Ministrul Cătălin Predoiu „Asigur toţi cetăţenii că forţele MAI lucrează şi în aceste zile de sărbătoare“ (VIDEO)

Foto: MAIMinistrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a participat la evenimentul de prezentare a tehnicii achiziţionate în cadrul proiectelor Helipol şi Sistem mixt mobil de supraveghere a traficului rutier. 

Cu această ocazie a susținut un discurs în care a trag un semnal de alarmă. Ministrul a punctat faptul că îîn anii care vin, România va avea nevoie de poliţie foarte puternică şi modernă, de poliţie de frontieră bine dotată, care să protejeze frontiera. 

„Sunt cu adevărat onorat şi bucuros să mă aflu astăzi, cu această ocazie, în faţa dumneavoastră, pentru recepţia acestor frumoase elicoptere şi autospeciale, intrate în dotarea Poliţiei Române. Este încă o zi în care forţele Ministerului Afacerilor Interne, în speţă astăzi Poliţia, devin mai puternice şi, implicit, prin care siguranţa cetăţeanului este consolidată. Pentru că toate aceste dotări logistice au ca finalitate siguranţa cetăţeanului.

Această recepţie a fost precedată acum câteva zile de o altă recepţie a unor autospeciale care au intrat în dotarea Poliţiei de Frontieră, precedată de o altă ceremonie, în care am recepţionat autospeciale pentru stingerea incendiilor. Şi mai înainte, o altă ceremonie, tot aici, în care am recepţionat elicopterele BlackHawk Sikorsky. Şi tot aşa, aş mai putea să dau două-trei exemple, în care am avut astfel de ocazii, în care am primit în dotare autospeciale, puncte avansate de asistenţă medicală şi intervenţie în situaţii de urgenţă, puncte avansate de comandă şi control la nivel strategic, regional, în situaţii de urgenţă, dotări foarte moderne care vin în sprijinul activităţii colegilor din Ministerul Afacerilor Interne, din toate armele şi în beneficiul cetăţenilor. În directul beneficiu al siguranţei publice!

Şi cred că nu greşesc dacă spun că, cel puţin în materie de dotări cu mijloace logistice, cu elicoptere mai direct spus, Ministerul Afacerilor Interne este poate cel mai puternic minister din regiune.

Eu văd acest lucru ca un bun început. Adică, nu e un sfârşit de etapă aici, nu trebuie să rămânem mulţumiţi cu ceea ce am realizat, ci, dimpotrivă, trebuie să fie o etapă într-o succesiune de mai multe dezvoltări pe zona logistică, în Ministerul Afacerilor Interne.

Vorbim de toate armele. Astăzi vorbim de Poliţie, dar mă refer la absolut toate armele. Am mai vorbit despre această nevoie de a dota ministerul cu tot ce are nevoie pentru a servi cetăţeanul. O activitate neglijată în ultimii 10-20 de ani. Şi am mai spus, chiar acum câteva zile, dacă vrem o poliţie eficientă, o poliţie modernă, atunci trebuie să şi investim. La fel pentru toate celelalte arme.

Şi aş adăuga aici o altă idee şi anume că perspectiva ne arată un context securitar extrem de complicat, provocator, cu provocări geopolitice în regiune, război în Ucraina cu tot ce poate deriva din această provocare sub imperiul siguranţei cetăţenilor, de la trafic de arme până la trafic de muniţie, trafic de persoane, contrabandă şi aşa mai departe. Avem presiuni migraţioniste în curs, criminalitate transnaţională, dezastre, schimbări climatice.

Tot acest context impune o concluzie de bun simţ. Şi anume faptul că, siguranţa internă şi ordinea publică internă devin valori extrem de sensibile. Critice!


Şi atunci, cei care au ca responsabilitate să asigure această siguranţă internă şi ordine publică trebuie să fie dotaţi corespunzător. Cu legi moderne, bune, revăzute, cu finanţare corespunzătoare, cu un statut pe măsură care să le recunoască importanţa muncii şi riscurile pe care şi le asumă şi cu dotări logistice. Adică mijloace tehnice, tehnologice moderne, care să răspundă provocărilor unei societăţi din ce în ce mai complexe şi mai provocatoare, sub aspect securitar. Nu numai în România, ci în toată lumea.

Vedem ce s-a întâmplat în aceste zile, ieri, alaltăieri, în Cehia. Ce tragedie! Ce provocare la adresa siguranţei interne! Vedem ce s-a întâmplat în Serbia acum câteva luni de zile şi în alte state. Se vor menţine provocările pe zona teroristă.


