Misiunea Forţei operative aeriene italiene la baza "Mihail Kogălniceanu" Constanţa, la final

Avioane. Foto: facebook/MApNMisiunea Forţei operative aeriene italiene (Task Force) Gladiator la baza "Mihail Kogălniceanu" de lângă Constanţa se încheie pe 3 august.

Potrivit unui comunicat al Ambasadei Italiei la București, Task Force a Forţelor Aeriene Italiene, în cele 8 luni de angajare în Serviciul de Supraveghere a Spaţiului Aerian român, a efectuat cu aparatele sale de zbor Eurofighter Typhoon patru decolări de urgenţă cu sarcini de interceptare, numeroase decolări similare în scop de exerciţiu şi descurajare şi a participat la diferite exerciţii internaţionale sub egida NATO, printre care Dacian Strike şi Air Defender 23, ambele cu lansare de arme inactive ghidate cu laser GBU-16 la poligoanele de la Cincu şi Smârdan, Neptune Strike 23 şi Dracula Flag, aceasta din urmă organizată la nivel de unitate cu coordonarea structurilor de comandă şi control ale Alianţei. Au existat şi numeroase misiuni "Close Air Support (CAS)", desfăşurate cu scopul de a creşte integrarea forţelor terestre. Toate activităţile desfăşurate, cu un total de peste 1.700 de ore de zbor, au confirmat nivelul ridicat de interoperabilitate al Forţelor Aeriene Italiene şi au contribuit la un interschimb esenţial de practici cu colegii din Forţele Aeriene Române.

„Importanţa strategică a misiunii a fost subliniată în ultimele luni de numeroasele vizite ale înalţilor oficiali civili şi militari naţionali şi internaţionali, printre care ministrul apărării, deputat Guido Crosetto, reprezentanţi ai Comisiei pentru Apărare şi Afaceri Externe a Senatului şi ai Comisiei de Apărare a Camerei Deputaţilor din Italia, şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, Generalul de escadrilă Luca Goretti, Comandantul Comandamentului operativ CO.VI, Generalul Figliuolo, o delegaţie a Congresului Statelor Unite, şeful Comitetului Militar NATO, comandantul AIRCOM şi Directorul US Army National Guard Bureau al Statelor Unite.

Toate activităţile s-au desfăşurat cu sprijinul şi participarea Ambasadorului Italiei în România şi a colaboratorilor săi cei mai apropiaţi, începând cu Ataşatul Militar al Apărării“ - au mai precizat reprezentanții AMbasadei Italiei la București.


Conform sursei citate, îÎncă înainte de începerea agresiunii ruse asupra Ucrainei, Ministerul Apărării italian a fost prezent pe teritoriul României cu aparate de zbor proprii în mod neîntrerupt, (cu o singură excepţie, cea din perioada iulie - octombrie 2022), atât în sfera de aplicare a mecanismul tradiţional aliat de "Air Policing" cât şi a dispozitivului consolidat instituit după începutul crizei din Ucraina ("Enhanced Air Policing"). A fost o contribuţie concretă şi semnificativă a Italiei la securitatea nu numai a României, ci a întregii Alianţe şi în special a flancului estic şi a Mării Negre ca zonă strategică în apropierea zonelor de conflict.

„Nu mai puţin relevant a fost angajamentul social al personalului Task Force care, datorită implicării multor voluntari, a efectuat numeroase vizite de Clown-Therapy la spitalul oncologic pediatric din Constanţa şi a donat un Holter EKG şi alte produse medicale acestei unităţi spitaliceşti. Solidaritatea şi generozitatea au fost, de asemenea, în centrul altor evenimente caritabile precum donarea de bunuri de primă necesitate, jocuri şi articole de papetărie pentru centrul de tip familial Don Bosco din Constanţa sau participarea la "Race for the Cure" din Bucureşti, iniţiativă în sprijinul cercetării pentru combaterea cancerului de sân.

Şi de această dată Forţele Armate Italiene şi-au confirmat aşadar capacitatea de dialog şi empatie cu contextul social local, dobândită de-a lungul deceniilor de angajament în misiuni internaţionale în diferite situaţii“ - au mai precizat reprezentanții Ambasadei Italiei la București.

Citește și: 

Exercițiu NATO în spațiul aerian al României. Aeronavele vor zbura la joasă înălțime în județul Constanța

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Un an de la moartea militarului american Nicholas D. Goshen, în baza NATO de la Kogălniceanu

06 Sep 2023 789

​Ceremonie dedicată încheierii misiunii Forțelor Aeriene Italiene dislocate în România la Baza 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu”

04 Aug 2023 856

Județul Constanța Ceremonie dedicată încheierii misiunii Forțelor Aeriene Italiene în România, la Mihail Kogălniceanu

02 Aug 2023 799

Lumea aviației prin ochii copiilor Porțile Bazei 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu s-a deschis pentru sute de copii din școlile din județul Constanţa (FOTO)

28 Mar 2023 1466

Oficial de la MApN despre militarul decedat în Baza de la Mihail Kogălniceanu. Era căsătorit şi avea un copil de 12 ani

15 Feb 2023 1642

MApN, despre militarul american mort la Baza Militară Mihail Kogălniceanu. „Nick a fost un membru valoros al echipei”

14 Sep 2022 2140

MApN Întâlnirea șefului SMAp cu Comandantul Suprem al Forțelor Aliate în Europa la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu

10 Feb 2022 1178

Ceremonie de certificare a detașamentului italian aflat în misiune în România, la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu (GALERIE FOTO+VIDEO)

15 Dec 2021 2210

Ceremonie de certificare a detașamentului Forțelor Aeriene Regale Canadiene, în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu

06 Sep 2021 1475

Ceremonie de certificare a detașamentului Forțelor Aeriene Spaniole, în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu

01 Feb 2021 1369

Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu Ceremonia de certificare a detașamentului canadian aflat în misiune în România

01 Sep 2020 2165

MApN Cel de-al treilea detașament canadian aflat în misiune în România, ceremonie de certificare NATO

11 Sep 2019 1514

Ceremonie în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu Detașamentul „Carpathian Pumas”, pregătit pentru misiunea ONU

14 Aug 2019 1459

Final de misiune la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu (galerie foto)

09 Aug 2019 2815

Alertă deasupra Mării Negre. Avioane de vânătoare trimise pentru a intercepta un avion rusesc. Aeronavele au decolat de la Mihail Kogălniceanu, Constanța

04 May 2018 4418