Modificări privind programul de gestionare a câinilor fără stăpân!

foto: Pexels Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, actul normativ care modifică şi completează Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân.

Potrivit legii, "consiliile judeţene, consiliile locale, respectiv Consiliul General al Municipiului Bucureşti au obligaţia de a amenaja şi de a suplimenta din fonduri proprii în funcţie de necesităţi (...) adăposturile publice pentru câinii fără stăpân".

"Serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân pot fi realizate prin gestiune directă, gestiune delegată şi concesiune, în condiţiile legii, numai către persoane juridice care pot presta activităţi în domeniul protecţiei animalelor şi către asociaţii sau fundaţii care desfăşoară activităţi în domeniul protecţiei animalelor, potrivit statutului, cu obligaţia asigurării serviciilor medical-veterinare, contractate cu medici veterinari de liberă practică, organizaţi în condiţiile legii", mai prevede actul normativ.

De asemenea, "în vederea reducerii populaţiei de câini fără stăpân, autorităţile administraţiei publice locale, respectiv consiliile locale, Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi consiliile judeţene pot asigura din bugetul local subvenţionarea costurilor privind sterilizarea, respectiv, după caz, identificarea şi înregistrarea câinilor cu stăpân ce aparţin rasei comune sau a metişilor acestora aflaţi pe raza unităţilor administrativ-teritoriale, prin contractarea acestor activităţi, conform legislaţiei în vigoare, cu unul sau mai mulţi medici veterinari de liberă practică, organizaţi în condiţiile legii".

"Consiliile locale, Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi consiliile judeţene pot încredinţa şi subvenţiona din bugetul local realizarea acţiunilor de sterilizare, respectiv, după caz, de identificare şi de înregistrare a câinilor cu stăpân ce aparţin rasei comune sau a metişilor acestora aflaţi pe raza unităţilor administrativ-teritoriale către asociaţii sau fundaţii care desfăşoară activităţi în domeniul protecţiei animalelor, cu obligaţia asigurării de către acestea a serviciilor medical-veterinare, contractate cu medici veterinari de liberă practică, organizaţi în condiţiile legii", mai prevede legea.


Totodată, "vaccinarea antirabică a câinilor se realizează în conformitate cu prevederile Regulamentului delegat (UE) 2020/689 al Comisiei din 17 decembrie 2019 de completare a Regulamentului (UE) 2016/429 al Parlamentului European şi al Consiliului în ceea ce priveşte normele privind supravegherea, programele de eradicare şi statutul de indemn de boală pentru anumite boli listate şi emergente".

Conform actul normativ adoptat, capturarea câinilor se va face de către personalul angajat al operatorului serviciilor pentru gestionarea câinilor fără stăpân, instruit în acest sens.

"Personalul angajat al operatorului serviciilor pentru gestionarea câinilor fără stăpân poate captura câinii cu crose speciale sau cu plase. Pentru capturarea câinilor se vor folosi crosele speciale formate din tije din aluminiu, având la capăt o buclă care poate să gliseze sau care se poate strânge în jurul gâtului câinelui, pentru a permite persoanei calificate să ţină câinele la distanţă şi să îl poată manipula. Bucla trebuie fixată la lărgimea dorită, pentru a evita strangularea câinelui, mecanismul de declanşare rapidă fiind utilizat pentru eliberarea câinelui în caz de urgenţă sau atunci când este pus într-o cuşcă. De asemenea, câinii mai pot fi capturaţi cu ajutorul cuştilor-capcană, în care se introduce mâncare şi care sunt dotate cu uşi mobile care cad după intrarea câinelui în cuşcă, aflate pe sol şi apoi încărcate în autovehicul, precum şi cu arma de captură, cu respectarea legislaţiei sanitar-veterinare", prevede legea.


În termen de 180 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Guvernul va modifica şi completa Normele metodologice de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 15 5/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.059/2013, cu modificările şi completările ulterioare, la propunerea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Anterior, preşedintele Klaus Iohannis a sesizat această lege la Curtea Constituţională, care a admis obiecţia formulată şi a constatat că anumite prevederi sunt neconstituţionale. Parlamentul a reexaminat legea după decizia CCR.


Sursa: Agerpres.ro. 



Citește și:



UPDATE. Căutări cu final fericit!Cei doi ciobănești belgieni, dispăruți din Palazu Mare, găsiți (FOTO)

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Caz șocant la Corbu! Un bărbat a încercat să spânzure un câine de grinda casei! Detalii din dosar

26 Apr 2024 1142

Știri Constanța „Un patruped maltratat...așa a fost sesizarea“. Proprietarul, reținut (FOTO)

25 Apr 2024 631

Șofer din Ucraina filmat lovind cu mașina un câine în Mamaia Nord. Ce spune IPJ Constanța (FOTO+VIDEO)

22 Mar 2024 1081

Imagini cu impact emoțional UPDATE. Câine rănit în urma impactului cu o mașină condusă de un ucrainean, în Constanța. Cei care au dus cățelul la veterinar cer despăgubiri (FOTO+VIDEO)

22 Mar 2024 1693

Știri Constanța O nouă poveste cu final fericit la Adăpostul public de animale abandonate din Constanța! (FOTO)

13 Mar 2024 625

Pompierii în intervenție pentru salvarea unui câine, în Constanța

01 Mar 2024 639

La Adăpostul public pentru Animale Abandonate din Constanța Peste 350 de căței încă așteaptă o familie

01 Feb 2024 854

Știri Constanța Pompierii de la Detașamentul Port salvează un cățel aflat în pericol (FOTO)

28 Jan 2024 1045

Legea protecției animalelor, aplicată cu fermitate la Suceava. Un bărbat a fost reținut (FOTO)

13 Jan 2024 658

Poliția Română “Distracția voastră este chinul nostru!” Gândiți-vă și la animale

23 Dec 2023 905

Un câine de căutare al armatei israeliene a înregistrat apeluri la ajutor ale celor trei ostatici din Fâşia Gaza care au fost împuşcaţi mortal din greşeală

21 Dec 2023 828

Știri Constanța Adopție cu bucurie în prag de sărbători, la Constanța!

21 Dec 2023 912

Scenă șocantă, în București! Un tânăr a dat cu câinele său de pământ până l-a ucis

17 Dec 2023 994

Știri Constanța Aveți un animal de companie? Iată ce trebuie să știți

15 Dec 2023 1196

Comportamentul responsabil față de animalele de companie - O obligație etică și legală

29 Nov 2023 1107