Ministrul Ciucă, despre vaccinarea împotriva Covid 19 a militarilor activi, în rezervă și retragere


  • Ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, a discutat împreună cu cei doi reprezentanți ai pensionarilor militari situația la zi a principalelor subiecte care îi preocupă pe militarii în rezervă și retragere.
  •  S-a decis astfel ca instituția militară să pună la dispoziția militarilor această facilitate, numai dacă aceștia vor dori să se vaccineze.
Ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, și locțiitorul șefului Departamentului pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului (DRPCVP), generalul de brigadă Valeriu Roșu, s-au întâlnit marți, 29 decembrie, la sediul MApN, cu președintele Forumului structurilor asociative ale personalului militar în rezervă și în retragere, colonelul (r.) Marian Tudor, și cu generalul-locotenent (rtr.) Neculai Băhnăreanu, președintele Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere.

Ministrul apărării naționale a discutat împreună cu cei doi reprezentanți ai pensionarilor militari situația la zi a principalelor subiecte care îi preocupă pe militarii în rezervă și retragere.

Referitor la indexarea cuantumurilor pensiilor militare de stat cu rata medie anuală a inflației, cei prezenți au fost informați că la nivelul Guvernului României s-a hotărât amânarea aplicării acestor prevederi până la data de 1 septembrie 2021. În bugetul Ministerului Apărării Naționale vor fi prevăzute sumele necesare aplicării acestei indexări, decizia de amânare fiind motivată de constrângerile bugetare severe cauzate de gestionarea pandemiei de COVID-19.

Referitor la promovarea Proiectului de Lege privind modificarea şi completarea Legii nr.223/2015 privind pensiile militare de stat şi instituirea unor măsuri în domeniul pensiilor militare de stat, PL-x 199/2020, aflat în dezbatere la Camera Deputaților, a fost reafirmat sprijinul comun al tuturor celor prezenți pentru promovarea acestui act normativ, respectând principiile agreate anterior, referitoare la înlăturarea discriminărilor existe în prezent și la crearea unui cadru adecvat actualizării și recalculării pensiilor militare. 

La reluarea activității parlamentare, în luna ianuarie 2021, PL-x 199/2020 va fi dezbătut în Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională a Camerei Deputaților, și apoi va fi supus aprobării plenului, având susținerea Guvernului României. În bugetul Ministerului Apărării Naționale vor fi prevăzute resursele necesare susținerii acestei inițiative începând cu luna aprilie a anului viitor.

Ministrul Ciucă a subliniat, de asemenea, faptul că Legea nr. 168/2020 pentru recunoașterea meritelor personalului participant la acțiuni militare, misiuni și operații pe teritoriul sau în afara teritoriului statului român și acordarea unor drepturi acestuia, familiei acestuia și urmașilor celui decedat va fi aplicată începând cu luna februarie 2021, existând resursele bugetare necesare. Normele de aplicare ale legii sunt acum în faza de stabilire a ultimelor detalii, rezultate în urma publicării în transparență decizională a proiectului. Ministrul apărării naționale i-a asigurat pe cei prezenți că aceste norme vor fi aprobate și publicate în timp util.

Pe timpul întâlnirii, generalul-locotenent (rtr.) Băhnăreanu a ridicat o problemă legată de aplicarea HG nr. 998 din 18 noiembrie 2020 privind stabilirea numărului de bilete de tratament balnear și de recuperare, a condițiilor și modului de acordare, precum și a modului de distribuire sau de decontare a acestora în sistemul pensiilor militare de stat. Astfel, pentru ca militarii în rezervă și retragere să beneficieze încă din 2021 de prevederile acestui act normativ, va fi necesară promovarea unor modificări ale Hotărârii de Guvern, obiectiv asumat de conducerea instituției.

La finalul întâlnirii, ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a analizat, împreună cu cei prezenți, posibilitatea ca militarii activi, în rezervă și retragere să se poată imuniza împotriva COVID-19 în centrele de vaccinare ale Ministerului Apărării Naționale.


S-a decis astfel ca instituția militară să pună la dispoziția militarilor această facilitate, numai dacă aceștia vor dori să se vaccineze.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

S-a discutat cum anumite practici religioase se pot adapta măsurilor de protecție sanitară Întâlnire între coordonatorii Campaniei de vaccinare și reprezentanți ai cultelor religioase

15 Feb 2021 589

Sondaj de opinie 61% dintre respondenți consideră un risc mersul la cumpărături în această perioadă

25 Jan 2021 388

Vaccinarea anti covid 19 în România Cum s-a realizat programarea persoanelor din etapa II

22 Jan 2021 823

Coroanvirus Cinci noi decese, înregistrate la nivelul județului Constanța

03 Jan 2021 909

Municipiul Constanța iese din carantină! Despre programul restaurantelor, centrelor comerciale și restricții de circulație

01 Jan 2021 5427

Coronavirus Tulcea Câte mii de oameni au fost infectați cu SARS-CoV-2, de la debutul pandemiei

25 Dec 2020 1301

Raed Arafat a semnat ordinul pentru intrarea în carantină a mai multor localități din județul Constanța

21 Nov 2020 2568

Coronavirus Tulcea Situaţia la zi. Sancţiuni aplicate de organele de ordine, număr persoane carantinate sau în izolare

11 Nov 2020 1204

Controale anti-covid în Tulcea. Au fost aplicate zeci de amenzi

10 Nov 2020 816

Coronavirus Patru noi decese, înregistrate la nivelul județului Constanța!

07 Nov 2020 2092

Altar de flori și lumânări pentru Colonelul Daniel Popa, șeful ISU Dobrogea

05 Nov 2020 1064

Nouă școli și licee din județul Constanța trec în scenariul 3 Coronavirus! Lista completă

12 Oct 2020 3812

Grădinița Colibri, Școala 29 și Școala 12 din Constanța trec la scenariul trei Coronavirus

21 Sep 2020 3103

Elevii Școlii Remus Opreanu, din Constanța, sfătuiți de polițiști cum să poarte masca

15 Sep 2020 684

Raport Covid România, peste 100.000 de cazuri. 40 de infectări noi la Constanța și un deces

11 Sep 2020 1135