LIVE VIDEO Nava care transportă cel mai mare ajutor umanitar al Franţei pentru Ucraina a ajuns în portul Agigea (GALERIE FOTO+VIDEO)

Nava cu ajutoareCel mai mare ajutor umanitar al Franţei pentru Ucraina, de peste o mie de tone de bunuri, constând, printre altele, în vehicule de intervenţie, medicamente şi raţii alimentare, sosește în această dimineață printr-un transport maritim în portul Agigea (Constanţa).

La sosirea în România, bunurile vor fi transportate către hub-ul umanitar de la Suceava. Mașinile de pompieri și salvare vor fi transportate într-un convoi al securității civile franceze, grație deplasării la fața locului a unui detașament de 34 de pompieri din formațiunile militare ale securității civile și a doi marinari-pompieri din cadrul batalionului de specialitate din Marsilia.

În cooperare cu ambasadele Franţei din România și din Ucraina, donațiile vor fi distribuite beneficiarilor ucraineni identificați, printre care Serviciul ucrainean de Urgență, Ministerul ucrainian al Sănătății, dar şi orașele Cernihiv și Harkov, municipiile Odesa și Stryi.

Nava cu ajutoare umanitare a plecat din Marsilia pe 28 septembrie, unde a avut loc şi o ceremonie în prezenţa ministrului francez pentru Europa şi afaceri externe, Catherine Colonna.
 
Ajutoarele constau în:
- 15 vehicule de pompieri și salvare aduse la standardele ucrainene, inclusiv; 8 motomarine semirigide; 19 tone echipament (echipament de salvare, degajare și protecție);
- 25 de tone de medicamente de urgență și de resuscitare și un vehicul medical dotat cu aparat mobil de radiologie care permite efectuarea examinărilor pe teren;
- 60.000 de rații alimentare (două mese per rație), 48 de tone de preparate și 13 tone de lapte;
- 5 generatoare, materiale de construcție și prelate.
- peste 200 de metri de poduri de urgență care vor fi utilizați pentru operațiuni de reabilitare rapidă a infrastructurilor civile ucrainene.

Această operaţiune, denumită „Un bateau pour l’Ukraine / O navă pentru Ucraina", este coordonată de Centrul de criză și sprijin al Ministerului francez pentru Europa și Afaceri Externe. Acest transport maritim fără precedent este realizat cu sprijinul Fundației CMA CGM, care a pus la dispoziție pentru această operaţiune nava sa „Aknoul”.


UPDATE: 1

38 pompieri din Franța au sosit cu avionul. 

UPDATE: 2 ora 10.00 

A început operațiunea de debarcare pe platformă a mașinilor de pompieri. 

Philippe Wieber, insarcinat cu afaceri al Ambasadei FranteiUPDATE: ora 10.38

„Franța nu putea rămâne indiferentă la suferința poporului ucrainean“ - a precizat Philippe Wieber, insarcinat cu afaceri al Ambasadei Frantei. „Mulțumim DSU pentru sprijin în realizarea acestei misiuni. 

„Sunt foarte bucuros să particip la acest eveniment. Eveniment ce demonstrează un nivel risicat de solidaritate cu Ucraina. Toată lumea civilizată ne-a demnonstrat că este alături de noi. Mulțumesc Guvernului Republicii Franceze și prietenilor noștri români care din primele zile ale agresiunii ruse sunt alături de noi. visăm la un viitor prosper, un viitor european“ - a precizat Paun Rohovei, ministru consilier al Ambasadei Ucrainei in Romania.

„E un moment foarte important.E cel mai important ajutor ce este trimit de Franța în Ucraina. Noi suntem pregătiți ca acest transport să ajungă la HUB-ul din Suceava. Ne bucurăm că se întâmplă lucrul acesta. Suntem pregătiți pentru orice fel de situație. Ceremonia de primire a acestor ajutoare în HUB-ul din Suceava este programată pentru data de 9 octombrie când va avea loc și operațiunea de descărcare“ - a precizta reprezentantul DSU - Mihai Lupu - Consilier secretar de stat Raed Arafat. 

Transportul convoiului se va face în două etape, o oprire urmând să aibă loc la Bacău. 
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Știri Portul Constanța Sfârșitul grevei. Salariile navigatorilor de pe nava ARNO, plătite la zi

21 Feb 2024 584

Echipajul unei nave aflate în Portul Constanța, în grevă! Marinarii, toți din Ucraina, sunt nemulțumiți că nu li se plătesc salariile

20 Feb 2024 610

Imobiliare Constanța Zona Peninsulară. Casa de pe strada Aristide Karatzali nr. 8 prinde contur. Cine sunt investitorii? (GALERIE FOTO)

20 Feb 2024 3228

Justitie Constanța Nava „Le Meribel“, pavilion olandez, reținută în Portul Agigea Sud! (MINUTĂ)

16 Feb 2024 392

Fotoreportaj Constanța Nava Evanghelia din Costinești, degradată pe zi ce trece tot mai mult (GALERIE FOTO+VIDEO)

14 Feb 2024 1109

La Tulcea Navă cu aproape 3.000 tone de cereale, eșuată pe Dunăre

13 Feb 2024 834

Județul Tulcea Oficial de la ARSVOM despre marinarul ucrainean dispărut pe Marea Neagră

10 Feb 2024 606

Academia Navală „Mircea cel Bătrân” modernizează instalația de propulsie la Nava Școală Sprijin Acțiuni Militare 281, proiect ZK 923 (DOCUMENT)

07 Feb 2024 569

Justitie Constanța! Nava „Fortis“, sub pavilion Slovacia, reținută în Portul Constanţa Sud

06 Feb 2024 577

Consiliul Local Constanța dă în judecată asociația care s-a opus casării vaporașelor de la intrările din oraș!

28 Jan 2024 1016

Doliu în marină Contraamiralul de flotilă în retragere, Eugen Ispas, a decedat

20 Jan 2024 2327

Nava GSP King a scăpat de sechestru! Tribunalul Constanța a respins cererea Navis Ship Management Limited (DOCUMENT)

20 Jan 2024 2299

Nava GSP King, sub pavilion Panama, reținută de Tribunalul Constanța în Portul Midia! (DOCUMENT)

16 Jan 2024 7757

Iranul a sechestrat un petrolier în Golful Oman

11 Jan 2024 844

Dispar vaporașele din Constanța?! Casarea, aproape iminentă! Ultimul cuvânt îl are Primăria (MOTIVARE)

11 Jan 2024 1328