Trag un semnal de alarmă către întreaga societate. În anii care vin vom avea nevoie de poliţie foarte puternică şi modernă, de poliţie de frontieră bine dotată, care să protejeze frontiera. Bineînţeles, de forţe care să intervină în situaţii de urgenţă şi de dezastre, dotate cu tot ce le trebuie. Nu mai spun de Jandarmerie.

Deci, toate aceste arme, toate aceste servicii publice în folosul cetăţenilor, au ca rezultat un bun comun care se cheamă siguranţă internă. Şi de aceea cred că e un moment nu numai festiv, ci şi un moment cu un impact real în buna funcţionare a forţelor Ministerului Afacerilor Interne. În speţă, vorbim aici de siguranţa rutieră, unde, aşa cum s-a spus foarte bine şi de către domnul inspector general şi de către domnul ambasador, încă avem provocări pe această zonă. Prea multe persoane îşi pierd viaţa, sunt accidentate în accidente rutiere. Chiar şi azi, un eveniment tragic s-a înregistrat într-un judeţ din nordul ţării, dacă nu mă înşel.

Dar, ce aş vrea să subliniez în acelaşi timp este că această siguranţă rutieră nu este doar în legătură directă cu activitatea Poliţiei Rutiere, ci şi cu alţi factori care contribuie la o bună desfăşurare a traficului rutier. Infrastructura rutieră, în primul rând şi spiritul civic, profesionalismul celor care pregătesc şi acordă licenţele, permisele de condus şi un grad de civilizaţie şi de respect adecvat al participanţilor la trafic, al conducătorilor auto. Deci, este un produs comun aici!

Noi ne pregătim, în fiecare zi vom continua acest program de pregătire. Şi în anul care vine sunt convins că vom dezvolta şi alte programe similare.

Aş vrea să mulţumesc tuturor celor care au făcut posibil acest rezultat, să subliniez faptul, aşa cum spunea şi domnul secretar de stat, că este o rezultantă a unor activităţi integrate, e o colaborare între departamente aici. Şi celor de la IGSU le mulţumesc, au contribuit şi au participat la procesul de achiziţie, şi celor de la IGPR, au contribuit prin experţi. Evident, centralei ministerului. A fost o muncă de echipă, e un rezultat bun şi vom continua.

Ar fi mai multe lucruri de spus şi aş fi vrut să le să le subliniez astăzi, dar, cred că vremea de afară îmi face un semn discret că şi dumneavoastră aşteptaţi să trecem să vizităm aceste frumoase aparate. Îi spuneam domnului secretar de stat ca la Ministerul Afacerilor Interne, nicio zi nu e uşoară, chiar şi momentele de protocol au gradul lor de dificultate.

Am să-mi scurtez aici intervenţia mea. Vă asigur şi asigur toţi cetăţenii prin intermediul dumneavoastră, că forţele Ministerului Afacerilor Interne lucrează şi în aceste zile de sărbătoare, tocmai pentru ca toţi compatrioţii noştri să aibă un Crăciun liniştit, un Crăciun fericit, cu pace, cu linişte, cu siguranţă publică.

La noi, Moş Crăciun a venit astăzi mai devreme cu o zi. Mă bucur pentru colegii noştri, să fie într-un ceas bun! Le doresc misiuni uşoare, să se întoarcă cu bine acasă şi să-şi atingă obiectivul, şi anume cetăţenii noştri, compatrioţii noştri, cei care participă la trafic să meargă în siguranţă oriunde s-ar deplasa.

Vă mulţumesc încă o dată. Vă doresc un Crăciun fericit, un An Nou bun şi să ne revedem cu bine!“ - a mai precizat ministrul Cătălin Predoiu



Citește și: 

Ministrul Cătălin Predoiu„Suntem foarte determinați să ridicăm nivelul de protecție al frontierei naționale și implicit al frontierelor europene“ (VIDEO)

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cătălin Predoiu, la inaugurarea noilor puncte de lucru ale Direcției pentru Imigrări București și Serviciului pentru Imigrări Ilfov

08 Dec 2023 982

Discursul ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, cu ocazia ceremoniei dedicate Zilei Pompierilor Militari din România

13 Sep 2023 929

Mesajul lui Cătălin Predoiu de Ziua Aviației Române. „Avem datoria de a moderniza România“

20 Jul 2023 736

Discurs de Ziua MAI Cătălin Predoiu – „Istoria de mâine este rezultatul a ceea ce facem astăzi“ (VIDEO)

17 Jul 2023 1092