic care atrage atenția asupra importanței programelor de prevenție, diagnostic, tratament acut și reabilitare adecvate pentru o patologie care schimbă în mod radical viețile a zeci de mii de români în fiecare an, transmite un comunicat din partea Ministerului Sănătății.

Anul acesta, Ministerul Sănătății a introdus un atestat de studii complementare care vizează pregătirea medicilor pentru realizarea procedurilor neurointervenționale, precum tratamentul endovascular al AVC (trombectomia mecanică).

Ministerul Sănătății a publicat în transparență decizională actele normative pentru un nou program de Acțiuni Prioritare, prin care se va aloca finanțare directă pentru neuroreabilitarea precoce a pacienților cu AVC în secțiile de neurologie. Anumite categorii de pacienți care în prezent nu beneficiază de inițierea procesului de reabilitare în faza acută a patologiei, atunci când neuroplasticitatea creierului încă permite recuperarea funcțională, vor fi ajutați să-și recâștige mobilitatea, îmbunătățindu-și astfel calitatea vieții.

Strategia Națională pentru Combaterea Bolilor Cardiovasculare și Cerebrovasculare va mări accesul la prevenție și la tratament pentru pacienții cu AVC. Comisiile de specialitate de cardiologie și neurologie ale Ministerului Sănătății, împreună cu experți din cadrul societăților profesionale și societăților internaționale de profil au lucrat la această strategie aflată în următoarea perioadă în etapa de consultare publică.

Bolile cerebrovasculare reprezintă una dintre principalele cauze de deces și dizabilitate în România. Anual, peste 60.000 de români suferă un accident vascular cerebral.

În cursul acestui an, Ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila a semnat declarația Stroke Action Plan for Europe (SAP-E), reafirmând angajamentul României pentru combaterea acestei boli, prin implementarea politicilor de sănătate ce urmăresc scăderea numărului de cazuri de AVC și tratarea acestora în centre specializate (unități “stroke”), a încheiat sursa citată.


Citește și:
Ministerul Sănătății: În mai puțin de o lună, 32 de decese înregistrate, în urma infectării cu COVID

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ministerul Sănătății crește accesul pacienților cronici la medicamente de ultimă generație

23 Apr 2024 352

Bilanț IGSU Probleme în mai multe județe, printre care și Constanța din cauza vântului puternic. Manevrele în porturile la Marea Neagră, suspendate

02 Apr 2024 680

IGSUCod portocaliu și galben

02 Apr 2024 319

Ședință CJ Constanța Se modifică structura organizatorică a Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Constanța

26 Mar 2024 671

Firme Tulcea Mandatul administratorului SC Ben Ari Negev Industrial SRL, Marian-Vlad Aramă, a fost prelungit

20 Mar 2024 402

Grădinița cu Program Normal „Zubeyde Hanim“ Constanța angajează!

12 Mar 2024 811

Ai studii superioare economice absolvite? Grădinița „Zubeyde Hanim” Constanța angajează administrator financiar

14 Feb 2024 787

MAI Efectivele MAI au desfășurat intervenții în zone afectate de ninsoare

20 Jan 2024 707

Anunț important al Ministerului Sănătății! Vizate, vaccinurile

12 Jan 2024 662

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila Pentru sănătate a fost un an istoric

01 Jan 2024 1020

Ministerul Sănătății 1411 cazuri noi de persoane infectate cu COVID-19, în ultima săptâmână

28 Nov 2023 899

DSVSA Tulcea, achiziție de echipament LC MS pentru micotoxine (DOCUMENT)

07 Oct 2023 965

Tragedia de la Crevedia Date despre pacienți transmise de Ministerul Sănătății

26 Sep 2023 772

Ministerul Sănătății Date despre victimele exploziilor de la Crevedia

23 Sep 2023 961

Tragedia de la Crevedia Pacienţii transferaţi în străinătate, în continuare ventilaţi mecanic

20 Sep 2023 726